glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

kosovo_mapa av77 popovic
radnici2 arhiva opozicija33 mihic bogdan-nikola novak1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Istraživanje: 64 odsto mladih planira da se iseli iz Srbije, članstvo u EU podržava 38 odsto      

izvor: agencije  foto:                                                                            12.08.2019.

mladi888

Većina mladih u Srbiji nije zainteresovana za politiku, njih 64 odsto planira da se iseli iz zemlje a članstvo u EU podržava 38 odsto ispitanika, pokazuju rezultati danas predstavljenog Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih za 2019. godinu.

Navodeći da je procenat mladih koji su zainteresovani za politiku u Srbiji opao sa 31 odsto u prošloj godini na 24,2 odsto u 2019, generalni sekretar Krovne organizacije mladih Stefan Djordjević kazao je da je tome najviše doprinelo rasprostranjeno uverenje kod mladih da nemaju uticaja na političke procese i odluke.

"Redovno na izborima glasa 40 odsto mladih, povremeno njih 27,6 odsto dok nešto više od 32 odsto nikad ne izlazi na glasanje. Većina ispitanika, njih 42 odsto, navodi da ne glasaju jer su 'svi političari isti' dok 31,6 odsto mladih smatra da trenutno nemaju kandidata za koga bi glasali", naveo je Djordjević.

Istraživanje je pokazalo i da 59 odsto ispitanika smatra da je Srbiji potreban "jak vodja", 10 odsto nije imalo odgovor na to pitanje dok 31 odsto smatra da zemlji nije potreban lider koga će narod slediti.

Više od 70 odsto mladih je ocenilo da u Srbiji ne postoji sloboda medija a njih 40 odsto ne podržava ulazak zemlje u EU, dok 22 odsto ispitanika nema stav na tu temu.

Istraživanje je pokazalo i da 33 odsto mladih smatra da bi spoljnu politiku zemlje više trebalo osloniti na Rusiju, 21 odsto navodi EU kao oslonac spoljne politike a samo pet odsto vidi SAD u toj ulozi.

Najnižu stopu poverenja mladi imaju u političke partije, medije i političke institucije a čak 81 odsto ispitanika navodi da ne postoji političar kome veruju.

Istraživanje je sprovedeno od od maja do jula, na uzorku od 1.238 ispitanika.

 

 

Vučić: Veoma mi je stalo da opozicija izadje na izbore

Sve varnice opozicionog Saveza za Srbiju

Rešenje kosovskog problema ključno za region

Previranja u Vladi Srbije o pitanju Kosova

Gde se u Srbiji najlakše dolazi do posla a gde najteže

Han želi da podstiče povratak emigranata sa Balkana

Centralnoafrička Republika ne priznaje Kosovo

Djilas: Bojkot, zato što pod ovakvim terorom ne možemo da smenimo vlast

Vučić: Pozvaćemo OEBS da proveri izborne uslove

Novi mehanizam solidarnosti za raspodelu migranata prihvata 14 zemalja

Na jugu i istoku Srbije sve manje beba, najniža stopa prirodnog priraštaja u Zaječarskom okrugu

Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik, Srbija mora da reaguje smireno i odmereno

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button