glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 ji piranski zaliv
patrijarh bih3 Pantelic Vakcina11 uefa davidovac

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Oštro upozorenje Kvinte Prišini

izvor: euractiv  foto:                                                                          05.01.2018.

pristina9

Zemlje Kvinte upozorile su kosovske zvaničnike da ne pomišljaju da zaustave rad Specijalizovanih veća (koja predstavljaju posvećenost Kosova rešavanju zločina na Kosovu), ali ni o tome da se ponovo pregovara o bilo kom aspektu zakona koji reguliše tu oblast. Zemlje su ocenile da takav potez dovodi u pitanje posvećenost Kosova vladavini prava i svega onoga zbog čega Kosovo ima podršku međunarodne zajednice.

Upozorenje je u ime zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i  Italije - stiglo iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu. U njemu je izražena duboka zabrinutost zbog napora u Prištini da se naruši rad Specijalizovanih veća, kao i zbog odluke kosovskog presednika Hašima Tačija da pomiluje trojicu bivših pripadnika OVK osuđenih za ubistvo petočlane porodice Hajra.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova deo su sudskog sistema Kosova. Veća se osnivaju na svakom nivou sudskog sistema , a formirana su na osnovu Ustavnog amandmana i Zakona koje je usvojila Skupština Kosova radi vođenja suđenja o navodima iz Izveštaja Saveta Evrope iz 2011 g. koja obuhvataju teška kršenja međunarodnog prava. Skupština Kosova je 3. avgusta 2015, usvojila je član Ustava Kosova i Zakona o Specializovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu.

Veća su privremene prirode sa konkretnim mandatom i nadležnošću, a odnose se na određene zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga krivična dela prema kosovskom zakonodavstvu koja su navodno počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. Zakon omogućava relociranje postupka izvan granica Kosova, pa Specijalizovana veća imaju sedište u Hagu, a u njima će raditi međunarodne sudije, tužioci i ostalo osoblje.

Zemlje Kvinte su ideje o zaustavljanju rada Specijalizovanih veća  ocenile kao lične interese pojedinaca koji bi  mogle da imaju posledice po međunarodnu i evroatlantsku integraciju Kosova.

"Nema razloga da se zaustavi njihov rad i pozivamo sve čelnike institucija, lidere stranaka, ili poslanike da napuste svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijalizovanim većima", navodi se u saopštenju.Takav potez "postavlja interese pojedinaca iznad interesa kosovskog društva. Osuđujemo ga i svako ko ga podržava odbaciće partnerstvo Kosova sa našim zemljama", navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje da takav potez takođe stavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava i rizikuje sve ono što je Kosovo postiglo. Zemlje Kvinte ocenjuju da je formiranje Specijalizovanih veća bio jedini način da Kosovo pokaže svoju posvećenost pravdi i vladavini prava i da nastavi da dobija međunarodnu podršku.

Takođe, zemlje Kvinte navode da podstiču sve kosovske lidere i članove Skupštine Kosova da se izjasne protiv ove inicijative i da obaveste građane Kosova o oštrim negativnim posledicama, uključujući i o posledicama po međunarodnu i evroatlantsku integraciju Kosova ukoliko Kosovo nastavi u tom pravcu.

"Istovremeno, očekujemo od svih država da krivično gone ili da u potpunosti sarađuju u krivičnom gonjenju navodnih zločina počinjenih na Kosovu", navodi se u saoštenju ambasade SAD u Prištini.

 

"Kosovo je napredovalo u poslednjih sedam godina uz našu pomoć zbog svoje posvećenosti međunarodnoj pravdi. Odluka Skupštine 2015. godine da formira Specijalizovana veća bila je jasan znak da je Kosovo odbacilo kulturu nekažnjivosti", navodi se u saopštenju uz navode da nije bilo pogodbe Međunarodne zajednice i Kosova u vezi sa formiranjem Specijalizovanih veća.

Veća su naročito važan deo posvećenosti Kosova vladavini prava i angažovanja Kosova na rešavanju zločina počinjenih na njegovom tlu, ističe se u saopštenju uz podsećanje da su zemlje Kvinte dugogodišnji i istinski prijatelji Kosova i danas, ali i u najtežim vremenima.

"Počevši od naše podrške NATO intervenciji, požrtvovanju naših vojnika na Kosovu, pa sve do našeg ranog priznavanja kosovske nezavisnosti i našoj stalnoj podršci vašem razvoju, trudili smo se da podržimo vašu zemlju. Vaš uspeh je u našem interesu. Međutim, mi ćemo uvek insistirati da Kosovo treba da podrži pravdu", navodi se u saopštenju.

Sjedinjene Američke Države pozvale su kosovsku vladu da se jasno ogradi od pretnji nasiljem povezanim sa početkom rada Specijalnog suda za zločine OVK. Upozorenje američke ambasade je usledilo nakon što je Daut Haradinaj zapretio da će prvo hapšenje za Specijalni sud ponovo aktivirati bivšu Oslobodilačku vojsku Kosova.

Prištinski dnevnik Koha ditore piše da je Vašington upozoriio Prištinu da bi mogao biti pokrenut plan B za formrianje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu ako tamošnja skupština ukine zakon o tom sudu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list navodi da je vršilac dužnosti ambasadora SAD Stiven Benks preneo tu poruku premijeru Ramušu Haradinaju 4. januara.

Benks je Haradinaju stavio do znanja da SAD neće pokušati da spreče eventualnu inicijativu Rusije u Savetu bezbednosti UN za uspostavljanje sličnog suda pod okriljem UN.

"On (Benks) je podsetio Haradinaja da će se ruska inicijativa svakako zasnivati  na Rezoluciji 1244 i da će po njoj UNMIK biti vrhovna vlast na Kosovu", naveo je izvor lista.

Američka ambasada u Prištini je 29. decembra upozorila lidere kosovskih Albanaca da će njihovi pokušaji da u parlamentu obore zakon o Specijalnom sudu za zločine OVK "imati duboke negativne posledice po evropsku budućnost Kosova i odnose sa SAD".

 

 

Koga na Kosovu plaše optužnice za ratne zločine?

Haradinaj: Rusija ne može u dijalog, davno se povukla

Neuspeli pokušaj ukidanja Specijalnog suda

Konstituisane Skupštine u opštinama sa srpskom većinom na KiM

Kosovo traži da EULEX ide

Kosovo uništilo mrežu za regrutovanje militanata

Unmik: Posredovali smo na osnovu Rezolucije 1244

Vlada Kosova za korekciju granice sa Crnom Gorom

Koha: Sporazum Srbije i Kosova do 2019, Srbija u EU do 2025.

Srpskoj listi najviše mesta gradonačelnika na Kosovu, slede DSK i ABK/Đurić: Srpska lista apsolutni pobednik lokalnih izbora na KiM

Kuda ide Kosovo u briselskom dijalogu?

Srpske sudije počinju da rade po zakonima Kosova

Samoopredeljenje učvrstio poziciju?

Pobeda Srpske liste u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button