glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-srbija migranti222222 dodik77
diplomate2 plenkovic88 opera it sektor krstajic-kokeza novak77777777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sve više izbeglica, Evropa u svadji               

izvor: evn  foto: vn                                                                              26.06.2018.

migranti6666

Mini-samit EU posvećen izbeglicama, održan na ideju nemačke kancelarke Angele Merkel, kojoj je upravo zbog migrantske krize ugrožena fotelja, nije pokazao nikakav napredak. Višak predloga i manjak konsenzusa, nije ostavio mnogo ni vremena ni prostora nadi da će i samit lidera EU krajem nedelje doneti odgovor na pitanje - kuda sa izbeglicama.

Pojavile su se različite ideje gde bi mogli da budu formirani migrantski kampovi. Tunis je za mnoge predaleko. Albanija je bila jedna od briselskih favorita, ali su stvari ukočili Holanđani, odbijajući da se krajem ove sedmice otvore pristupni pregovori s Tiranom, koja sada nema interesa da sarađuje u krizi.

Danska i Austrija insistiraju na Zapadnom Balkanu. Sve je to, međutim, u dubokoj magli, naročito za našu zemlju, jer bi izbeglice trebalo da prođu kroz pojedine zemlje EU, pa ideja o kampovima u kojima bi bili registrovani gubi smisao.


Francuski predsednik Emanuel Makron i španski premijer Pedro Sančez traže da se prihvatni centri za izbeglice organizuju u zemljama EU koje su prve na udaru, kao što su Italija i Grčka. To je, opet, silno naljutilo Rim i Atinu.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je predložio da se finansira fond za obnovu Afrike, što bi deo ekonomskih izbeglica ostavio kod kuće. On i njegov grčki kolega Cipras, koji se protivi centrima zatvorenog tipa, traže veću pomoć zemljama koje su prve na udaru, kao i jaču kontrolu evropskih granica, uz pravedniju raspodelu migranata po zemljama članicama, reviziju evropskog sistema azila i efikasan mehanizam za povratak izbeglih.

Najbolji dokaz za potpuni razlaz bio je izostanak mnogih zemalja sa samita. Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka nisu ni bile zainteresovane za skup, dok su Estonija, Letonija i Litvanija odbile Junkerov poziv. Nisu se gurali da dođu ni Kipar, Irska, Portugalija, Rumunija i Britanija. Čak i u okrnjenom sastavu, nije bilo prostora za konsenzus.

SAD: MIGRANTE U - VOJNE BAZE

Pentagon se priprema za izgradnju privremenih kampova za imigrante u dve vojne baze. Američki ministar odbrane Džim Matis nije rekao koje baze su u pitanju, ali je istakao da se radi na detaljima. Matis nije precizirao ni da li će privremeni kampovi za imigrante biti namenjeni samo za decu ili i za njihove porodice. Ministarstvo zdravlja je pre nekoliko nedelja najavilo da će pripremiti neke vojne baze na jugu SAD za smeštaj maloletnih imigranata koji sami dolaze u SAD.

novosti.rs

 

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pristupanju EU

Vučić: Dogovoreno rešavanje problema u miru/Tači: Težak sastanak sa Vučićem

Poslednja faza dijaloga Kosova i Srbije?

Srbija otvara nova poglavlja, Savet EU i o proširenju

Evropa na pragu velike migrantske krize?
Dejanović: Trećina studenata želi da ode iz Srbije

Komitet Saveta Evrope pozvao Srbiju da zaustavi nasilje nad zatvorenicima i privedenima

Oko Srbije obruč od migranata

Pripreme za Samit EU: Vruće oko Albanije i Makedonije

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 24.jula

Pad direktnih stranih ulaganja u CESEE, na Zapadnom Balkanu rast

EU planski usporava Srbiju?

Brnabić: Ilegalne migracije su jedan od najvećih izazova za EU i zemlje kandidate

Skupština Srbije izabrala Jorgovanku Tabaković za guvernera NBS

Zaključci Saveta ministara EU o Srbiji

Pozitivnu sliku o EU ima 39% građana Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button