glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ek udar1 zastave000
diplomate2 inovacije dino it sektor mladen88 brazil9

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Najzastupljenija tema u štampi politički život, Vučić najčešći akter               

izvor: euractiv  foto:                                                                               28.06.2018.

novine3

Najzastupljenija tema u srpskoj štampi u prva tri meseca 2018. godine je politički život u Srbiji, a najzastupljeniji pojedinačni akter u tekstovima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopšteno je 27. juna u Beogradu na predstavljanju najnovijeg kvartalnog Medijametra. Istraživanje je pokazalo i da je i ove godine trend mnogobrojnost neimenovanih izvora koji su kasnije povod za serije tekstova.

Tri četvrtine tekstova je u formi izveštaja, po zastupljenosti slede intervjui, članci i komentari, dok je vesti sve manje, sada manje od 2%, navela je medijska analitičarka Danica Laban i dodala da je najviše "vrednosno konotiranih tekstova" u Informeru, a najmanje u Danasu.

"Tekstovi su nebalansirani, ne sadrže sve potrebne informacije, ili stavove obe strane. Oko četvrtine povoda (tema) se osmišljava u redakciji... Politički život u Srbiji je najzastupljenija tema u medijima, Kosovo i odnosi Beograda i Prištine, pa zatim ubistvo pevačice Jelene Marjanović", rekla je Danica Laban.

Rekla je i da je najmanje balansiranih (sa više sagovornika suprotnih stavova) tekstova u Informeru, oko 1%, dok ih je najviše u Blicu, oko 29%.

Trend i ove godine jeste mnogobrojnost neimenovanih izvora koji su kasnije povod za serije tekstova, kazao je Velimir Ćurgus Kazimir iz Medijskog arhiva Ebart.

"U medijskom prostoru Srbije postoje dnevni listovi koji prate klasičnu strukturu dnevnih novina, poput Politike, Večernjih novosti i Danasa, a postoje i oni koji odstupaju od ove matrice, poput Informera, koji sve sažimaju u rubriku vesti", rekla je sociološkinja Isidora Jarić.

Dodala je i da je dnevni list Alo u posmatranom periodu promenio strukturu, da sada menja koncept i da uvodi rubrike, "mada to još ne možemo nazvati klasičnom strukturom".

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je ocenio da u domaćoj medijskoj sferi postoji "neka vrsta pluralizma", zato što ne postoje teme, pristupi ili politički i vrednosni stavovi koji su bili isključeni ili sistematski sprečavani u medijima.

"Nedeljnici dominantno kritički pišu o vlasti, vlast je za nedeljnike negativna kategorija, a stepen kritike se među njima razlikuje. Ta negativna slika vlasti je najčešće vezana za Aleksandra Vučića, koji se intenzivno i ekstenzivno negativno predstavlja", rekao je Stanković.

Dodao je i da se Vučić u negativnom kontekstu prikazuje kao "akter nesklon poštovanju bazičnih demokratskih vrednosti ili autoritarna ličnost koja predvodi nekompetentnu vlast", kao i da pored tekstualnog postoji i vizuelni aspekt osporavanja Vučićeve pozicije, putem naslovnih stranica.

"Sa druge strane, mediji kritički nastrojeni prema opoziciji, spore njen moralni kredibilitet, politički legitimitet, patriotizam ili kompetenciju tih partija. Postoji kampanja podsećanja na neuspešnu tranziciju, što je varijacija motiva koji koristi i druga strana novinarskog spektra", kazao je Stanković.

Medijametar je istraživački projekat Instituta za javnu politiku, Medijskog arhiva Ebart i stručnjaka koji prate oblast medija, koji analizama vrednosnih stavova i analizom diskursa prati štampane medije u Srbiji.

Mediji koji su obuhvaćeni istraživanjem su dnevne novine Blic, Kurir, Večernje novosti, Alo, Politika, Informer i Danas, kao i nedeljnici NIN, Vreme, Novi magazin, Nedeljnik i Pečat.

 

 

Vučić: Daleko smo od kompromisa, referendum kad to postignemo

Ministri EU: Vladavina zakona i normalizacija s Prištinom odlučuju o članstvu Srbije

Sve više izbeglica, Evropa u svadji

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pristupanju EU

Vučić: Dogovoreno rešavanje problema u miru/Tači: Težak sastanak sa Vučićem

Poslednja faza dijaloga Kosova i Srbije?

Srbija otvara nova poglavlja, Savet EU i o proširenju

Evropa na pragu velike migrantske krize?
Dejanović: Trećina studenata želi da ode iz Srbije

Komitet Saveta Evrope pozvao Srbiju da zaustavi nasilje nad zatvorenicima i privedenima

Oko Srbije obruč od migranata

Pripreme za Samit EU: Vruće oko Albanije i Makedonije

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 24.jula

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button