glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

brisel izbeglice izbori kosvo
Zagreb-Split-Dubrovnik vlada1 novak2222 jokic nosioci

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Slovenija protestuje zbog incidenta u Piranskom zalivu/Hrvatska će diplomatskim putem upozoriti Sloveniju/Dojče vele: Hrvatska nije gubitnica arbitraže

 

izvor : agencije  foto:

03.07.2017.

 

piranski zaliv

Slovenija protestuje zbog incidenta u Piranskom zalivu

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec najavio je da će Ljubljana diplomatskom notom protestovati zbog uplovljavanja hrvatskih ribara i intervencije hrvatske policije u Piranskom zalivu u subotu.

Slovenija navodi da je došlo do graničnog incidenta, jer su hrvatski ribari lovili na području za koje Ljubljana tvrdi da je pod njenim nadzorom.

"Ti postupci pokazuju veliku nervozu na hrvatskoj strani", izjavio je Erjavec, aludirajući na prošlonedeljnu presudu arbitražnog suda, koji je Sloveniji dodelio više od tri četvrtine površine zaliva.

Hrvatska je pre dve godine izašla iz arbitražnog postupka i smatra da ta presuda nema pravnih posledica, navodi HINA.

Hrvatska će diplomatskim putem upozoriti Sloveniju

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas da će upozoriti Sloveniju diplomatskim putem na neprihvatljivost povrede hrvatskih voda u Piranskom zalivu i pozvati slovenačku stranu da se ubuduće suzdrži od takvog postupanja.

U saopštenju hrvatskog ministarstva se navodi da "u području Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaliva, kao i ispred njega, treba poštovati privremenu liniju razgraničenja između dve države koja prolazi linijom sredine, kao što je to bilo i u doba bivše države", prenosi regionalna televizija N1.

Kako ta televizija podseća, u subotu su slovenački policijski brodovi tri puta ulazili u hrvatske teritorijalne vode.

Dojče vele: Hrvatska nije gubitnica arbitraže

Iako je arbitražna odluka i u Hrvatskoj i u Sloveniji u prvi mah protumačena kao veliki trijumf Slovenije i težak poraz Hrvatske, detaljniji uvid u odluku otkriva da situacija ipak nije tako crno-bela. Kada je reč o najvažnijem pitanju, izlazu Slovenije na otvoreno more oko čega su stavovi bili potpuno podeljeni, arbitražni sud definisao je slovenačku vezu s otvorenim vodama.

Ali tu je i jedna ključna odredba zbog koje se i Slovenci ljute: sud nije Sloveniji dodelio teritorijalni izlaz na otvoreno more, iako je to bio ključni zahtev zbog kojeg je Ljubljana krajem prošle decenije i krenula u blokadu Hrvatske koja je okončana dogovorom o arbitraži.

Slovenačka veza s otvorenim morem, široka dva i po i duga 12 nautičkih milja, osiguraće Sloveniji slobodan komunikacioni režim, što uključuje slobodnu plovidbu i prelete.

Ali to područje ostaje hrvatsko teritorijalno more, samo što je hrvatski suverenitet na tom delu mora ograničen. Hrvatska je i dalje dužna da odgovori na pozive u pomoć na tom području, a slovenačka strana na tom području neće smeti da ribari, niti ekonomski da eksploatiše podmorje - a Hrvatska sve to može i sme.

Katastarski uspeh Hrvatske

Situacija u vezi s razgraničenjem po kome je samo jedna četvrtina Piranskog zaliva pripala Hrvatskoj, nešto je nepovoljnija za Zagreb. Ali ako se uzme u obzir da je Hrvatska dobila levu obalu Dragonje, kao i Svetu Geru i područja na levoj obali Mure, onda je teško reći da je arbitraža Sloveniji dodelila sve, a Hrvatskoj ništa. Analitičar Davor Gjenero, dugogodišnji hroničar hrvatsko-slovenačkih odnosa, smatra da je odluka arbitražnog suda u najvećoj meri uravnotežena, naročito kada je reč o granici na kopnu. "Osim razgraničenja u Piranskom zalivu, ne vidim nijedan ozbiljniji problem u arbitražnoj odluci", kaže zaDojče veleGjenero, koji smatra da je arbitražni sud svoj posao odredio na propisan način i u skladu sa svojim mandatom.

