glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit eu migranti66666 kupovina
novine3 migranti88 muzej999 sale55555 mladen88 brazil9

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

CRTA: Više od trećine vesti u Srbiji bez navedenog izvora               

izvor: agencije  foto:                                                                               28.06.2018.

novine 3

Više od trećine medijskih objava u Srbiji o međunarodnim akterima, Evropskoj uniji, SAD i Rusiji su bez navedenog izvora, što je osnov za potencijalne dezinfomacije, pokazala je regionalna analiza medijskog izveštavanja koju je sprovela organizacija CRTA u periodu od 14. maja do 10. juna.

Karakteristika dezinformacija i lažnih vesti je da se one najčešće plasiraju bez jasno navedenog izvora vesti, uz pristrasno i neobjektivno izveštavanje, prenosi CRTA.

U Makedoniji je najveći procenat medijskih objava – 43 odsto na ovu temu sa citatima neimenovanih izvora.

U Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zabeležen je značajno niži broj objava bez navođenja citata.

Analiza je predstavljena na otvaranju međunarodne konferencije "Da li gubimo bitku sa dezinformacijama" u organizaciji Istinomera.

Zastupljenost neutralnog i pristrasnog pozitivnog medijskog sadržaja ka Evropskoj uniji u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori varira između 19 i 25 odsto medijskih objava.

U Srbiji dominira EU neutralni sadržaj (27 odsto), dok je EU pristrasno pozitivno usmerenje medijskih objava značajno niže u odnosu na ostale države (15 odsto) i gotovo jednako pristrasno pozitivnom usmerenju objava prema Rusiji (14 odsto).

"Za efikasnu borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti neophodno je da mediji i novinari proveravaju, a ne samo da prenose informacije. Da donosioci odluka i i institucije rade na medijskoj pismenosti građana, a građani, da pre nego što podele vest na društvenim mrežama, najpre pročitaju celu vest i provere izvore", rekla je Vukosava Crnjanski, direktorka "Crte" i osnivačica Istinomera.

Fenomen dezinformacija i lažnih vesti nije nov, ali brzina kojom se one danas šire i utiču na kreiranje javnog mnjenja, stavlja ovu pojavu u žižu intersovanja.

Istraživanje "Eurobarometra" pokazuje da građani Evropske unije smatraju da su dezinformacije i lažne vesti problem u njihovim zemljama.

Isto istraživanja pokazalo je da skoro 85 odsto građana smatra da su dezinformacije i lažne vesti problem za demokratiju.

Građani prepoznaju medije kao prve u borbi protiv dezinformacija (45 odsto), zatim donosioce odluka i institucije – 39 odsto, a čak više od trećine (32 odsto) smatra da građani mogu da doprinesu u ovoj borbi.

 

 

Economist: Svjetlija budućnost ili marginalizacija Balkana?

Najzastupljenija tema u štampi politički život, Vučić najčešći akter

Vučić: Daleko smo od kompromisa, referendum kad to postignemo

Ministri EU: Vladavina zakona i normalizacija s Prištinom odlučuju o članstvu Srbije

Sve više izbeglica, Evropa u svadji

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pristupanju EU

Vučić: Dogovoreno rešavanje problema u miru/Tači: Težak sastanak sa Vučićem

Poslednja faza dijaloga Kosova i Srbije?

Srbija otvara nova poglavlja, Savet EU i o proširenju

Evropa na pragu velike migrantske krize?
Dejanović: Trećina studenata želi da ode iz Srbije

Komitet Saveta Evrope pozvao Srbiju da zaustavi nasilje nad zatvorenicima i privedenima

Oko Srbije obruč od migranata

Pripreme za Samit EU: Vruće oko Albanije i Makedonije

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 24.jula

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button