glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 ji piranski zaliv
patrijarh bih3 Pantelic Uvac srbija1111 davidovac

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Epidemiolog: Epidemija malih boginja verovatno će trajati do marta

izvor: agencije  foto:                                                                           06.01.2018

Vakcina11

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da će epidemija malih boginja verovatno trajati do marta, ali da njen tok zavisi od obuhvata vakcinacije.

"Epidemija je u toku, ona će se nastaviti i verovatno će trajati još dva, tri meseca, verovatno do marta. To je teško predvideti zato što tok epidemije zavisi od obuhvata vakcinacije", kazao je Radovanović Radio-televiziji Srbije.

On je kazao da postoje deca kojima zdravstveno stanje ne dozvoljava da se vakcinišu i da je jedini način da ona budu bezbedna da okruženje bude imuno.

Naveo je da ako sve veći broj roditelja bude vakcinisao decu to će uticati na tok epidemije, dodajući da su male boginje jedna od najzaraznijih bolesti, kao i da nivo otpornosti u populaciji mora da bude izuzetno visok.

"Ukoliko bi se situacija izmenila onda bi eventualno bila proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja, to je onda vanredna situacija", naveo je Radovanović.

On je kazao da je najštetnija zabluda koja je plasirana poslednjih decenija u medicini povezanost MMR vakcine i pojave autizma. 

"Nemaju nikakve veze dve pojave, jedino što se vremenski podudaraju, zato što u drugoj godini ili trećoj roditelji uočavaju da sa detetom nešto nije u redu i onda to povezuju sa vakcinacijom, međutim, stručnjaci mogu da otkriju autizam mnogo pre prvog rođendana", kaže Radovanović.

Od oktobra do danas u Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu 758 osoba obolelo je od malih bоginjа, a dve osobe su preminule zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U Institutu "Torlak" laboratorijski je potvrdjeno 323 slučaja morbila, navodi se na sajtu "Batuta".

U kosovskim opštinama sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom registrovana je 269 оbоlеlih оsоbа od malih boginja od prijave epidemije 23. oktobra pa do 29. decembra.

Institut za javno zdravlje "Vојvоdinе" priјаviо je juče еpidеmiјu zа Nоvi Sаd sа šest оbоlеlih оsоbа, dok Zavod za javno zdravlje "Vrаnjе" pоrоdičnu еpidеmiјu u grаdu Vrаnju (Vrаnjsкој Bаnji) sа dvоје оbоlеlih.

Najviše obolelih mladje je od pet ili je starije od 30 godina, a 91 odsto nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

 

Posao za 1.000 istraživača

EU radi na ukidanju rominga između EU i Zapadnog Balkana

U BiH se umire od zagađenosti zraka

Alva – bitkoin iz Sombora

Zajednički izumi vode u budućnost

Epidemiolog Radovanović: MMR vakcina nije uzrok autizma

„Vikipedija“ poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

Živi svet na Balkanu u opasnosti zbog hidroelektrana

Završetak studije o potencijalima digitalizacije u regionu početkom naredne godine

Sedamdeset godina Instituta za medicinska istraživanja

Životna sredina još nije postala prioritet

Ukupno 93 osobe obolele od malih boginja

Ustavni sud odbacio inicijative protivnika obavezne vakcinacije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button