glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

BRISEL_ stejt d. izbori8888
naucnici srbija bebe srbija partizan-olimpija (1) reprezentacija zvezda-sparta rasovic_6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Novi mehanizam solidarnosti za raspodelu migranata prihvata 14 zemalja     

izvor: agencije  foto:                                                                            23.07.2019.

migranti000

Grupa evropskih zemalja složila se oko novog "mehanizma solidarnosti" za raspodelu spasenih migranata na Mediteranu, saopštio je francuski predsednik Emanuel Makron. Zemlje sa juga EU, poput Italije i Grčke, godinama se žale da preuzimaju nesrazmerno veliki teret prispelih migranata.

"Ukupno 14 članica EU za sada se načelno složilo sa francusko-nemačkim dokumentom, od kojih je osam svoje učešće označilo kao aktivno", izjavili su visoki komesar UN za izbeglice (UNHCR) Filipo Grandi i generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Manuel de Karvaljo Fereira Vitorino, preneo je AFP.

Kako je naveo Makronov kabinet, pored Francuske i Nemačke, među osam aktivnih zemalja su i Portugal, Luksemburg, Finska, Litvanija, Hrvatska i Irska.

Dogovor o mehanizmu solidarnosti postignut je 22. jula na radnom sastanku na temu "Migracija na Mediteranu" održanom u Parizu sa predstavnicima svih evropskih zemalja, pod pokroviteljstvom francuskih ministara unutrašnjih i spoljnih poslova, Kristofa Kastanera i Žan-Iva Le Driana.

Sastanku je prisustvovao i evropski komsar za migracije Dimitris Avramopulos.

Makron je rekao da će nova inicijativa biti "brza" i "automatska", preneo je Rojters.

Imena još šest "zainteresovanih zemalja" za novi mehanizam nisu otkrivena, što je objašnjeno činjenicom da se "pregovori nastavljaju".

Na sastanku nije učestvovao italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini čija je zemlja jedna od najizloženijih prilivu migranata.

Salvini je dan pre sastanka u Parizu pisao Kastaneru i upozorio na posledice odluka koje "sami donose Pariz i Berlin".

"Dosta je odlučivanja Pariza i Berlina. Italija više nije spremna da prihvata sve imigrante koji stižu u Evropu", ukazao je Salvini, šef ekstremne desnice u Italiji.

Italija je preuzimala gotovo sve migrante koje bi humanitarne grupe spasle na moru dok nije dobila vladu populističke koalicije 2018, kada je zatvorila luke za brodove humanitaraca.

Prema podacima UNHCR, od početka godine najmanje 426 ljudi je stradalo pokušavajući da preko Mediterana stigne do Evrope.

"Evropa nije 'a la kart' kada je reč o solidarnosti", rekao je Makron i dodao da zemlje ne mogu da odbijaju da dele teret a da podržavaju jedinstvo "kada se radi o primanju strukturnih fondova".

Makron je ukazao i na to da neke zemlje nisu došle na razgovore ali nije pomenuo Italiju.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je pre sastanka rekao da je rešenje na horizontu.

"Razmirice oko hitnih spasavanja na Mediteranu moraju da se okončaju", rekao je Mas posle ministarskog sastanka. "Zaista je potrebno da napravimo koaliciju onih koji su spremni da pomognu i mislim da smo sada korak bliže tome", dodao je nemački ministar.

Kako prenosi EURACTIV.com, Makron je rekao i da je Francuska tražila od libijske vlade da se migranti više ne smeštaju u pritvor i da preduzme potrebne mere kako bi im osigurala bezbednost.

Inače, ministri unutrašnjih poslova EU na sastanku u Helsinkiju 19. juna nisu uspeli da se dogovore o "mehanizmu solidarnosti" za prijem neželjenih migranata koji preko Sredozemnog mora stižu do Evrope.

Malta i Italija su tada predložile uspostavljanje "privremenih centara za smeštaj i identifikaciju" migranata u zemljama najbližim njihovim polazištima na put ka Evropi.

Salvini je, preneo je AP, pozdravio napredak sa tog sastanka rekavši da drugi ministri dele stav Italije o potrebi preoblikovanja pravila spasavanja na Mediteranu radi sprečavanja zloupotrebe imigracije.

 

 

Na jugu i istoku Srbije sve manje beba, najniža stopa prirodnog priraštaja u Zaječarskom okrugu

Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik, Srbija mora da reaguje smireno i odmereno

Mijačić: Nastavak dijaloga posle formiranja nove kosovske vlade, posle leta ukidanje taksi

Dačić: SAD znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini/Riker za vraćanje dijalogu o Kosovu - SAD spremne da se uključe

Situacija u bivšoj Jugoslaviji pogoršana zbog negiranja zločina i slavljenja počinilaca

MMF upozorava: Srbija bi mogla da ostane bez petine radnika u narednih 30 godina

Mladi nezadovoljni, ali slabo zainteresovani za politiku

U Srbiji po dva posla radi skoro 200.000 ljudi

Fon der Lajen kaže da je Zapadni Balkan važan za EU

Posle posete Makrona: Igra li Pariz na podelu Kosova?

Vučić: Nastavak razgovora iz Berlina u septembru

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button