glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu555 institut vlada rs3
stand-srbije airserbia Beldoks3 VUCIC666 mladen11 igor88

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Počela nova runda pregovora sa MMF-om o programu saradnje              

izvor: agencije  foto:                                                                               07.05.2018.

mmf3 

U Narodnoj banci Srbije je plenarnim sastankom danas počeo nastavak zvaničnih razgovora između predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda o novom, nefinansijskom programu saradnje.

Delegaciju Srbije na sastanku predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković koja predstavlja Srbiju u MMF-u. Na plenarnom sastanku nema ministra finansija Dušana Vujovića, ali su prisutni predstavnici tog ministarstva i ministarstva privrede.

U šestočlanom timu MMF-a, na čijem je čelu Džejms Rouf i koji će do 18. maja boraviti u Beogradu radi razmatranja modaliteta buduće saradnje sa Srbijom, nalazi se i šef Kancelarije te međunarodne finansijske organizacije u Beogradu, Sebastijan Sosa.

Biće sagledana aktuelna makroekonomska kretanja i projekcije i nastavljen dijalog dveju strana vođen tokom prethodne posete misije u martu u Beogradu, kao i tokom Prolećnog zasedanja MMF-a i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu, o osnovama ekonomskog programa koji bi bio podržan novim, nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom ove međunarodne finansijske institucije.

Novi aranžman trebalo bi da obezbedi očuvanje postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti, kao i podršku nastavku sprovođenja neophodnih strukturnih reformi u cilju postizanja snažnijeg i održivog privrednog rasta.

Pregovori o novom aranžmanu odvijaju se u okolnostima rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije od 4,5 odsto u prvom kvartalu, procene Evropske komisije da Srbiju ove godine očekuje najveća privredna ekspanzija u deceniji, ali i jasne potrebe dovršenja ekonomskih reformi, pre svega u javnom sektoru.

Nakon uspešnog završetka trogodišnjeg stendbaj aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om u februaru ove godine, vlasti Srbije su pokazale interesovanje za nastavkom saradnje sa Fondom, ali u drugačijoj formi.

Novi aranžman bi bio nefinansijski i podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI), koji je MMF nedavno uveo u cilju obezbeđivanja okvira za pružanje saveta u vezi sa politikom i praćenjem u zemljama kojima nije potrebna finansijska podrška Fonda.

Novi program bi bio usmeren ka održavanju fiskalne i makroekonomske stabilnosti i sprovođenju reformi u cilju postizanja bržeg, inkluzivnijeg i održivijeg rasta predvođenog privatnim sektorom, ali i na borbu protiv sive ekonomije, povećanje javnih i privatnih investicija, jačanje fiskalnih institucija i obezbeđenje podrške finansijskog sektora privrednom rastu.

Odbor direktora MMF-a je u izveštaju o poslednjoj, osmoj reviziji aranžmana krajem prošle godine istakao da je Srbija ostvarila značajan napredak u sprovođenju strukturnih reformi, ojačala potencijal privrednog rasta, što je uticalo na smanjenje fiskalnih rizika i otvaranje radnih mesta.

Takođe je pohvalio ostvarene rezultate reformi u finansijskoj sferi, navodeći da je NBS zadržala inflaciju pod črvstom kontrolom i ojačala bankarski sektor, koji je sada u znatno boljoj poziciji da podrži ekonomsku aktivnost.

Iz MMF-a su, međutim, ukazali da je još dosta toga ostalo da se uradi kada su u pitanju preostala preduzeća u većinskom državnom vlasništvu kako bi se unapredio način njihovog upravljanja, investiranja i ojačali administrativni kapaciteti. U tom kontekstu su sugerisali nastavak poreskih reformi i otklanjanje neizvesnosti u sistemu sudstva, šime bi se dodatno podstakla poslovna aktivnost.

 

 

Institut Istok-Zapad: Vreme za akciju na Zapadnom Balkanu

Budžet EU bez plana za proširenje

Etihad napušta Er Srbiju?

Vučić: Država zabranila sve skupove u Hrtkovcima/Očekujem podršku Rusije u SB UN

Hrtkovci strepe od Šešelja

SE: Postupak za Srbiju zbog zastoja u borbi protiv korupcije

London menja format sednica Saveta bezbednosti o Kosovu?

Prvomajski protesti širom sveta

Tribina o položaju radnika: Naporan rad, još teži život/Vlast polaže vence, opozicija protestuje na ulicama/Prvomajski uranak u Košutnjaku - šatori, roštilj, muzika

Mediji: Balkan se ne sme ostaviti sopstvenim svadjama

O sudbini Srbije se odlučuje na 30 adresa

Beograd i Zagreb međ' merama i kontramerama - tačka ili tri?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button