glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina beograd PASOS_ predsednistvo
radnici88 milo00 cg-opozicija kovacevic sfrj1 teo99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Završeni protesti povodom hapšenja Davora Dragičevića, sledeće okupljanje u sredu u 18 časova            

izvor: agencije  foto:                                                                                 25.12..2018.

bl 

Policija potisnula građane sa Trga Krajine i iz parka Petar Kočić

BANjA LUKA- U porti crkve Hrama Hrista Spasitelja je okončan protest građana Banja Luke, koji je danas počeo nakon što su se u javnosti proširile informacije da je uhapšen Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, kao i još nekoliko članova grupe „Pravda za Davida”. Ispred tog hrama bilo je okupljeno oko 500 ljudi koji su uzvikivali „oslobodite Davora” i „pravda za Davida”, a pripadnicima specijalne policije dovikivali su „ubice, ubice i „idite na Kosovo”.

Prethodno je specijalna policija građane rasterala sa centralnog gradskog Trga Krajine, a potom i iz parka Petar Kočić, koji se nalazi nasuprot tog trga.

Članovi grupe „Pravda za Davida” saopštili su da će Davor Dragičević do 8 ujutro biti zadržan u policijskoj stanici, a da će potom biti prebačen u tužilaštvo, gde bi trebalo da da izjavu.

Večeras se održavaju demonstracije i u Sarajevu zbog njegovog hapšenja, a očevici iz Banja Luke su ocenili da je u policijskoj akciji učestvovalo oko 300 specijalaca, prenosi Beta.

Članovi grupe „Pravda za Davida” sledeći protest najavili su za sutra, 26. decembar, u 18 časova, takođe u porti crkve Hrama Hrista Spasitelja.

BANjALUKA -Nakon što su pripadnici specijalne policije potisnuli građane sa banjalučkog Trga Krajine i nakon što su oni prešli preko puta, u gradski park Petar Kočić, policija je krenula u novu akciju i rasterala građane i iz parka. Građani, okupljeni oko grupe „Pravda za Davida”, premestili su se potom u portu crkve Hrista Spasitelja u centru grada, gde su zapalili sveće i traže da se oslobodi Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, koji je jutros uhapšen.

Nekoliko stotina građana uzvikuju „pravda za Davida”, „oslobodite Davora” i „ostajemo do kraja”.

Među okupljenim građanima su i lideri opozicije, Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke i Branislav Borenović iz Partije demokratskog protesta.

Kordon pripadnika specijalne policije Republike Srpske danas posle podne je sa štitovima krenuo na građane okupljene na banjalučkom Trgu Krajine koji su postavili novo „Davidovo srce” i zapalili sveće za ubijenog mladića Davida Dragičevića, prenosi Beta.

Prethodno su, uz obezbeđenje nekoliko stotina policajaca, komunalni radnici uklonili sa trga „Davidovo srce”, njegovu sliku, sveće i cveće.

Portparolka MUP-a RS o dešavanjima u Banjaluci

BANjALUKA- Portparolka banjalučkog MUP-a Marija Markanović izjavila je da je policija jutros uhapsila D.D. zbog sumnje da je izvršio delo ugrožavanje bezbednosti, a nakon što se nije odazvao na poziv „radi ispitivanja na okolnosti za koje se sumnjiči”.

Ona je novinarima u Banjaluci rekla da su policijski službenici u skladu sa zakonom tom prilikom primenili „sredstva sile”, nakon čega je D.D. tražio medicinsku pomoć koja mu je i ukazana.

Kako je rekla, u Kliničkom centru Banjaluke, gde je pregledan, ustanovljeno je da nema povrede.

„Sve mere i akcije preduzimaju se u koordinaciji sa Okružnim javnim tužilaštvom Banjaluke. Lice lišeno slobode nalazi se u službenim prostorijama i biće saslušan u skladu sa zakonom”, rekla je Markanović.

Govoreći o policajcu koji je zadobio povrede na Trgu Krajine, ona je rekla da je udaren šakom u glavu, da je prebačen u Klinički centar, ali da za sada nema podataka o kojoj vrsti povrede se radi, prenosi Tanjug.

„Radi se na identifikaciji osobe koja je nanela povrede policijskom službeniku, a za koju se sumnja da pripada grupi 'Pravda za Davida'“, rekla je Markanović.

Upitana o novinaru Vladimiru Šušku, za koga su pojedini mediji preneli da je priveden jer je fotografisao kako D.D. odvode u Hitnu pomoć, Markanović je rekla da je on samo bio legitimisan jer nije imao jasno istaknutu novinarsku akreditaciju.

„Nije bilo namere da se ugrozi sloboda izražavanja i da se ometa bilo koji novinar u obavljanju svojih poslova. Šušak nije imao jasno istaknutu novinarsku legitimaciju, kao što pravilnik nalaže kada se radi o mestima sa ograničenim pristupom. Njegov identitet je utvrđen tek nakon razgovora sa policijom”, rekla je Markanović.

Ona je, istovremeno, pozvala građane da na miran način izražavaju svoje stavove i „uzdrže se od nasilja i ugrožavanja javnog reda i mira i zakona”.

 

 

Izetbegovićeva SDA koči formiranje Saveta ministara BiH

Dan RS pod sloganom „Ponosna i večna”

Upliće li se Hrvatska u unutrašnje stvari BiH

NATO politička raskrsnica za BiH

Izbjegli i raseljeni se protive ukidanju ministarstva u RS

Uklonjena zastava ispred Dodikovog kabineta/Dodik: Uklanjanje zastave nedopustivo i skandalozno

Zvaničnici RS: Dejton štiti srpski narod u BiH

Dodik: Zalažem se za stabilnu BiH i RS koja će biti vidljiva

Neću od Vučića tražiti dokaze o mešanju stranaca u izbore u RS, jer ničega nije ni bilo

Dodik pridobio veći deo opozicije

Dodik odbio sastanak s ambasadorom Austrije/ Ambasador: Vaša retorika proizvodi nesigurnost i strah

Govedarica odlaže savez sa SNSD

Kuda novo Predsjedništvo vodi BiH?

Ko će s kim nakon izbora?

Dodik bi da ukine visokog predstavnika, Ivanić traži ponovno brojanje glasova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button