glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

grad zastave1 beda
zso novac rale bezbednost na internetu bitef44 odbojka111

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Cerar otkazao sastanak sa Plenkovićem/Grabar Kitarović: Slovenija ugrozila međunarodno pravo

izvor: agencije     foto:                                                                                    23.09.2017

Plenkovic-i-CerarCerar otkazao sastanak sa Plenkovićem

Ljubljana, Zagreb - Slovenački premijer Miro Cerar otkazao je posetu Hrvatskoj zakazanu za 27. septembar zbog izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o arbitraži o slovenačko-hrvatskoj granici u Generalnoj skupštini UN, prenela je slovenačka agencija STA.

Kako navodi hrvatska agencija Hina, Plenković je juče u Generalnoj debati odbacio napade slovenačke strane da Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo i podsetio da Hrvatska ne priznaje arbiutražu jer je proizašla iz procesa koji je Slovenija kompromitovala.

Kompromitacija nepristranosti ili nezavisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa”, rekao je Plenković na zasedanju u Njujorku.

On je dodao da je taj slučaj „primer nepoštovanja vladavine prava obeshrabruje države da sporove rešavaju pred nekom trećom stranom”. Cerar je nakon toga, kasno sinić, saopštio da je otkazao zagrebački susret s Plenkovićem koji su dogovorili prithodnog dana u Njujorku i na kojem je trebalo da razgovaraju o rešavanju hrvatsko-slovenačkog graničnog spora, jer je Plenković u UN „zvanično” odbacio arbitražnu presudu.

Grabar Kitarović: Slovenija ugrozila međunarodno pravo

Grabar Kitarović je, u intervjuu za zagrebački Jutarnji list, ocenila da je Slovenija, kompromitujući arbitražni postupak, zapravo, "ugrozila međunarodno pravo".

Govoreći o pogoršanju odnosa Zagreba i Ljubljane, u kontekstu arbitraže o graničnom sporu, ona je ukazala da su Hrvatska i Slovenija dve prijateljske zemlje, kao i da "to jedno pitanje ne treba stavljati u središte naših odnosa", prenosi Hina.

Prema njenim rečima, oko arbitraže u Hrvatskoj postoji "nacionalni konsenzus" i ona je "nepovratno kompromitovana", a za hrvatski politički vrh "ona ne postoji".

"Slažem se s onim što je premijer Plenković u svom govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija naglasio, jer legalizuje li se protivpravno postupanje kroz postupak arbitraže, to daje dobar povod bilo kome drugome da se ponaša na isti način, da se instrumenti međunarodnog prava, koji se koriste za uspostavljanje međusobnog poverenja, iskoriste za ostvarivanje vlastitih interesa", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak, u govoru u UN da je Hrvatska morala da izađe iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija "kompromitovala" i upozorio da takvo "nepoštovanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rešavaju uz pomoć treće strane. Slovenački premijer Miro Cerar otkazao je posetu Zagrebu i novinarima u Njujorku rekao da se Plenković svojim komentarima o arbitražnom procesu sa Slovenijom na generalnoj skupštini UN "povukao iz tog procesa".

 

 

Bilo bi smešno da Hrvatska uđe u Šengen bez poštovanja arbitraže

Pojačane kontrole na austrijskoj granici/Španjolska mornarica spasila oko 600 migranata na Sredozemnom moru

Slovenija i Hrvatska bez dogovora o graničnom sporu

Slovenija protestuje zbog incidenta u Piranskom zalivu/Hrvatska će diplomatskim putem upozoriti Sloveniju/Dojče vele: Hrvatska nije gubitnica arbitraže

Bez jednostranih poteza oko odluke o granici u Piranskom zalivu

Arbitraža u Hagu: Slovenija dobila pristup otvorenom moru i veći deo Piranskog zaliva

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button