glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

grad kolinda11 dodik-ivanic2
migranti skola novac pasosi-teniseri bezbednost na internetu leskovac festival Odbojka Srbija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Slovenija očekuje pritisak EU na Hrvatsku zbog Plenkovićevog govora/Hrvatski državni vrh žali zbog nedolaska Cerara u Zagreb

izvor: agencije     foto:                                                                                    24.09.2017

zastave3Slovenija očekuje pritisak EU na Hrvatsku zbog Plenkovićevog govora

Andrej Plenković je u četvrtak u govoru pred Generalnom skupštinom UN rekao da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitovala i upozorio da takvo "nepoštovanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rešavaju uz pomoć treće strane.

Slovenački ministar je rekao da je nakon Plenkovićevog govora "svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć", prenela je agencija Hina.

"Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem Evropske unije. Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je ponudio svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš sledeći korak biti da ga obavestimo o tome šta se u Njujorku dogodilo", naveo je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija.

Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uverila da se ponašaju drukčije.

"Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju sprovodi njihova vlada. EU može zamrznuti evropska sredstva takvim državama. Ipak, mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb", rekao je Erjavec. Po njegovim rečima, da bi se arbitražna presuda sprovela potrebna je saradnja Hrvatske, ali Slovenija "neke stvari može implementirati sama" prihvatanjem nekih zakona u parlamentu koje je premijer Miro Cerar najavio za ovaj mesec.

Zbog govora hrvatskog premijera u UN Cerar je u četvrtak otkazao dogovoreni susret s Plenkovićem u Zagrebu 27. septembra o rešavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

Ljubljana smatra da je arbitražna odluka konačno rešenje koje treba primeniti, a Zagreb traži novo bilateralno rešenje spora koji dve države opterećuje od raspada bivše Jugoslavije '90-tih godina.

Hrvatski državni vrh žali zbog nedolaska Cerara u Zagreb

Cerar je otkazao već dogovoreni susret sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem na kojem je trebalo biti reči o graničnom sporu.

Cerar je sastanak otkazao nezadovoljan govorom Plenkovića u Generalnoj skupštini UN kada je, kako smatra, hrvatski premijer i zvanično odbacio arbitražnu presudu koju Ljubljana prihvata i namerava da je primeni.

Zagreb, međutim, presudu odbacuje kao kompromitovanu.

"Izražavam žaljenje što kolega Miro Cerar neće doći u Zagreb iduće sedmice", rekao je Plenković na početku sednice Vlade i pozvao Cerara da dođe "u nekom drugom terminu", jer Hrvatska ostaje otvorena za dijalog iako ne priznaje arbitražu.

On je dodao da će su hrvatske pozicije "vrlo jasne i dobronamerne".

"Nećemo pristajati ni na kakve ucene i štitićemo interese Hrvatske", rekao je Plenković. I predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je danas da joj je žao što je Cerar otkazao susret s Plenkovićem koji je bio dogovoren za 27. septembra.

Ona je ocenila da je razgovor o otvorenim pitanjima dobar čak i kada se ništa ne dogovori i da prijateljstvo između dve države treba održavati.

"Ne slažemo se u ovome trenutku oko njegovog rešenja (graničnog spora), ali da bi se našlo rešenje upravo treba razgovarati", rekla je predsednica Hrvatske.

Ona je rekla da je premijer pred Generalnom skupštinom UN izneo hrvatske stavove o hrvatsko-slovenačkom sporu i da ona podržava te stavove, o kojima je postignut nacionalni konsenzus.

Hrvatska opozicija kritikovala je premijera zbog njegovih izjava o graničnom sporu sa Slovenijom u UN, jer smatraju da nije o tome trebalo govoriti dok je u procesu pregovora.

Slovenački premijer sinoć je otkazao zagrebački susret s Plenkovićem koji su dogovorili prthodnog dana u Njujorku i na kojem je trebalo da razgovaraju o rešavanju hrvatsko-slovenačkog graničnog spora, jer je Plenković u UN "zvanično" odbacio arbitražnu presudu.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je krajem juna da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Slovenija traži od Hrvatske da poštuje arbitražnu odluku. 

 

 

Cerar otkazao sastanak sa Plenkovićem/Grabar Kitarović: Slovenija ugrozila međunarodno pravo

Bilo bi smešno da Hrvatska uđe u Šengen bez poštovanja arbitraže

Pojačane kontrole na austrijskoj granici/Španjolska mornarica spasila oko 600 migranata na Sredozemnom moru

Slovenija i Hrvatska bez dogovora o graničnom sporu

Slovenija protestuje zbog incidenta u Piranskom zalivu/Hrvatska će diplomatskim putem upozoriti Sloveniju/Dojče vele: Hrvatska nije gubitnica arbitraže

Bez jednostranih poteza oko odluke o granici u Piranskom zalivu

Arbitraža u Hagu: Slovenija dobila pristup otvorenom moru i veći deo Piranskog zaliva

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button