Čini mu se da je upravo prilikom razgraničenja na kopnu, Hrvatska ostvarila značajnu političku pobedu. Naime, hrvatska je strana uspela da nametne načelo katastra kao kriterijum za razgraničenje na kopnu, što će za Hrvatsku biti od velike važnosti u drugim sporovima, naročito kada se bude određivala granica sa Srbijom na Dunavu.

"Ipak, bojim se da će ovaj veliki uspeh hrvatskog pravnog tima, u ovoj atmosferi verovatno proći potpuno nezapaženo", zaključuje Gjenero.

Kada je pak reč o slovenačkom izlazu na otvoreno more, famoznomjunction, valja imati na umu da je Slovenija i do sada, prema svim važećim međunarodnim konvencijama, imala slobodan izlaz na otvoreno more, dok se arbitražnom odlukom to već postojeće pravo slobodne komunikacije dodatno potvrđuje posebnim režimom.

Reč je o rešenju sličnom režimu nesmetanog i neškodljivog prolaza, o čemu je Hrvatska proteklih dvadesetak godina u više navrata Sloveniji nudila poseban sporazum, uz međunarodne garancije. Ali Ljubljana na njega nikad nije pristajala, želeći isključivo svoj, teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

Po modelu Gibraltara

Gjenero potvrđuje da slovenačkijunctionnije teritorijalni, jer "sud nije hrvatsko teritorijalno more pretvorio u slovenačko teritorijalno more, što i nije mogao da uradi. Ali to more nije pretvorio ni u međunarodne vode."

Gjenero upozorava da je "sud morao da odredi slovenačkijunction, ali Sloveniji pritom nije dozvolio da neograničeno raspolaže hrvatskim akvatorijem. Reč je o solomonskom rešenju, koje je, čini mi se, kopija režima kakav postoji kod Gibraltara. Ne znam ko bi u Hrvatskoj mogao s takvim rešenjem da ima problem, osim onih koji žele da stvaraju probleme", ocenjuje Gjenero. "Kada je reč o granici na moru, ovo je rešenje uravnoteženije za Hrvatsku od sporazuma Račan-Drnovšek", smatra analitičar.

Kada se radi o Piranskom zalivu, rešenje kojim je Slovenija dobila tri četvrtine zaliva iznenadilo je i upućene u Sloveniji koji nisu očekivali više od dve trećine. "To je jedina nezgodna stvar u arbitražnoj odluci. Iako se u Hrvatskoj uvek govorilo o 'crti sredine', niko nije ozbiljno mislio o tome. Ali niko nije mislio ni samo o jednoj četvrtini zaliva", kaže Gjenero.

On objašnjenje takvog ishoda traži ili u neuspehu hrvatskog pravnog tima ili u kontaminiranosti suda. Ali i dodaje da ako se pažljivo pročita cela arbitražna odluka, ostaje mnogo manje prostora za tvrdnje o kontaminiranosti suda.

I šta sad između Zagreba i Ljubljane?

Naši diplomatski izvori koji su hteli da ostanu neimenovani, uveravaju nas da bi arbitražna odluka mogla da postane dobra ishodišna tačka za buduće razgovore Zagreba i Ljubljane. Jer zapravo većina rešenja iz arbitražne odluke prihvatljiva je za obe strane. O preostalim pitanjima ponovo bi se razgovaralo, a u Zagrebu veruju da slovenački premijer Miro Cerar neće moći da istraje na stavu da će razgovarati samo o implementaciji arbitražne odluke.

