glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skupstina kosova5 vucic-rama skupstina666
eu_nezaposlenost3 zagreb bg_ jahorina srbija666 srbija1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vijeće Evrope usvojilo Rezoluciju o BiH 

izvor: rse  foto:   rfe                                                                           25.01.2018.

vijece evrope

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je u srijedu uveče rezoluciju o Bosni i Hercegovini, u predloženoj formi. Rezolucijom je BiH upozorena kako više ne može prolongirati provođenje preporuka Vijeća Evrope, prenosi BHRT.

Rezolucijom se pozdravljaju pomaci poput dogovora oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva i podnošenja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih.

Politički akteri se pozivaju da usvoje izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu najkasnije šest mjeseci prije opštih izbora.

Ocjenjuje se da su izbori 2014. i 2016. godine organizovani na profesionalan i efikasan način, ali i da se na opštim izborima nastavilo s kršenjem Evropske konvencije o ljudskim pravima nakon presude iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci.

Od vlasti BiH se traži da usvoje izmjene koje zahtijeva provedba odluka Ustavnog suda vezano za izborni sistem Grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta FBiH.

Takođe, zahtijeva se hitno provođenje odluke Ustavnog suda od 1. decembra 2016. o sastavu Doma naroda PFBiH (predmet Ljubić) prije sljedećih opštih izbora.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope izrazila je zabrinutost zbog nepoštivanja vladavine prava u BiH i žaljenje zbog odluke Republike Srpske (RS) da ne provede odluku Suda BiH o uknjižbi na državu vojne imovine, ali i zbog odluke da se održi referendum o Danu RS-a, uprkos presudi Ustavnog suda.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da ubrzaju borbu protiv korupcije u sistemu pravosuđa i tužilaštva, policiji i administraciji, sankcionišu političku korupciju, podmićivanje i trgovanje uticajem, kako na državnom tako i na entitetskom nivou i usklade različita primjenjiva zakonodavstva uz jačanje institucionalnih kapaciteta agencije za borbu protiv korupcije.

Potrebno je usvojiti novi zakon o sudovima i uspostaviti ili Vrhovni sud na državnom nivou ili Apelacioni sud u okviru postojećeg državnog suda, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću uzimajući u obzir preporuke Venecijanske komisije i nastaviti napore na usklađivanju četiri postojeća pravna sistema u zemlji.

slobodnaevropa.org

 

Šta BiH dobija članstvom u NATO ?

Dogovora nema, vremena sve manje

Hrvatska predsjednica: Ne miješamo se u unutarnje stvari BiH

Da li je ovo poslednja godina ovakve Bosne?

Zvizdić: Ideja Dejtona 2 je veoma interesantna/Čović: Mi odlučujemo o tome kakva će biti BiH

Prizivanje novog Dejtona

Regionalno 'raskrinkavanje' lažnih vijesti

Šta ostaje iza Haškog suda?

Hahn: Adekvatne odgovore na Upitnik dostaviti što prije

Da li je Hag amnestirao Srbiju od zločina u BiH?

U sredu konačna presuda Prliću i liderima bosanskih Hrvata

Nezavisne: Ultimatum Sarajevu – izborni zakon ili sankcije

Žrtve djelimično zadovoljne, iz RS podrška Mladiću

Reakcije na presudu: Orić: Mladić mora da odgovara pred svojim narodom/ Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu/ Zvizdić: Presuda Mladiću dugoročno važna za budućnost regiona

"BiH neće priznati Kosovo dok se protivi srpski član"

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button