glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

mitrovica55 brisel 5 oruzane snage
tors ts1 branitelji cerar11 dzez77 zvezda-barsa3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Predstavljen "Pupin" - prvi srpski pseudo-satelit

izvor: agencije  foto:                                                                        10.03.2018

south

Na Drugom vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope predstavljen je prvi srpski pseudo-satelit visokog plafona leta (HAPS) nazvan "Pupin", po slavnom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu.


Reč je o letelici super lake konstrukcije i mase od 120 kilograma, sa rasponom krila od 25 metara.

Letelica će krstariti na visini od 20.000 metara, dok je trajanje leta predviđeno na oko 36 meseci.

"Pupin" proizvodi energiju za let putem solarnih ćelija.


"Namena letelice je let dugog trajanja u srednjem nivou stratosfere, gde funkcioniše kao komunikaciona stanica, pokrivajući odabranu oblast u radijusu od 60 kilometara. Letelica ima primenu u osmatranju, ranom upozoravanju, primene u meteorologiji, agrikulturi, prenos signala 5G, Wi-Fi internet signala, HDTV i ostalo", navodi se u promotivnoj fotografiji letelice "Pupin", koju je konstruisala srpska firma "Kompozit tehnolodži tim" (CTT).

Razlog što se ovakve letelice zovu pseudo-sateliti je taj što lete na mnogo manjim visinama nego sateliti, ali upravo zbog toga imaju mogućnost da manji region pokrivaju efikasnije.

Za lansiranje HAPS bespilotnih letelica potrebno je značajno manje novčanih sredstava, a vremenski, mogu se znatno brže lansirati nego sateliti u Zemljinoj orbiti.

Još jedna bitna razlika je to što je HAPS letelice moguće prizemljiti zbog održavanja, što sa satelitima u orbiti nije moguće.

O letelici je pisao i poznati britanski magazin o vojnim pitanjima "IHS Džejns".

"Mi smo jedna od samo pet kompanija širom sveta koje trenutno rade na razvoju HAPS-a i nadamo se da ćemo uskoro početi sa testiranjem našeg sistema, kako bismo dokazali koncept i nastavili sa razvojem modela koji će naslediti ''Pupina'''''', rekao je glavni izvršni direktor CTT i inženjer aeronautike, Petar Matunović.
On je dodao da kompanija CTT traži pouzdane partnere iz avio-industrije kako bi pojačali rad na "Pupinu" i druga dva projekta kompanije, bespilotnim letelicama "NT155" i "NT161" (NT su inicijali, kojima CTT odaje počast slavnom srpskom naučniku Nikoli Tesli).

"NT155" je bespilotna letelica srednjeg plafona leta i duge održivosti u vazduhu (MALE), a konstruisana je od kompozitnih materijala, što letelici omogućava da ima kompleksan aerodinamički oblik i malu težinu, uz veliku strukturalnu jačinu potrebnu za instaliranje podvesnih tačaka za kačenje oružja ili spoljnih rezervoara za gorivo, piše "IHS Džejns".

Samit avijacije jugoistočne Evrope (SEAS) održan je u Beogradu 8. i 9. marta.


 

 

Lončar: Vakcinacija je jedina zaštita od malih boginja

U Evropi 400% više slučajeva zaraze malim boginjama 2017.

Vikipedija“ na srpskom jeziku slavi 15. rođendan

Lončar: Više od 30.000 nevakcinisane dece u Srbiji

Do kraja juna nacrt pregovoračke pozicije za poglavlje 27

BG aplikacija zvanična elektronska legitimacija u Švedskoj

Moć elektrohemije

Grupa roditelja tužila 43 osobe koje su protiv vakcinacije/Lekar zaražen malim boginjama u Kliničkom centru Vojvodine

Raspisan konkurs za mlade eko-reportere o energetskoj efikasnosti

Strah od ekološke katastrofe u istočnoj Srbiji

Pouke Fejsbuka iz eksperimenta u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button