glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu555 Vucic-Erdogan3 dayton road
stand-srbije vujovic internet beldoks111 troicki888 topic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Faktor plus: Na parlamentarne izbore izašlo bi 44 odsto gradjana, 56,9 odsto glasalo bi za SNS              

izvor: agencije  foto:                                                                               08.05.2018.

izbori88 

Na parlamentarne izbore, ako bi sada bili održani, izašlo bi 44 odsto gradjana Srbije, a 56,9 odsto glasalo bi za Srpsku naprednu stranku (SNS), pokazalo je istraživanje čije rezultate je danas objavila agencija Faktor plus.

Direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić izjavio je na konferenciji za novinare da bi cenzus, osim SNS, prešla samo još Socijalistička partija Srbije, koja bi dobila 9,6 odsto glasova.

Od ostalih članica vladajuće koalicije za PUPS bi glasalo 3,3 odsto gradjana, SDPS Rasima Ljajića 2,5 odsto, a za SNP Nenada Popovića 1,5 odsto gradjana.

Najviše glasova od opozicionih stanaka dobila bi Narodna stranka Vuka Jeremića 3,6 odsto, slede Demokratska stranka 3,5 odsto, Dveri tri odsto, Srpska radikalna stranka 2,8 odsto, Pokret slobodnih gradjana 1,8 odsto, a DSS 1,3 odsto.

Pejić je objasnio da nisu merili snagu Dragana Djilasa jer još nije osnovao političku stranku ili pokret.

Istraživanje je sprovedeno od 2. do 6. maja, telefonskom anketom na uzorku od 1.040 gradjana.

Pejić je rekao da je na pitanje šta znači zabrana ulaska ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u Hrvatsku, najviše gradjana, oko 34 odsto odgovorilo da je to bio bezuspešan pokušaj Vlade Hrvatske da se ne govori o osetljivim temama, dok 30 odsto smatra da je razlog lična netrpeljivost prema Vulinu.

Prema istraživanju, 14 odsto gradjana Srbije se veoma plaši oružanih sukoba na području Balkana, 32 odsto se plaši, ali smatra da do toga neće doći, dok se 45 odsto ne plaši.

Glavni uzroci političkog sukoba Srbija-Hrvatska su prema mišljenju 33 odsto gradjana agresivna politika Hrvatske. Da je uzrok duboko ukorenjena mržnja koja je politički motivisana smatra 30 odsto gradjana.

U krizi sa Hrvatskom, Vlada Srbije trebalo bi da prema oceni 44 odsto gradjana izbegava odgovor, bez obzira na hrvatske provokacije i pretnje. Oko 26 odsto gradjana smatra da bi Vlada Srbije trebalo da odgovori istom merom, možda čak i jače.

Na pitanje da li očekuju dalju eskalaciju sukoba u odnosima Srbija-Hrvatska, 43 odsto gradjana je odgovorilo da ne očekuje i da će polako odnosi dve države biti korektniji. Oko 24 odsto gradjana reklo je da očekuje eskalaciju sukoba, ali samo verbalno.

Da su dobrosusedski odnosi mogući u regionu, čim splasnu političke tenzije, smatra 41 odsto gradjana, ali 21 odsto smatra da nisu mogući u bližoj budućnosti.

Na pitanje da li očekuju da će Srbija u razumnom roku (pet do sedam godina) postati članica EU, 44 odsto gradjana je odgovorilo da je to malo verovatno zbog problema u samoj EU i visoke nacionalno-državne cene evrointegracija (Kosovo, Republika Srpska), dok 26 odsto smatra da će Srbija ući u EU, ako EU opstane, ali da će morati da se učlani ili suštinski približi NATO i usvoji evropsku politiku po svim pitanjima, uključujući Zapadni Balkan i Rusiju.

 

 

Vlada Srbije: Dušan Vujović se povlači sa ministarske funkcije iz ličnih razloga

Vučić u Turskoj: Nikad bolji politički odnosi, i ekonomske ćemo podići

Počela nova runda pregovora sa MMF-om o programu saradnje

Institut Istok-Zapad: Vreme za akciju na Zapadnom Balkanu

Budžet EU bez plana za proširenje

Etihad napušta Er Srbiju?

Vučić: Država zabranila sve skupove u Hrtkovcima/Očekujem podršku Rusije u SB UN

Hrtkovci strepe od Šešelja

SE: Postupak za Srbiju zbog zastoja u borbi protiv korupcije

London menja format sednica Saveta bezbednosti o Kosovu?

Prvomajski protesti širom sveta

Tribina o položaju radnika: Naporan rad, još teži život/Vlast polaže vence, opozicija protestuje na ulicama/Prvomajski uranak u Košutnjaku - šatori, roštilj, muzika

Mediji: Balkan se ne sme ostaviti sopstvenim svadjama

O sudbini Srbije se odlučuje na 30 adresa

Beograd i Zagreb međ' merama i kontramerama - tačka ili tri?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button