glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 mogerini zaliv2
ivanic1 zgrada_opstine Pantelic Uvac srbija1111 Udovicic 11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Da li je ovo poslednja godina ovakve Bosne?

izvor: agencije  foto:                                                                              02.01.2018.

bih3

Odlazak Bakira Izetbegovića sa političke scene BiH i očuvanje Dejtonskog sporazuma dve su ključne stavke u 2018. godini, po izboru sagovornika Sputnjika. Ali biće i puno izazova za opstanak ove države.

Bosna i Hercegovina u novu 2018, i to izbornu godinu, ulazi bez usvojenog budžeta. Zahtevom hrvatske zajednice za trećim entitetom, turbulencijama unutar političkog bošnjačkog tela i u senci priče o stvaranju „Dejtona 2“.

Sukobi i previranja u ovoj državi, pritisci na Republiku Srpsku, mešanje spoljnog faktora, ovu državu drže možda najviše od svih država u regionu u „kavezu devedesetih“.

Profesor doktor Stevica Deđanski za Sputnjik kaže da je pred Bosnom možda jedna od godina kada će imati najviše promena. Činjenica da je ušla sa neusvojenim budžetom za narednu godinu, za Deđanskog je samo refleksija političke nestabilnosti.

Bosna i Hercegovina je tvorevina koja ne može da opstane na način na koji je zamišljena i ti znakovi su vidljivi svakog dana. Neusvajanje budžeta je samo jedan od tih znakova, što je znak za svaku državu koja dođe u takvu situaciji da nema stabilnu politiku. Bez stabilne političke scene nastaju i razni problemi. Ako imamo u vidu da je 2018. izborna godina u Bosni i Hercegovini, ovo je još indikativnije jer se postavlja pitanje da li će izbori uopšte i biti raspisani zbog sukoba bosanskih Hrvata i Bošnjaka, koji su od nekadašnjih partnera postali tvrdi neprijatelji“, kaže prof. dr Deđanski.

Upravo taj sukob, dodaje naš sagovornik, pokazatelj je da je pozicija koju je Republika Srpska imala sve vreme bila ispravna. Činjenica da su odnosi najviših predstavnika Srba i Hrvata u BiH na normalnom nivou, samo ukazuje da je faktor nestabilnosti u BiH onaj koji predstavlja Bošnjake.

Nadamo se da će sledeći izbori biti kraj svake vrste vlasti i vladavine Bakira Izetbegovića, kao skandal majstora i faktor nestabilnosti i koji je godinama plivao na potpaljivanjem duhove svaki put politički slabi. On je očigledno nepoželjan više svakoj strani, jer njegova huškačka politika zaista pravi veliki problem svima u BiH, ne samo Srbima. Pitanje je ko će doći posle njega, ali u svakom slučaju će se otvoriti mogućnost da se sa nekim odgovara na novim osnovama“, naglašava prof. dr Deđanski.

Naš sagovornik među najvažnije teme za iduću godinu ističe nagoveštaje za izmenu Dejtona. Na taj deo Srbija i RS bi trebalo da obrate posebno pažnju jer bi svaka promena bila na štetu RS.

Oni, u stvari, ne žele da RS potpuno ukinu, ali žele da ona postane neka vrsta kantona, što mi ne smemo da dozvolimo. RS je sastavni i ravnopravni član u BiH i država za sebe, tako da nikakvu promenu ne smemo da dozvolimo“, naglašava on.

Popravljanje odnosa sa Amerikom takođe je nešto što naš sagovornik očekuje u 2018. godini, i u RS i u Srbiji. Za očuvanje RS, takođe je, po njegovim rečima, bitno i to na kojoj će se poziciji posle izbora naći sadašnji predsednik RS Milorad Dodik, koji zakonski ne može više da se kandiduje na ovu funkciju. Deđanski naglašava da će Dodik sasvim sigurno i posle izbora biti na mestu koje će imati funkciju čuvanja puta koji je RS utrla.

On mora da prihvati odgovornost, da i dalje bude onaj koji povlači ključne poteze na političkoj sceni RS jer to je garant da će Srpska biti sačuvana, a na njemu je da pronađe demokratski model kako će to da uradi“, kaže naš sagovornik.

Hrvatska zajednica koja sve glasnije u BiH traži svoj entitet, po rečima našeg sagovornika, jeste nešto čime treba da se bavi ta zajednica, a kako kaže, o svemu može da se razgovara ako to ne podrazumeva promenu Dejtonskog sporazuma. On dodaje da u tome ne bi trebalo ni da ih sprečavamo ni da ih podržavamo, a da to ne bi jednostavno trebalo Srbe u BiH ni da zanima.

Sumirajući izazove u 2018. godini koji su pred BiH, naš sagovornik, ipak, veruje da bi odlazak Bakira Izetbegovića sa političke scene bilo nešto najbolje što bi BiH moglo da zadesi ovu državu.

 

 

Zvizdić: Ideja Dejtona 2 je veoma interesantna/Čović: Mi odlučujemo o tome kakva će biti BiH

Prizivanje novog Dejtona

Regionalno 'raskrinkavanje' lažnih vijesti

Šta ostaje iza Haškog suda?

Hahn: Adekvatne odgovore na Upitnik dostaviti što prije

Da li je Hag amnestirao Srbiju od zločina u BiH?

U sredu konačna presuda Prliću i liderima bosanskih Hrvata

Nezavisne: Ultimatum Sarajevu – izborni zakon ili sankcije

Žrtve djelimično zadovoljne, iz RS podrška Mladiću

Reakcije na presudu: Orić: Mladić mora da odgovara pred svojim narodom/ Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu/ Zvizdić: Presuda Mladiću dugoročno važna za budućnost regiona

"BiH neće priznati Kosovo dok se protivi srpski član"

Gdje odlaze balkanski ratnici ISIL-a?

Američki institut: BiH je neuspela država, kolaps na pomolu

Poraz ID uticaće na bezbednost: Džihadisti se vraćaju u BiH!

Zarada na migrantskoj patnji

BiH na EU prekretnici

Ravnogorski pokreti „bezbednosna pretnja“ za BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button