glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina beograd borisov sajam
jasenovac4 seselj7 mladost-turist bakir444 zigon omic7

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

OEBS: Srbija da kazni ubice Slavka Ćuruvije         

izvor:  agencije  foto:                                                                                 11.04.2018.

curuvija0 

OEBS i novinarska udruženja zatražili su od države Srbije da pronađe i kazni organizatore i izvršioce ubistva novinara Slavka Ćuruvije, kao i ostalih stradalih predstavnika medija. Oni su u Beogradu položili cveće i vence na mestu gde je 11. aprila 1999. ubijen vlasnik i urednik novina „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“.

Vlast ima dužnost da osigura da počinioci i nalogodavci napada na novinare ne ostanu nekažnjeni. Nekažnjivost počinilaca zločina glavna je prepreka za bezbednost novinara. Dužnost vlade, policije i pravosuđa je da zaštiti novinare, jer nema slobodnog društva i demokratije bez slobodnog rada novinara“, rekao je Arlem Dezir, predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija, na obeležavanju 19. godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije.

Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, podsetio je da novinari već 19 godina šalju istu poruku – da država kazni odgovorne za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Nemam više reči poruka za državu. Mislio sam da ih danas ohrabrim i kažem kako bi bilo uredu da neko iz vlasti, zapravo ne bilo ko, dođe na ovo mesto, položi venac i uputi javno izvinjenje porodici i kolegama Slavka Ćuruvije za sve ove godine u kojima je država sve što je uradila učinila naopako. Odustao sam jer sam shvatio da to nije dobra ideja, da bi to bio više bizaran nego iskren čin“, naveo je Lekić. Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije, rekao je da ohrabruju vesti da će suđenje Ćuruvijinim ubicama biti završeno do kraja godine.

Na žalost, neka druga ubistva još nisu rešena i ubice nisu kažnjene. Treba da se podsetimo i našeg kolege Milana Pantića koji je ubijen 2001. godine. Takođe i radnika Radio-televizije Srbije koji su ubijeni u bombardovanju 1999. Kao i naših kolega, srpskih i albanskih novinara, koji su ubijeni u periodu od 1998. do 2005. godine. Četrnaest naših kolega je ubijeno, a niko za ta ubistva nije odgovarao“, poručio je Radomirović.

Istoričarka Branka Prpa, koja je sa Ćuruvijom bila u trenutku ubistva, rekla je da je očigledno da taj zločin pravosudno nije rasvetljen.

Jasno je da je Slavka Ćuruviju ubila Služba državne bezbednosti. Ona je dobila nalog od nekoga sa vrha tadašnje države. To može biti Slobodan Milošević ili Mira Marković. To dvoje ljudi su ključni u definiciji celog mehanizma ubistva Slavka Ćuruvije, kao i ostalih ubistava kojim se završava Miloševićeva era“, navela je Prpa.

Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015. godine, a optuženi su bivši načelnik resora Državne bezbednosti Srbije Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi DB-a Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

 

 

Šešelj osuđen na deset godina zatvora

Zašto Blumberg hvali dinar?

Borisov uveren da će se naći način da u Sofiji bude i Tači

Jeremić: Vučić šest godina despotski ruši demokratiju i vladavinu prava

Đilas nudi potpisivanje Dogovora za bolju Srbiju

Predsednik i zvaničnici čestitali Uskrs

Summit EU-Zapadni Balkan pred fijaskom?

Da li se Zapadni Balkan suočava sa dolaskom ruske oluje?

Jednostrano formiranje ZSO ide na štetu Srbije

Janković se zalaže za prihvatanje realnosti oko statusa Kosova

Da li presušuje balkanska ruta?

Džihadistima iz Srbije ukupno 67 godina zatvora

Ko će doći na samit u Sofiji, a ko neće?

Hodžaj: Zbog agresivne kampanje Beograda nemoguć dijalog/ Kocijančič: EU i Srbija za nove načine rešavanja otvorenih pitanja

Ruske diplomate ostaju u Srbiji

Bugarska: Nećemo dočekati Kosovo kao državu/Haradinaj učestvuje na Samitu EU u Sofiji

Medijska ofanziva za kupovinu uticaja na Balkanu

Jeremić: Ne moramo ući u konflikt ako nećemo da damo Kosovu stolicu u UN

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button