glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

kosovo_mapa av77 pristina666
mladi888 arhiva deklaracija mihic bogdan-nikola novak1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nemački Mediji: BiH daleko od ulaska u EU            

izvor: agencije  foto:                                                                                 13.08..2019.

bih3 

Šanse BiH da postane članica EU veoma su daleke, jer je zemlja prožeta etničkim napetostima, velikom korupcijom, pravnom nesigurnošću i ograničenim medijskim slobodama, piše ugledni nemački privredni list "Handelsblat"

Šanse BiH da postane članica EU veoma su daleke, jer je zemlja prožeta etničkim napetostima, velikom korupcijom, pravnom nesigurnošću i ograničenim medijskim slobodama, piše ugledni nemački privredni list "Handelsblat".

U tekstu o prioritetima Ursule fon der Lajen, naredne predsednice Evropske komisije, list navodi da se BiH nalazi na začelju evropskih integracija od svih zemalja na zapadnom Balkanu.

"Nova predsednica Evropske komisije ne sme zaboraviti na ovu krhku bivšu jugoslovensku republiku, jer će u suprotnom politički rovovi postati još dublji, a uticaj muslimanskih država će nastaviti dalje da raste", navodi list.

Kako je u ponedeljak preneo portal Kliks.ba, nemački list dodaje da u BiH postoji velika zabluda da će se nekako "ugurati" u EU zato što je mala zemlja, i citira Johanesa Hana, odlazećeg evropskog komesara za proširenje, da je potrebno dejtonsku logiku prilagoditi briselskom razmišljanju, kao i da u Sarajevu treba da prestanu da razmišljaju o proširenju na način da se stalno pominju datumi.

"Isto kao njen prethodnik Junker, i Fon der Lajenova će pitanju proširenja morati pristupiti na drugačiji način. Brisel je već godinama isfrustriran BiH. Reforme jedva da se i pomiču zato što se Bošnjaci, Srbi i Hrvati međusobno blokiraju", navodi list.

Zbog ove situacije, kako ističe "Handelsblat", mladi ljudi se radije odlučuju da odu nego da čekaju da li će se nekad u budućnosti nešto poboljšati.

 

 

U Banjaluci arhiva sa ratnim dokumentima

Skupština RS podržala Dodikov veto na stopiranje gradnje Pelješkog mosta

Holandski vrhovni sud podržao delimičnu odgovornost Holandjana za Srebrenicu

Vojna neutralnost najbolja opcija za sve u BiH

Priština će neuspešno predsedavati SEECP, hvala Erdoganu

U Bratuncu skup povodom 27 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju

U RS se neće otvarati centri za migrante

"Srbi od Bosne nikada nisu imali ništa"

EU traži istragu, Bakir i dalje ćuti o prisluškivanju

Banjaluka pred novim protestima zbog policijske represije

MUP RS-a odustao od uspostave rezervnog sastava policije

RS preti tužbom Federaciji zbog duga od podele poreza

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button