glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

sarajevo parlament1 ustavni sud
ivica stejt d. beerfest borjan-zvezda partizan-videoton kosarkasi srbije5

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Pojačane kontrole na austrijskoj granici/Španjolska mornarica spasila oko 600 migranata na Sredozemnom moru

izvor: agencije     foto:                                                                                    17.08.2017

granicaPojačane kontrole na austrijskoj granici

Prvi put na granici na Breneru između Tirola i italijanskog Južnog Tirola, nekadašnje austrijske teritorije, vojska pomaže pograničnoj policiji u kontrolama i borbi protiv ilegalnih migranata.

Najpre je, na granicu na Breneru, prekomandovano 70 vojnika, čiji je glavni zadatak da izvlači ilegalce iz vozova.

Kontrola na ovoj međi je pojačana iako je, u poređenju sa prošlom godinom, uhvaćeno manje ilegalnih migranata.

Naime, ove godine do avgusta je policija zaustavila 4.463 ilegalnih migranata, a prošle godine, u istom periodu bilo ih je još 7.749.

Pošto direktno na granici na Breneru ne može da se vrši kontrola, zbog Šengenskog sporazuma, delovanje pogranične policije i vojske ograničeno je na pogranični region.

Posebno u fokusu kontrola su teretni vozovi, jer je samo u julu u vagonima pronađeno 49 ilegalnih migranata. Takođe kontrolišu se i međunarodni autobusi, kamioni.

U Štajerskoj, koja se ganiči sa Slovenijom, takođe, su pojačane kontrole, jer, iako je balkanska ruta zatvorena, grupe krijumčara postaju sve veće.

Policija trenutno sprovodi nenajavljene kontrole na manjim putevima, a pomoć sve više pruža vojska. Kontrole se pre svega sporvode u opštinama Dojčlandsberg, Lajbnic i na jugoistoku pokrajine, jer je utvrđeno da se ilegalni migranti ponovo kreću u grupama i krijumčari traže nove rute.

Do avgusta su austrijske vlasti zaustavile oko 800 ilegalaca. U Štajerskoj policiji pomaže oko 160 austrijskih vojnika.

U Koruškoj, na granici sa Slovenijom I Italijom, takođe su pokrenute velike kontrole u pograničnom regionu. Policija pre svega kontroliše sve kamione, kombije, a kontrole će se, kako je najavljeno, sprovoditi u blizini granice sa Italijom I Slovenijom.

U Koruškoj je, od početka godine, zaustavljeno 1.538 ilegalnih migranata, većina oko mesta Filah, zbog čega su prve kontrole počele u ovom regionu.

Takođe i u pokrajini Burgenland, koja se graniči sa Mađarskom, gde policija kontroliše već duže i na granici vozila koja ulaze u zemlju, pojačane su kontrole i u pograničnom delu, odnosno "dublje" u zemlji.

Španjolska mornarica spasila oko 600 migranata na Sredozemnom moru

Španjolska spasilačka služba priopćila je danas da je preuzela oko 600 migranata koji su u posljednja 24 sata pokušali preći Sredozemno more.

Kako je navedeno, ti migranti su iz Maroka krenuli mediteranskom rutom ka Europi. Španjolska mornarica je navela da je rano jutros spasila pet migranata kod Gibraltarskog moreuza.

Plovila te službe spasila su 593 migranta u srijedu, od čega 424 kod Gibraltarskog moreuza, a 169 dalje istočno u Sredozemnom moru.

Više od 9.000 migranata stiglo je od početka godine u Španjolsku preko Sredozemnog mora, što je više nego dvostruki broj pristiglih migranata u odnosu na isti period prošle godine.

Više stotina tisuća migranata stiglo je u Europu preko Sredozemnog mora, međutim, tisuće njih svake godine strada na toj opasnoj ruti.

 

 

Slovenija i Hrvatska bez dogovora o graničnom sporu

Slovenija protestuje zbog incidenta u Piranskom zalivu/Hrvatska će diplomatskim putem upozoriti Sloveniju/Dojče vele: Hrvatska nije gubitnica arbitraže

Bez jednostranih poteza oko odluke o granici u Piranskom zalivu

Arbitraža u Hagu: Slovenija dobila pristup otvorenom moru i veći deo Piranskog zaliva

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button