glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-srbija migranti6666 zastave000
diplomate2 inovacije dino it sektor bitef111 novak77777777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ministri EU: Vladavina zakona i normalizacija s Prištinom odlučuju o članstvu Srbije               

izvor: agencije  foto:                                                                               27.06.2018.

Evropski-parlament2

Savet ministara EU pozdravlja napredak Srbije u pregovorima o članstvu s Unijom i ističe da će za brzinu pregovora biti ključan napredak u vladavini prava i temeljnim slobodama, kao i normalizacija odnosa s Kosovom, navodi se u nacrtu zaključaka šefova diplomatija EU koji zasedaju u Luksemburgu.

U dokumentu, u koji je agencija Beta imala uvid, kaže se da je za Beograd i Prištinu "normalizacija odnosa s Prištinom, uključujući pravno obavezujući sporazum, ključno bitna za njihov napredak na evropskom putu i suštinski važna za postojanu regionalnu stabilnost".

Takodje se pozdravlja "posle dugog kašnjenja pokrenuti rad" na izradi statuta Zajednice srpskih opština u skladu s Briselskim sporazumom i očekuje od obe strane da se "konstruktivno angažuju u sprovodjenju postignutih dogovora", uključujući "prevazilaženje prepreka u primeni sporazuma o energiji".

Savet ministara poziva Srbiju da učini važne korake u reformi vladavine zakona, posebno kad je reč o nezavisnosti i delotvornosti pravosudja, uz "opipljive i stalne rezultate" u istragama i presudama vezanim za suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca, stoji u nacrtu zaključaka proširivanju o kojima raspravljaju ministri EU.

"Pomanjkanje napretka na polju slobode izražavanja izaziva sve veću zabrinutost", takodje se podvlači i kaže da srpske vlasti moraju "jamčiti bezbedne uslove neometanog upražnjavanja slobode izražavanja i nezavisnosti medija kao prioritetnog zadatka, uključujući jačanje napora za istragu napada na novinare".

Savet ministara EU pozdravlja nanovo istaknutu predanost srpske vlade evropskim integracijama kao strateškom cilju, ističu šefovi diplomatija EU i podvlače da to delotvornije i nedvosmisleno treba da se predoči i u javnoj raspravi.

"Hitno je potreban pomak u radu nezavisnih tela i demokratskih ustanova, uključujući i parlamentarni nadzor, kao i ustavne reforme", navod se u nacrtu i traži "napredak u valjanom radu nezavisnih tela, demokratskih ustanova, parlamentarnom nadzoru i ustavnoj reformi".

Takodje se navodi da Savet ministara ponovo poziva Srbiju da se postepeno uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu s pregovaračkim okvirom, "i prvenstveno preokrene sadašnje odstupanje od toga".

Od Srbije traži i da se "uzdrži od udaljavanja od zajedničke politike EU o vizama", uz opasku da je "razlog zabrinutosti" nova praksa Srbije kad je reč o sklapanju sporazuma s državama u svetu.

Kad su u pitanju ekonomske reforme, ministri EU povoljno ocenjuju napredak i ohrabruju Srbiju da dodatno poboljša uslove poslovanja, "uhvati se u koštac s javnim dugom i dalje ode u sprovodjenju strukturnih reformi, naročito u energetici i transportu, tržištu rada, poreskoj upravi, javnim nabavkaka, uključujući privatizaciju državnih preduzeća".

 

 

Sve više izbeglica, Evropa u svadji

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pristupanju EU

Vučić: Dogovoreno rešavanje problema u miru/Tači: Težak sastanak sa Vučićem

Poslednja faza dijaloga Kosova i Srbije?

Srbija otvara nova poglavlja, Savet EU i o proširenju

Evropa na pragu velike migrantske krize?
Dejanović: Trećina studenata želi da ode iz Srbije

Komitet Saveta Evrope pozvao Srbiju da zaustavi nasilje nad zatvorenicima i privedenima

Oko Srbije obruč od migranata

Pripreme za Samit EU: Vruće oko Albanije i Makedonije

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 24.jula

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button