glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

eu5 zastava msp 3
kripta tesla4444 Vladan-Vukosavljevic-S Srbija-Belgija bogdan222 srbija666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Bilo bi smešno da Hrvatska uđe u Šengen bez poštovanja arbitraže

izvor: agencije     foto:                                                                                    05.09.2017

piranski zalivHrvatska neće moći da se priključi Šengenskom prostoru jer neprihvatanje međunardone arbitražne presude o granici sa Slovenijom znači da se ne zna gde su šengenske granice, rekao je visoko rangirani slovenački diplomata, prenosi danas briselski sajt Euraktiv (www. euractiv.com).

Državni sekretar slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Iztok Mirošič rekao je da bi bilo "veoma smešno da zemlja pristupi Šengenskom sporazumu, ako se ne zna koje su granice važeće, da li one one koje je odredila međunarodna presuda ili granica za koju Hrvatska kaže da je granica".

"Vladavina prava znači i poštovanje međunarodnog prava", rekao je Mirošič, dodajući da ni Slovenija nije zadovoljna arbitražnim sporazumom, koji je, ipak, ocenio kao "izbalansiran" i ni u čiju korist.

Slovenački diplomata međutim nije rekao da će Slovenija staviti vetio na zahtev Hrvatske za ulazak u Šengen, što zahteva jednoglasnu odluku zemalja članica. "Nisam to rekao", odgovorio je na pitanje Euraktiva.

Mirošič je dodao da je šestomesčni period za primenu sudske presude samo početak i da njegova zemlja želi da to radi sa Hrvatskom.

"Spremn smo da sačekamo Hrvatsku, da razmisli, da razmisli o međunarodnom pravu", dodao je.

Mirošič je kazao da će ta odluka predstavljati presedan za Zapadni Balkan i da je cilj procesa od početka da posluži kao primer za rešavanje sličnih problema u budućnosti.

Slovenački diplomata je priznao da je slovenaćčka strana "grešila" tokom procesa. Ali to, prema sudu, ne daje pravo Hrvatskoj da izađe iz procesa.

 

 

Pojačane kontrole na austrijskoj granici/Španjolska mornarica spasila oko 600 migranata na Sredozemnom moru

Slovenija i Hrvatska bez dogovora o graničnom sporu

Slovenija protestuje zbog incidenta u Piranskom zalivu/Hrvatska će diplomatskim putem upozoriti Sloveniju/Dojče vele: Hrvatska nije gubitnica arbitraže

Bez jednostranih poteza oko odluke o granici u Piranskom zalivu

Arbitraža u Hagu: Slovenija dobila pristup otvorenom moru i veći deo Piranskog zaliva

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button