glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sastanak1 Evropski parlament predsednistvo
radnici88 milo00 protest444 kovacevic teo99 zvezda222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

"Zašto smo voleli SFRJ": Kad nismo bili goli i bosi       

izvor: agencije  foto:                                                                                        23.12.2018.

 sfrj1

 

U kakvom je stanju bila moda u prvim godinama socijalizma najbolje svedoči ovaj podatak: sredinom pedesetih zemunsko preduzeće "Ivan Milutinović" izbacilo je na tržište muška odela od cica! Za manje upućene, cic, ili kreton, je tanka pamučna tkanina sa štampnim šarama, koja se lako pere i brzo suši, pa se od nje šiju letnje haljine.

Kome je bilo do dobrog izgleda, oblačio morao je da sačeka sledeću deceniju, kada je u specijalne prodavnice zvane "komisioni" počela da stiže uvozna roba, ili da se sam uputi u Trst.

Tamo je bilo svega, ali mi ćemo se ovog puta zadržati na garderobi: prvo su popularni bili šuškavci, ali Trst postaje mesto masovnog hodočašća tek zbog farmerki. "Wrangler", "levis", "rifle", "roy rogers", "swinger", "fiorucci"... raznih krojeva - od "frulica" do "zvoncara" - bile su plavi predmet želja mladih Jugoslovena.

Statistika kaže da su samo kupci iz SFRJ u Trstu tokom 1977. i 1978. godine kupovali između 60.000 i 65.000 farmerica nedeljno! Ili, više od tri miliona godišnje!

Ta pomama nije suzbijena ni kad je 1977. godine "Beko" počeo da šije francuske "li kuper" farmerke. Iako po kvalitetu i po dizajnu nisu odstupale pred italijanskim džinsom, nisu dosegle popularnost uvoznih proizvoda. Nije im pomogla ni reklamna kampanja urađena po svim pravilima zapadnog tržišta: grupa veselih momaka i devojaka u tesnim farmerkama vrckala se gradom, uz muziku i glas iz off-a "uuu, cmok, cmok, cmok - li kuper!".

Trst je bio i jedino mesto gde su Jugosloveni mogli da kupe "tankerice", zelene vetrovke sa kapuljačom i koso sečenim džepovima u visini prsa, postavljene imitacijom krzna.

Tek osamdesetih smenile su ih "vijetnamke", čemu su najviše doprineli filmovi "Taksista" i "Lovac na jelene".

Neugledne kopije i ovih muških jakni nudila je slovenačka "Jutranjka", izazivajući depresiju i užasan stid kod mladih koji su morali, zbog imovnog stanja roditelja, da u njima idu u školu.

Spektakularniji, a podjednako neslavan po ishodu, bio je drugi jedan pokušaj da se stane na crtu zapadnjačkoj modi. Vođen popularnošću američkih uniformi, neko je došao na ideju da jugoslovenskoj omladini ponudi "domaću varijantu" pod sloganom "Lepo stoji partizanska bluza".

Ideja, u suštini, nije bila za bacanje, ali je njenim autorima izmakla poenta zvana "kvalitet". Zelene bluze i košulje sa našivenim džepovima i epoletama bile su od nedovoljno čvrstog i neudobnog materijla, a pantalone se krojem nisu odmakle od klasičnih sindikalnih.

Uzalud im je bila podrška promotere Borisa Bizetića, popularnog pevača šlagera, koji se neku godinu kasnije, valjda iz očaja, okrenuo "Rokerima s Moravu".

Poslednje što nam je stizalo iz Trsta bili su raznobojni "beneton" džemperići, koje ponosni vlasnici nikada nisu navlačili preko glave, iako su tome bi li namenjeni. Jok, u letnjim večerima nošeni su nonšalantno prebačeni preko ramena, a poslenji put masovno su viđeni 1988. na Slaviji.

U martu te godine na ovom beogradskom trgu otvoren je prvi "Mekdonalds" u SFRJ, što je izazvalo pravu histeriju među prestoničkim džet-setom koji je navalio na hamburgere.

Među "šminkerima" u socijalizmu bile su u izvesnom periodu sedamdesetih godina izuzetno popularne pamučne jakne na rasjferšlus i sa kapuljačom, kakakve danas nose članovi navijačkih grupa. Ali dok ovi na leđima imaju grbove i nacinalističke parole, one ranije su bile ukrašene amblemima američkih univerziteta.

Što je razlika mnogo veća od dizajna. Takoreći suštinska...

 

 

Galup: Srbiju bi moglo da napusti 25 odsto školovane mladje populacije

Prvi poljoprivrednici u centralnu Evropu došli sa Balkana

Srbija zaštitila samo ćilim, damast, peškire i „sirogojno” odeću

Srbija sve starija

EU odložila ukidanje pomeranja kazaljki

Kusovac u Nemačkoj optužen za prevaru

Na Cetinju crnogorski jezik ima 32, a u Nikšiću 30 slova

Dva stratišta usred Beograda sa 14.000 žrtava sakrio nemar

'Evropska republika' proglašena i u Beogradu

"EL NINjO" : Naučnici zabrinuti, drastična promena vremena i u Srbiji

Kako su u Čačku zabranjeni ćirilica i šljivovica

Sto godina Jugoslavije: Osuđena na propast i pre nego što je stvorena

Kako CIA vidi Srbiju

Upoznajte jedinog srpskog kolekcionara kristala

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button