glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-angela1 azilanti1 freedom house
curuvija0 seselj7 mladost-turist bakir444 zigon omic7

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

EU: Učešće Srbije ključno za samit u Sofiji          

izvor:  agencije  foto:                                                                                 13.04.2018.

eu-zastava- 

Savet EU, odnosno 28 ministra spoljnih poslova zemalja članica EU, tokom sastanka će razmotriti stanje na Zapadnom Balkanu i nastaviti pripreme za samit EU – Zapadni Balkan, koji se 17. maja održava u Sofiji.

U Savetu EU je za Tanjug posebno naglašeno da je "prisustvo Srbije ključno za ovaj događaj".

Dodaje se da se samit u Sofiji možda neće direktno baviti dijalogom koji se vodi između Beograda i Prištine, ali da će insistiranje na dobrosusedskim odnosima i saradnji u regionu svakako dati "direktnu podršku dijalogu".

Na pitanje da li je lista učesnika samita u Sofiji potvrđena i da li u Briselu imaju potvrde bilo o dolasku ili bojkotu samita od strane Španije, Rumunije i Kipra, u Savetu kažu da su pozivnice poslate, da odgovori i dalje stižu i da se još ne zna konačan spisak učesnika.

"Važno je da na samitu u Sofiji učestvuju svih 28 zemalja članica, kao i svih šest partnera sa Zapadnog Balkana. Suštinski je važno da postoji opšta saglasnost, ne samo zbog obaveza koje preuzimaju partneri sa Zapadnog Balkana, već i zbog jedinstvene podrške svih 28 zemlja članica", navode diplomatski izvori u Savetu.

U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kada govorimo o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbednosti, a što podrazumeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih pretnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

U Savetu kažu da su odnosi sa Zapadnim Balkanom prioritet, kako EU, tako i visoke predstavnice Federike Mogerini, koja će predsedavati sastanku šefova diplomatije evropske dvadeset osmorice 16. aprila u Luksemburgu.

"Visoka predstavnica Federika Mogerini podržava svih šest partnera sa Zapadnog Balkana kako bi napredovali na putu ka EU. Ona će se već sledeće nedelje naći u poseti regionu i poručiti da želi napredak svih šest partnera na svim poljima njihovog puta ka EU", napominju u Savetu.

Diplomatski izvori u Briselu kažu za Tanjug da će šefica evropske diplomatije tokom svoje balkanske turneje posetiti Tiranu, Podgoricu, Beograd i Skoplje.

U Beogradu bi trebalo da boravi 19. aprila.

 

 

Vučić: Za Srbiju nema dobrog rešenja što se tiče Kosova

Fridom haus: Vapaj za pomoć srpskih nezavisnih medija

Vučić Kocijasu: Što skorija integracija svih zemalja regiona u EU je jedina garancija za stabilnost

OEBS: Srbija da kazni ubice Slavka Ćuruvije

Šešelj osuđen na deset godina zatvora

Zašto Blumberg hvali dinar?

Borisov uveren da će se naći način da u Sofiji bude i Tači

Jeremić: Vučić šest godina despotski ruši demokratiju i vladavinu prava

Đilas nudi potpisivanje Dogovora za bolju Srbiju

Predsednik i zvaničnici čestitali Uskrs

Summit EU-Zapadni Balkan pred fijaskom?

Da li se Zapadni Balkan suočava sa dolaskom ruske oluje?

Jednostrano formiranje ZSO ide na štetu Srbije

Janković se zalaže za prihvatanje realnosti oko statusa Kosova

Da li presušuje balkanska ruta?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button