glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

migranti5555 migranti66666 mak-nato
novine3 migranti88 muzej4444 stanovnistvo mladen88 srbija-gruzija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zašto građani BiH sve manje žele u EU?

izvor: agencije  foto:                                                                                              29.06.2018.

eu7777

Podrška građana Bosne i Hercegovine ulasku zemlje u Evropsku uniju sve je manja. Posljednje istraživanje „Stavova građana o članstvu u EU i procesu integrisanja“ kojeg je provela Direkcija za evropske integracije (DEI) pokazalo je da bi 56,5 posto građana BiH na referendumu o članstvu, glasalo za ulazak BiH u Evropsku uniju. Analitičari smatraju da dugotrajan proces, lažna politička obećanja, ali i globalna kretanja sve više udaljavaju građane BiH od EU.

Podrška građana BiH članstvu u EU u 2018. godini, prema istraživanjima Direkcije ze evropske integracije, je 56,5 posto što je u odnosu na prethodnu godinu manje za oko 12,5 posto. Iz godine u godinu podrška evrointegracijama je sve manja, pa se čini da su se građani BiH zamorili od evropskog puta, kome se ne nazire kraj.

Razlog sve manjoj podršci bh. građana evropskim integracijama, analitičarka njemačke fondacije Fridrih Ebert Tanja Topić vidi u činjenici da ovaj proces predugo traje.

Za sve veći broj građana BiH Evropska unija postaje daleka i apstraktna perspektiva zbog čega oni pakuju kofere i odlaze u EU“, kaže Topić.

Glavni krivci za ovakvo stanje, prema mišljenju Topić, su političke elite u Bosni i Hercegovini koje se samo deklarativno zalažu za evropske integracije.

A u stvarnom životu od strane tih političkih elita čini se sve da BiH ne postane članicom EU. Mi ćemo takođe vidjeti u toku ove izborne kampanje da pristupanje EU, reforme koje su neophodne na tom putu , a koje su bolne teške i zahtjevne, neće biti jedna od tema kojom će se baviti politički akteri“, dodaje Topić.

Profesor socioloških znanosti na Sveučilištu u Mostaru Slavo Kukić smatra da postoje unutarnji i vanjski faktori koji su proizveli ovakav pad oduševljenja Evropskim integracijama

Kada je riječ u unutarnjim faktorima u Bosni i Hercegovini na političkoj sceni imamo sve snažnije lobiranje za neku drugu vrstu udruživanja izvan Evropske unije, objašnjava Kukić

Nije sporno da je za okretanje prema Moskvi i Putinu, priča koju otvoreno zagovara Milorad Dodik , a to je priča u kojoj mu je kao partner u sve otvorenijoj formi i Dragan Čović. Naravno istu tu vrstu priče u nešto drugačijoj formi pretvaranja Turaka u braću, zagovara Bakir Izetbegović. Dakako da se te priče moraju prelamati i u svijesti građana kada je u pitanju njihova i bosanskohercegovačka evropska orijentacija", ističe Kukić.

Druga grupa faktora, prema riječima Kukića, je vezana za Evropsku uniju i za sve ono što se dešava u njoj zadnjih godina.

To nije da tako kažem projekt nade ili je sve manje projekt nade. To je sve više prostor u kojem su veoma otvorene trzavice, sve manja razina saglasnosti i u kojem imate najmanje dvije grupe ideja. Na jednoj strani su zemlje Višegradske skupine, pa i neke druge, a na drugoj strani vodeće zemlje Evropske unije, ali naprosto postoji jedna vrsta disharmonije. Onda je pad oduševljenja, pa i potpore EU bosanskohercegovačkom putu kao putu budućnosti nešto što se podrazumijeva", mišljenja je Kukić.

Najveću podršku članstvu u EU, prema istraživanju DEI, dali su građani Brčko Distriktu 75,5 posto dok je ta podrška u entitetima manja, u Federaciji BiH 70 posto, a u Republici Srpskoj tek 30 posto.

Ovi podaci prema mišljenju socijalnog psihologa Srđana Puhala pokazuje da je puno veći problem u Republici Srpskoj i njenim političarima kada su u pitanju evrointegracije.

Domaća politička elita je stalno deklarativno za EU, a s druge strane nikako da zajedno sa hrvatskim i bošnjačkim političarima urade bilo šta da ubrzaju taj proces. S druge strane, srpski političari i te kako koketiraju s Rusijom, odnosno sa evroazijskom idejom, jer to je negdje i politička agenda koja se između redova može pročitati kod političkih partija na vlast, i to se svakako ogleda i u javnom mnijenju", kaže Puhalo.

Iako je Bosna i Hercegovina prije svih svojih susjeda (Srbije, Hrvatske i Crne Gore ) počela proces pridruživanja Evropskoj uniji sada se nalazi na začelju, a čini se da i građani sve više gube nadu da će u skorijoj budućnosti BiH postati dio Evropske unije. Optimisti se prema istraživanju nadaju da bi BiH mogla postati dio Evropske unije za 10 do 15 . godina.

 

 

Predizborno obećavanje boljeg sutra

Narušena bezbednost u BiH zbog migranata

Neophodna biometrijska baza podataka o migrantima

Čović ponovo kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH

Erdogan jača uticaj Turske na Zapadnom Balkanu

Erdogan u Sarajevu: Pozivi na jedinstvo, saradnja sa Srbijom i gulenisti

Novo čekanje BiH na putu EU

Nastavak vladavine 'dinastije' Izetbegović?

Migrantski kamp u centru Sarajeva/Ahmetović pozvao građane na solidarnost sa migrantima

Erdoganova poseta Sarajevu – radna ili predizborna

Predsjedništvo BiH na 'lekciji' kod Merkel

Izbori u BiH 7. oktobra

Tužilaštvo BiH traži novo suđenje Oriću i Muhiću

Kako bi Amerika mogla da pomogne BiH?

Propao dogovor o Izbornom zakonu BiH, uključuje se Venecijanska komisija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button