Naši sagovornici uveravaju da postoji prostor za bilateralni dogovor čime bi se izbegla neposredna primena arbitražne odluke, na osnovu koje bi se, uz neke izmene, dogovor mogao postići brzo.

I Gjenero se slaže da postoji manevarski prostor za dogovor Zagreba i Ljubljane, a čini mu se da za to postoji i politička volja na slovenačkoj strani. O tome se među slovenačkim pravnim stručnjacima već razgovara, uprkos činjenici da se situacija u toj zemlji komplikuje. Važni slovenačkiopinion makerine kriju razočaranje arbitražom odlukom, naročito kada je reč o teritorijalnom kontaktu s otvorenim morem. Ishod arbitraže kritikovao je i lider opozicije Janez Janša, tvrdeći da je Slovenija izgubila svoj "izlaz na otvoreno more".

Na dijalog Zagreba i Ljubljane poziva i evroparlamentarac Ivan Jakovčić, koji takođe smatra da arbitražna odluka može da bude polazište za konačni bilateralni dogovor o graničnom sporu. Jakovčić podseća da slovenačka strana nije ostvarila nijedan od svojih početnih ciljeva, jer je želela ceo Piranski zaliv i teritorijalno more do otvorenog mora, što nije dobila.

"Hteli su i sela iznad reke Dragonje, odnosno Kanala sv. Odorika. Ni to nisu dobili. Smatram da je to osnova za konačni dogovor", naglašava Jakovčić. On isto tako pozdravlja odmerene izjave predstavnika hrvatske i slovenačke vlade koje pomažu ljudima koji žive uz granicu.

"Ova odluka u ovom trenutku ne obavezuje Hrvatsku, ali sigurno može da pomogne da se pronađe konačno rešenje i u tom kontekstu dijalog nema alternativu", poručuje iskusni istarski političar, koji je do sada pokazao nepogrešiv instinkt kada se radilo o hrvatsko-slovenačkim odnosima.

Hoće li razum ipak da pobedi (burne) emocije, saznaćemo uskoro: već 12. jula kada se u Ljubljani, prvi put nakon objave arbitražne odluke, sastaju hrvatski premijer Andrej Plenković i njegov slovenački kolega Miro Cerar

 

 

 

Bez jednostranih poteza oko odluke o granici u Piranskom zalivu

Arbitraža u Hagu: Slovenija dobila pristup otvorenom moru i veći deo Piranskog zaliva

STA: Usvojena Deklaracija o mirnom rešavanju problema/Predstavnici EU u Kranju: Ne ignorisati Jugoistočnu Evropu

Romac: Terorizam se ne rješava kaosom na granicama

Slovenija protiv produženja kontrola granica u Šengenu

Slovenački parlament usvojio "leks Merkator"

Pahor, Duda i Ivanić pozvali na proširenje EU na Balkan

Balkanska ruta mora biti bolje zatvorena/Jadranska izbjeglička ruta, izborni spin slovenskog premijera

Slovenija usvojila zakon o mogućem zatvaranju granice za migrante

Slovenci podržavaju jaču kontrolu granice zbog izbjeglica/Izbeglice satima čekale na "ničijoj" zemlji

Delo: EU da posveti više pažnje Z. Balkanu u 2017. zbog RUS

Slovenci optimističniji u očekivanjima za 2017. godinu

Slovenci podigli ograde na dva prelaza sa Hrvatskom/Cerar: EU potrebna zajednička imigraciona politika/Plenković: Nema dramatičnog priliva izbeglica

Slovenija tužila Hrvatsku Evropskom sudu za ljudska prava

Nužna dalja podrška Zapadnom Balkanu za obustavu imigracije/Cerar za ukidanje pasoških kontrola na granici sa Austrijom/Vulin: Srbiji šest miliona evra dodatne pomoći za migrante

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis