glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Aleksandar Vucic milo 5 BRISEL-ZGRADA
SABOR gre-mak2 mladost-turist bakir444 Festival-1 buducnost zvezda3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić o Siriji: Ovo je za nas bolno podsećanje, ne treba da se mešamo          

izvor:  agencije  foto:                                                                                 14.04.2018.

vucic_6 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarišući napade SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji rekao da to za nas predstavlja bolno podsećanje na period kroz koji smo prošli. Mi smo mala zemlja, ne treba da se mešamo, rekao je Vučić za RTS.

Tokom noći SAD, Velika Britanija i Francuska su sprovele vazdušne napade na ciljeve u Siriji. "Za sve nas koji smo stariji od 18, 19 godina ovo predstavlja bolno podsećanje na period kroz koji smo prošli", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS.

Istakao je da je Srbija mala zemlja i da u igri velikih sila ne treba da se meša, ali da je svima jasno šta građani Srbije osećaju.

Napad je, rekao je predsednik, pokazao nekoliko stvari.

"Politika vojne neutralnosti, politika u kojoj se uzdate 'u se, i u svoje kljuse', je jedina politika koju možemo da vodimo jer politika 'biti na strani jačeg', ne mora da znači da smo na strani morala i pravde", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je politika koju je Srbija ustanovila o vojnoj neutralnosti takva da razumemo svoje mesto u svetu.

"Mi smo mala zemlja, brojčano mali narod, moramo sa svima da razgovaramo i da pokušamo da imamo partnerski i, s kim je moguće, prijateljski odnos, da čuvamo svoju zemlju i izbegavamo svaku mogućnost za ovakav scenario, ne samo u našoj zemlji nego i u regionu", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao i da udari koji su sinoć sprovedeni pokazuju i da živimo u svetu koji je prožet strahovitim sukobima i da se zbog vojnih i političkih interesa začas mogu stvoriti krizna žarišta.

"Takvu atmosferu nismo imali od Drugog svetskog rata, iako mene mnogo više podseća na atmosferu pred Prvi svetski rat. Ne tvrdim da će bilo šta od toga biti jer su interesi i razorna moć svih strana užasno veliki. Naše je da izvučemo pouke i zemlju pozicioniramo na dobar način, da obezbedimo sigurnost za naše građane i na tome radimo svakog dana", kaže predsednik Srbije.

"Moramo da budemo tihi i radimo na ekonomskom napretku"

Predsednik Srbije dodaje da sve što se danas dešava pokazuje koliko je važno da razumemo da mir i stabilnost nisu nešto što je zauvek dato. Jedan dan ratovanja može da vas vrati desetine godina unazad, rekao je Vučić.

"Imamo u poslenjih 25 godina najveći trend rasta, ali ne možemo da se vratimo na 1989. godinu kada je u pitanju BDP, što pokazuje koliko smo godina vraćeni unazad, ne samo svojom krivicom, ali i nerazumevanjem svetskih prilika i svega što se oko nas dešava. Važno je pokazati oprez, smirenost i odgovornost i čini mi se da ljudi danas mnogo bolje razumeju moje reči od juče, a koje su mogli da čuju i od kancelarke Angele Merkel, a to je – mir i stabilnost gotovo po svaku cenu", poručio je predsednik.

Ističe da je prema rečima Bojka Borisova, Kina mudrom politikom prigrlila Kim Džong Una i izbegla opasnost.

"Kinezi su uspeli u tome, jer se ponašaju mudro i pametno. Nemačka takođe vodi mudru politku, ali za nas je važno da smo svi razumeli kako razarajuće posledice mogu biti bilo kakvog sukoba. Važno je da insistiramo na tome i da nam najbolje reči budu Simens, fabrike, nove investicije, da se radujemo boljem životu i da razumemo da ne može da bude sve po našem", kaže Vučić.

Zahvaljuje Srbima na Kosmetu što nije došlo do sukoba 26. marta.

"Jedan metak da je opalio ko zna šta bi danas bilo. Zahvaljujem Srbima što do toga nije došlo ali to pokazuje koliko je sve krhko i zadovoljan sam što smo uspeli brzo da razgovaramo sa francuskim ministrom spoljnih poslova i sa Angelom Merkel koja je stvari na Balkanu razumela i čisto definisala", dodaje Vučić.

Kaže da je važno da se nastavi sa novim projektima, sa izgradnjom stanova za vojsku, policiju.

"Moramo da budemo tihi i radimo na ekonomskom napretku ali da jačamo naše bezbednosne snage i da budemo spremni sebe da zaštitimo. Moramo svojom pametnom politikom ići u ekonomski boljitak", zaključuje Vučić.

 

 

EU: Učešće Srbije ključno za samit u Sofiji

Vučić: Za Srbiju nema dobrog rešenja što se tiče Kosova

Fridom haus: Vapaj za pomoć srpskih nezavisnih medija

Vučić Kocijasu: Što skorija integracija svih zemalja regiona u EU je jedina garancija za stabilnost

OEBS: Srbija da kazni ubice Slavka Ćuruvije

Šešelj osuđen na deset godina zatvora

Zašto Blumberg hvali dinar?

Borisov uveren da će se naći način da u Sofiji bude i Tači

Jeremić: Vučić šest godina despotski ruši demokratiju i vladavinu prava

Đilas nudi potpisivanje Dogovora za bolju Srbiju

Predsednik i zvaničnici čestitali Uskrs

Summit EU-Zapadni Balkan pred fijaskom?

Da li se Zapadni Balkan suočava sa dolaskom ruske oluje?

Jednostrano formiranje ZSO ide na štetu Srbije

Janković se zalaže za prihvatanje realnosti oko statusa Kosova

Da li presušuje balkanska ruta?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button