glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

izbori88 zagreb izbori888
ambasada rusije nenad-popovic han11 eu_posao Nusic mladen

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Borut Pahor ponovo predsednik

izvor: agencije     foto:                                                                                    13.10.2017

pahor22Borut Pahor osvojio je i drugi predsednički mandat u Sloveniji, nakon pobede u drugom krugu nad Marjanom Šarecom. Na izbore je izašlo gotovo 40 odsto građana Slovenije, a nakon prebrojanih 87 odsto listića bilo je vidljivo da Pahor dobija 53 odsto, a Šarec 46 odsto glasova. Sam Marjan Šarec odmah je čestitao starom i novom predsedniku, a analitičari smatraju da je Pahorova pobeda veoma tesna što pokazuje da mnogi Slovenci žele promene.

Slovenačka desnica predvođena Janezom Janšom pokušala je da spreči pobedu sadašnjeg predsednika, ali nije imala dovoljno snage. Pahorov drugi mandat mnogi procenjuju kao šansu da se uloži više napora za provođenje reformi koje bi omogućile da Dežela uhvati korak sa najrazvijenijim članicama Evropske unije.

VUČIĆEVA ČESTITKA PAHORU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahoru povodom pobede na predsedničkim izborima. U čestitki se kaže:

Povodom Vašeg izbora za predsednika Republike Slovenije upućujem Vam najiskrenije čestitke i najbolje želje za uspeh u radu. Uveren sam da Vam veliko poverenje građana Vaše zemlje daje snažnu volju da nastavite da ih vodite čvrsto utemeljenim putem uspeha i daljeg napretka.

Želeo bih da naglasim da Republika Srbija visoko ceni nesebičnu podršku Republike Slovenije na evropskom putu, kao i svim naporima koje ulažemo u očuvanje regionalnog mira i stabilnosti. Zato iskreno cenimo Proces Brdo – Brioni i u njemu aktivno učestvujemo. Budite uvereni da će Srbija ostati prijatelj i pouzdan partner Slovenije.

Nadam se da će naše dobre političke odnose pratiti još bolje ekonomske veze i saradnja u svim drugim oblastima, na dobrobit građana naših dveju zemalja“, navodi se u čestitki predsednika Aleksandra Vučića.

 

 

Drugi krug predsedničkih izbora u Sloveniji, Pahor favorit

Slovenci preispituju prodaju Merkatora Agrokoru

Pahor neće menjati strategiju, Šarec zadovoljan rezultatom

Slovenija bira novog predsednika

Slovenija očekuje pritisak EU na Hrvatsku zbog Plenkovićevog govora/Hrvatski državni vrh žali zbog nedolaska Cerara u Zagreb

Cerar otkazao sastanak sa Plenkovićem/Grabar Kitarović: Slovenija ugrozila međunarodno pravo

Bilo bi smešno da Hrvatska uđe u Šengen bez poštovanja arbitraže

Pojačane kontrole na austrijskoj granici/Španjolska mornarica spasila oko 600 migranata na Sredozemnom moru

Slovenija i Hrvatska bez dogovora o graničnom sporu

Slovenija protestuje zbog incidenta u Piranskom zalivu/Hrvatska će diplomatskim putem upozoriti Sloveniju/Dojče vele: Hrvatska nije gubitnica arbitraže

Bez jednostranih poteza oko odluke o granici u Piranskom zalivu

Arbitraža u Hagu: Slovenija dobila pristup otvorenom moru i veći deo Piranskog zaliva

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button