glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina bih3 mile4
mladi888 SZS woodstock venera rastko malatija-par

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vuletić: U Srbiji nije detektovano ništa iz Rusije      

izvor: agencije  foto:                                                                            15.08.2019.

eksplozija

Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije kaže da u Srbiji nije detektovan nikakav veštački radionuklid koji bi bio poreklom iz nesreće tokom testiranja rakete u ruskom gradu Severodvinsku

Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije kaže da u Srbiji nije detektovan nikakav veštački radionuklid koji bi bio poreklom iz nesreće tokom testiranja rakete u ruskom gradu Severodvinsku, kao i da se 24 časa prati nivo radioaktivnosti.

"Kod nas nije detektovan nikakav veštački radionuklid koji bi bio poreklom iz ove nesreće. Ne samo kod nas, nego i u Evropi", navela je Vuletić za RTS.

Objasnila je da skadinavske zemlje, koje imaju vrlo osetljive instrumente i koje su vrlo rigorozne po tom pitanju, jer su imale iskustvo iz Černobilja, ni oni nisu prijavili nikave neuobičajene vrednosti.

"Kod nas se svakodnevno meri. Mi imamo uređaje, merne satnice koje automatski, kontinuirano 24 casa na dan prate nivo radioaktivnosti", objasnila je Vuletić.

Vuletić je rekla da nemaju nikakve podatke o nesreći u Rusiji u koje javnost nije upućena.

"Što se tiče ove nesreće u Rusiji zvanicne informacije su vrlo šture. Sve ono što je zvanicno saopšteno to je ono što ima u medijima - da se desila nesreca tokom testiranja na vojnom poligonu", rekla je Vuletić.

Dodala je da je zvanicna meteorološka služba objavila neke podatke, rusko ministarstvo odbrane je to prvo negiralo, a onda su potvrdili.

"Pojavile su se vrednosti 4 do 16 puta vece, Grinpis je rekao 20 vece od osnovnog nivoa. Jedina vrednost koja je objavljena u medijima jeste ta vrednost od Grinpisa dva mikrosiverta na cas", navela je Vuletić.

Ukazala je da nam ta vrednost govori da ne treba da se zabrinemo, čak ni stanovnici te oblasti gde se desila nesreca, ako je ta vrednost pouzdana i ako je tacno da je ta vrednost bila povišena samo sat i po vremena.

Na pitanje da li su pomenuti nivoi radijacije opasni po coveka, životinje i biljni svet, Vuleticeva kaže da ako taj podataj jeste tacan on ne može biti opasan, ali je potrebno da se zna više informacija.

"Mi ne znamo koji izotopi su tu bili, mi ne znamo kakvo je to gorivo što je razumljivo jer je u pitanju vojna tehnologija i nije iz razumljivih razloga dostupno javnosti, pa ni nama", dodala je Vuletić.

Ona kaže da sa ovim podacima nema dokaza da ce i kasnije biti posledica, jer je taj nivo radijacije vrlo nizak.

Naglasila je da ono što je indikativno jeste da je došlo do neke nesrece, da je došlo do ispuštanja radioaktivinog materijala u sredinu i treba preduzeti neke dodatne mere da se ispita da li ima uticaja na hranu, mleko, vodu koji se koriste u ljudskoj upotrebi.

 

 

SZS: Konačna odluka o bojkotu izbora vrlo brzo

Istraživanje: 64 odsto mladih planira da se iseli iz Srbije, članstvo u EU podržava 38 odsto

Vučić: Veoma mi je stalo da opozicija izadje na izbore

Sve varnice opozicionog Saveza za Srbiju

Rešenje kosovskog problema ključno za region

Previranja u Vladi Srbije o pitanju Kosova

Gde se u Srbiji najlakše dolazi do posla a gde najteže

Han želi da podstiče povratak emigranata sa Balkana

Centralnoafrička Republika ne priznaje Kosovo

Djilas: Bojkot, zato što pod ovakvim terorom ne možemo da smenimo vlast

Vučić: Pozvaćemo OEBS da proveri izborne uslove

Novi mehanizam solidarnosti za raspodelu migranata prihvata 14 zemalja

Na jugu i istoku Srbije sve manje beba, najniža stopa prirodnog priraštaja u Zaječarskom okrugu

Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik, Srbija mora da reaguje smireno i odmereno

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button