glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina beograd borisov sajam
jasenovac4 zdravstvo jeremic dinar55 zimonjic4 omic7

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Izetbegović i Kavazović usvojili 10 zaključaka

izvor: agencije  foto:                                                                                               10.04.2018.

bakir444

SARAJEVO– Lider SDA Bakir Izetbegović i delegacija Islamske zajednice u BiH, koju je predvodio reisu-l-ulema Husein Kavazović sastali su se danas u Sarajevu i usvojili 10 zaključaka među kojima je i zahtev vlastima u Republici Srpskoj da, kako se tvrdi, prestanu sa sistematskim diskriminisanjem povratnika.

Neprihvatljivo je da se Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS tretiraju kao građani drugog reda. Tražimo da se bošnjačkoj deci u tom entitetu omogući školovanje na bosanskom jeziku. Tražimo da se osigura ravnopravan tretman, bez diskriminacije po etničkoj osnovi, prilikom zapošljavanja u institucije entiteta RS”, navodi se u saopstenju.

Izetbegović, koji predsedava Predsedništvom BiH i reis Kavazović su se saglasili da se bez odlaganja zaključi osnovni ugovor države BiH i te verske zajednice.

Sagovornici su najoštrije osudili, kako se navodi, neosnovane tvrdnje o radikalizaciji i bujanju nasilnog ekstremizma kod Bošnjaka.

Krajnja namera takvih ksenofobičnih i islamofobičnih tvrdnji je da se svetska javnost zatruje lažnom predstavom o Bosni i Hercegovini, a naročito o njenim građanima muslimanima, kao o tobožnjoj sigurnosnoj pretnji, te da ih se na taj način politički delegitmira”, navodi se u saopštenju.

Bošnjaci su, poručili su, autohtoni evropski narod koji je uvek baštinio civilizacijske vrednosti tolerancije i kulture zajedničkog života kojih se nikada neće odreći.

Iako je nad njima počinjen genocid, Bošnjaci nikada nisu uzvratili istom merom na zla i nasilje kojima su bili izloženi u više navrata u poslednjem veku, nikada nisu posegnuli za osvetom ili ekstremizmom, nego su uvek dosledno istrajavali na istini i pravdi”, stoji u saopštenju.

Izetbegović i reis Kavazović su odlučno odbacili, kako su saopštili, „drsku, uvredljivu i potpuno neosnovanu tvrdnju o planovima za stvaranje islamske države na tlu Bosne i Hercegovine”.

Bošnjaci su, kažu, trajno opredeljeni za očuvanje i jačanje celovite Bosne i Hercegovine kao demokratske, multietničke, evropske, sekularne i građanske države utemeljene na vladavini zakona, članice Evropske unije i NATO-a.

Takođe, odlučno odbacujemo evidentna nastojanja da se kroz naglašavanje islamskog identiteta Bošnjaka oni pokušaju svesti na status verske grupe. Islam jeste imao važnu ulogu u konstituisanju modernog nacionalnog identiteta Bošnjaka, ali su oni pre svega evropski narod sa svim pravima koja mu pripadaju”, jedan je od zaklučaka.

Oni su pozvali i predstavnike drugih naroda da se opredele za sekularnu državu Bosnu i Hercegovinu i da prestanu sa uvođenjem i nametanjem verskih obeležja i simbola u javnim i državnim institucijama na svim nivoima vlasti.

Odlučno odbacujemo svaki pokušaj izjednačavanja branilaca i agresora i stvaranja veštačkih balansa kroz intenziviranje montiranih krivičnih procesa protiv branilaca Bosne i Hercegovine. Samo istina i pravda mogu biti temelj istinskog pomirenja i povratka poverenja”, stoji u saopštenju u kojem se, kako se navodi, „najoštrije osuđuje veličanje udruženih zločinačkih poduhvata kojima su Bošnjaci bili izloženi u proteklom ratu i koji su dobili svoj epilog u presudama Haškog tribunala, kao i glorifikovanje i dodelu odlikovanja presuđenim ratnim zločincima”.

Od vlasti na svim niovima u BiH zatraženo je da se kroz sistemska rešenja osiguraju finansijska i svaka druga potrebna podrška za reintegraciju, održivi povratak i efikasniju implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Najzad, na sastanku Izetbegovića sa delegacijom IZ u BiH je zatraženo da se u entitetu Federacija BiH, u kantonima gde to još nije urađeno, osigura ustavno-pravna ravnopravnost svih naroda i građana.

Sastanku je prisustvovao i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, koji kao ni Izetbegović nisu prisustvovali otvaranju 21. međunarodnog sajma privrede u Mostaru, na kojem je ove godine Srbija prvi put partner.

 

 

Mostarski sajam: Politička promocija ili privredna saradnja?

Vigemark: EU nema rezervni plan za eventualnu krizu u BiH

Izborni zakon BiH, drama u nekoliko činova

Migranti idu novom balkanskom rutom preko Bosne

Lako i profitabilno do političke stranke

Izmjene Izbornog zakona, da ne bi bilo izmjena Dejtona

Odluka Ustavnog suda BiH prepreka izborima?

Zašto se osipaju Oružane snage BiH?

Izetbegović: Da li bi Vučić pristao da je u mojim cipelama

Lideri iz regije u Mostaru: Složno uz razmirice

Incko zapretio ovlašćenjima ako ne bude izmenjen izborni zakon

Članovi Predsjedništva BiH sa predsjednicima Hrvatske i Srbije

Novi korak BiH ka Evropskoj uniji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button