glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina333 mile444 migranti7777
policija Specijalni-sud-u-Beogradu sasa Kinoteka 22 Ljajic-na-BG-sajmu sale444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Jednostrano formiranje ZSO ide na štetu Srbije          

izvor:  agencije  foto:                                                                                  05.04.2018.

zso 

Goran Bogdanović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Mirka Cvetkovića, boji se da je samostalno proglašenje ZSO opasno, ukoliko se uzme u obzir da međunarodnoj zajednici kao ni vlastima u Prištini očigledno nije stalo do formiranja tog organa. On smatra da je za tako nešto odabrano pogrešno vreme, usled aktuelnih tenzija koje su rezultat nedavnog incidenta, te da je vrlo malo potrebno da na Kosovu situacija ponovo postane zapaljiva.

Ako smo sa formiranjem ZSO čekali pet godina, bilo bi bolje da sačekamo i vidimo šta će se u narednih par nedelja dešavati. To oročavanje datuma za 20. april može još više da iziritira Prištinu, poput one Vučićeve izjave da bi baš voleo da vidi na koji način će oni sprečiti Đurića da poseti Kosovo. U ovakvoj situaciji ne bismo trebali da se igramo vatrom, već da se vratimo za pregovarački sto, jer jednostrano donošenje odluka može da ide samo na našu štetu – upozorava Bogdanović.

On podseća da je Ustavni sud Kosova ZSO već proglasio neustavnom, ali i da smo mi prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma prihvatili da njihov ustavni sud ima mandat da donosi takve odluke.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi, najavljeno samostalno formiranje ZSO na severu Kosova naziva „političkom avanturom pojedinih Srba sa Kosova“, koja se kosi sa kosovskim ustavom i Briselskim sporazumom. On ocenjuje da eventualno proglašenje ZSO ne može biti validno, jer njen statut mora da bude verifikovan u Vladi i Skupštini Kosova.

Razumem da se predstavnicima Srba na Kosovu žuri zato što oni ubrzano gube podršku sopstvenog naroda, ali to ne znači da treba ići glavom kroz zid, kako bi sutra u Beogradu govorili da su Albanci krivi za sve. Podsećam da zbog kršenja Ustava neko može biti uhapšen – kaže Šeholi.

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić, da će ona podržati Srbe da formiraju ZSO, on navodi da bi šefica srpske vlade morala da ima na umu da je dužna da sprovodi Briselski sporazum. Šeholi smatra da je izjava premijerke Brnabić pogrešna i postavlja pitanje kako jednostrano formirana ZSO uopšte može da funkcioniše ukoliko nije vezana za institucije Kosova, u pravnom i budžetskom smislu. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će dati podršku Srbima na severu Kosova da tokom aprila formiraju Zajednicu srpskih opština ukoliko Priština ne želi da napravi ZSO onako kako je to dogovoreno Briselskim sporazumom. „Ako Priština ne želi sama da poštuje svoje obaveze naravno – daću punu podršku Srbima na KiM da osnuju ZSO, a to će biti tokom aprila“, rekla je Brnabić.

PSG: Istekao Vučićev rok

Pokret slobodnih građana podseća da je istekao rok od 15 dana u kome je Aleksandar Vučić obećao informacije u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i pita u saopštenju da li nadležni organi Republike

 

 

Janković se zalaže za prihvatanje realnosti oko statusa Kosova

Da li presušuje balkanska ruta?

Džihadistima iz Srbije ukupno 67 godina zatvora

Ko će doći na samit u Sofiji, a ko neće?

Hodžaj: Zbog agresivne kampanje Beograda nemoguć dijalog/ Kocijančič: EU i Srbija za nove načine rešavanja otvorenih pitanja

Ruske diplomate ostaju u Srbiji

Bugarska: Nećemo dočekati Kosovo kao državu/Haradinaj učestvuje na Samitu EU u Sofiji

Medijska ofanziva za kupovinu uticaja na Balkanu

Jeremić: Ne moramo ući u konflikt ako nećemo da damo Kosovu stolicu u UN

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button