glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sbun1 samit777 Vladu-Republike-Srps
plenkovic888 ecri vucic upis jasenovac11 odbojka555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić za Fajnenšel tajms: Nisam Putinova peta kolona u EU                

izvor: agencije  foto:                                                                               15.05.2018.

Aleksandar Vucic 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je da bi mogao biti "peta kolona" ruskog predsednika Vladimira Putina u Evropskoj uniji, navodi britanski list Fajnenšal tajms (Financial Times).

List navodi da je Vučić takodje odbacio paralelu s madjarskim premijerom Viktorom Orbanom koji je bio liberal dok je zemlja išla ka EU da bi kasnije prihvatio nacionalizam i postao kritičar Unije.

Vučiću se udvaraju Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati kao i "povremeni saveznik Srbije Rusija", ali ga lideri EU, a posebno nemačka kancelarka Angela Merkel smatraju najboljom šansom da Srbiju uvede u evropski mejnstrim, navodi FT.

Kritičari medjutim navode da je EU s Vučićem postigla djavolji dogovor u nadi da će ponudjena šargarepa podstaći reforme, ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i rešiti pitanje Kosova.

"Devet televizijskih ekrana u njegovoj kancelariji sugeriše da je on čovek koji prati sve i svakog. Neki strahuju da bi mogao postati novi Viktor Orban, madjarski lider koji je od liberala postao nacionalista, koji se povinovao pravilima EU za dobijanje članstva samo da bi je napao iznutra. Ta paralela, kaže Vučić, '99 odsto je djubre'", navodi FT.

Vučić je bio počasni gost na vojnoj paradi u Moskvi prošle nedelje i počinje svoj radni dan u 6.30 časovima ruskog jezika, navodi i FT i dodaje da srpski predsednik odbacuje da bi mogao biti "Putinova peta kolona u Evropi". On je rekao da je uvek bio jasan u razgovoru s ruskim predsednikom da "Srbija ostaje na putu ka EU":

Novinari Fajnenšel tajmsa navode kako im je na terasi u predsedničkoj palati Vučić rekao da su tu ubijeni Kralj Aleksandar i kraljica Draga u puču 1903. godine. "Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti", rekao je Vučić melodramatično, kako se navodi u tekstu.

Vučićeve reči su ne baš suptilan podsetnik s kakvim se izazovima suočava samoproklamovani modernizator dok ide putem ekonomskih reformi, političke stabilizacije i ka članstvu u EU, navodi list i dodaje da je prethodni prozapadni lider Srbije, premijer Zoran Djindjić ubijen 2003. i da je sudbina Srbije na Zapadu daleko od sigurne.

Vučić ostaje nejasna ličnost počeo je kao ultranacionalista, bio je ministar informisanja za vreme Slobodana Miloševića, ali je 2008. raskrstio s liderom radikala Vojislavom Šešeljem i osnovao proevropsku Srpsku naprednu stranku, navodi FT

"Počinjete da se pitate da li su te (radikalne) stvari jedine stvari vredne borbe", rekao je Vučić o svojoj prošlosti i dodao da bi "još jedan rat razorio zemlju i uništio budućnost srpskog naroda zauvek".

Britanski list navodi da za članstvo u EU Vučić mora prvo da reši pitanje statusa Kosova.

"Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema sve što sam postigao neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti", rekao je Vučić.

List dodaje da se ministri spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vučić otvoreno zalažu za podelu Kosova, ali da to nije prihvatljivo zapadnim silama, kao i mnogim u Srbiji, izmedju ostalog Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Zdravo", prenosi list reči patrijarha Irineja kad je dočekao novinare FT-a. "Da li ste Britanci ili Amerikanci? Da li ćete nam uzeti Kosovo? Nećemo dati Kosovo ni po kojoj ceni. Mi smo Evropljani. Mi smo za ulazak u EU ali ne ako je Kosovo cena".

Fajnenšel tajms navodi i da Srbiju napušta 30.000 ljudi svake godine, što je, prema kritičarima, posledica Vučićeve vladavine. "Pored fiskalne konsolidacije i privatizacije što nije malo Vučić se nije upuštao u raščišćavanje korupcije", navodi Fajnenšel tajms.

List dodaje da se procenjuje da Vučićeva stranka ima 600.000 članova koji su većinom zaposleni u javnom sektoru  što implicira da je članstvo u SNS uslov za zaposlenje, unapredjenje ili ugovor.

 

 

Rusija protiv odlaska KFOR-a: Misija neophodna jer je situacija daleko od stabilne

Srbija i Kosovo: Ekonomske i druge posledice eventualne razmene teritorija

Petorka nameće brzo rešenje na štetu Srbije

Vučić: Želimo kompromis sa Prištinom, a ne da ispunjavamo želje Albancima!

EBRD očekuje brži rast Srbije ali i dalje među najnižim u regionu

Predlog Kvinte: Kosovu UN, Srbiji EU?

Predsednik Kipra o Kosovu i EU sa Vučićem

Holandski poslanici za strogo ispunjavanje kriterijuma na putu ka EU

Vučić: Zamolio sam Putina da nam pomogne oko Kosova/Putin da kraja godine u Beogradu

Razgovori u Moskvi o Kosovu, ekonomiji i vojno-tehničkoj saradnji/Tas: Vučić prvi strani lider sa Putinom nakon inauguracije

Premijeri Zapadnog Balkana na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji

Faktor plus: Na parlamentarne izbore izašlo bi 44 odsto gradjana, 56,9 odsto glasalo bi za SNS

Vlada Srbije: Dušan Vujović se povlači sa ministarske funkcije iz ličnih razloga

Vučić u Turskoj: Nikad bolji politički odnosi, i ekonomske ćemo podići

Počela nova runda pregovora sa MMF-om o programu saradnje

Institut Istok-Zapad: Vreme za akciju na Zapadnom Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button