glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ds1 trilaterala nezaposlenost
migrant2 izbori777 vojvodjani sarmer5 krajinovic11 djokovic66666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Lončar: Vakcinacija je jedina zaštita od malih boginja

izvor: agencije  foto:                                                                        07.03.2018

vakcine

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je danas na roditelje oko 30.000 mališana u Srbiji da vakcinišu svoju decu, ističući da je to jedini način da se deca i odrasli ne razbolevaju i ne umiru od malih boginja u 21.veku

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je danas na roditelje oko 30.000 mališana u Srbiji da vakcinišu svoju decu, ističući da je to jedini način da se deca i odrasli ne razbolevaju i ne umiru od malih boginja u 21.veku.

Govoreći o epidemiji malih boginja, Lončar je rekao da je do sada zabeleženo devet smrtnih slučajeva što, kaže, nije smelo da se desi.

"Najmlađa žrtva imala je samo 15 dana, a najviše obolelih je uzrasta do pet godina", naveo je ministar za RTS.

Na opasku novinara da postoji zakon koji bi trebalo da kaznjava roditelje koji nisu vakcinisali decu, Lončar je rekao da očigledno "ni zakon ne moze da ih prizove pameti i pozvao medije da se uključe u akciju podizanja svesti o važnosti vakcinacije.

"Ne smemo da izgubimo vise nijednog građanina. Naš zdravstveni sistem je opterećen, zauzeti su kapaciteti u bolnicama. Hajde da se dozovemo pameti, krajnje vreme da svi budemo odgovorni i da slušamo struku", naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima od početka ove godine do danas vakcinisano je duplo više dece nego u istom periodu prošle godine.

Dodao je da ima dovoljno vakcina i da će biti nabavljeno još 10.000 vakcina.

Komentarišući najavu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da će u Srbiji uskoro biti dostupni najmoderniji lekovi protiv karcinoma dojke, lončar je ocenio da je to odlična vest i potvrdio da će medikamenti vrlo brzo biti dostupni pacijentkinjama.

Ministar je ukazao i na značaj prevencije navodeći da će od sutra ispred zgrade RTS biti postavljen pokretni mamograf i da će svaka žena starija od 50 godina moći da se pregleda.

"Žene će moći da se pregledaju radnim danima posle podne ili vikendom tokom celog dana. Ako otkrijemo bolest na vreme, mnogo su veće šanse za izlečenje. To nam je misija u ovoj godini i to je jedini način da podignemo svest", istakao je Lončar.

Govoreći o prevenciji naveo je da je u poslednjoj akciji besplatnih pregleda na 24.000 urađenih tumor markera, bilo više od 400 pozitivnih nalaza koji su, kaže, na vreme otkriveni, a pacijenti će biti izlečeni.

Povodom jucerašnjeg hapšenja lekara sa Vojnomedicinske akademije, upitan da li u civilnim zdravstvenim ustanovama ima sličnih akcija suzbijanja korupcije, Lončar je naglasio da se od prvog dana ministarskog mandata zalaže za apsolutnu netoleranciju prema korupciji i podsetio da je formiran Antikorupcijski tim koji, kaže, šest meseci radi danonoćno.

Kako je rekao, više od 50 slučajeva se trenutno obrađuje i da se radi po svakoj prijavi. Naveo je da građani prijavljuju korupciju zbog liste čekanja i ucenjivanja pacijenata, ali da su to ređi slučajevi.

"Postoje ozbiljni problemi sa nabavkama jer direktori misle da mogu da prave kombinacije, ali to neće proći i ićićemo do kraja, niko neće uzimati novac od pcijenata ili dobavljača i raditi na štetu države", naglasio je ministar.

 

 

U Evropi 400% više slučajeva zaraze malim boginjama 2017.

Vikipedija“ na srpskom jeziku slavi 15. rođendan

Lončar: Više od 30.000 nevakcinisane dece u Srbiji

Do kraja juna nacrt pregovoračke pozicije za poglavlje 27

BG aplikacija zvanična elektronska legitimacija u Švedskoj

Moć elektrohemije

Grupa roditelja tužila 43 osobe koje su protiv vakcinacije/Lekar zaražen malim boginjama u Kliničkom centru Vojvodine

Raspisan konkurs za mlade eko-reportere o energetskoj efikasnosti

Strah od ekološke katastrofe u istočnoj Srbiji

Pouke Fejsbuka iz eksperimenta u Srbiji

Tim srpskog naučnika od ćelija kože pravi mišić

Zakonom protiv širenja govora mržnje na internetu

U Kosjeriću i Užicu vazduh opasan po zdravlje

Teslagram, srpska zaštita koju je nemoguće falsifikovati!

Epidemiolog: Epidemija malih boginja verovatno će trajati do marta

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button