glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

srbija-kosovo granica samit777 Vladu-Republike-Srps
sednica ebrd vucic ekologija jasenovac11 odbojka555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Rusija protiv odlaska KFOR-a: Misija neophodna jer je situacija daleko od stabilne                

izvor: agencije  foto:                                                                               14.05.2018.

sbun1 

Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji pridružile su se još četiri zapadne članice Saveta bezbednosti UN u zalaganju za promenu formata sednica tog tela posvećenih Kosovu, a s druge strane, tome su se usprotivile Rusija, Kina i Srbija.

Rusija i Kina juče su se na sednici u Njujorku još jednom usprotivile inicijativi pojedinih članica Saveta bezbednosti UN da se promeni format misije UN na Kosovu ili format sednica SB posvećenih Kosovu.

Ruski diplomata pri UN Vladimir Safronkov založio se za isto tromesečno sastajanje, ističući da ruska pozicija staje nepromenjena kao i da Rezolucija 12 44 treba da ostane "kamen temeljac" rešenja.

Safronkov je istakao da misija UN na Kosovu treba da nastavi da igra važnu ulogu, jer je situacija daleko od stabilne, odnosno ona je, kako je naglasio, "pogoršana".

Situacija na Kosovu daleko je od ružičaste kakvu predstavljaju zagovornici nezavisnosti Kosova, pa se čudimo namerama o povlačenju nekih međunarodnih snaga sa KiM, rekao je ruski diplomata navodeći da to može da destabilizuje Balkan u celini.

Istakao je i da je potrebna puna implementacija briselskog sporazuma, navodeći da je u centru pažnje Rusije primena tog sporazuma i kreiranje ZSO.

On se obratio onima koji imaju uticaja na Prištinu da je ubede da obuzdaju one koji izazivaju tenzije.

Euleks planira da ode, a situacija je pogoršana, nema napretka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, koji je ubijen 16. marta, mnogo vremena prošlo, a nema informacija o toj istrazi, rekao je Safronkov.

"Istina mora da bude otkrivena što pre je moguće", rekao je ruski predstavnik u UN.

Još jedan incident dogodio se 26. marta - nasilno hapšenje i poniženje Marka Đurića koje su izvele specijalne snage iz Pristine.

To je primer da tu nema vladavine prava, istakao je ruski diplomata.

On je rekao da "neke članice Kfora tajno obučavaju pripadnike kosovskih snaga u bazi Bondstil".

Ruski diplomata je, pozivajući se na Rezoluciju 12 44, zatražio objašnjenje kakva se obuka sprovodi u toj bazi.

Safronikov je, takođe, zatražio da se sprovedu svi prethodno postignuti sporazumi između Beograda i Prištine, upozoravajući da ni, skoro osam godina od objavljivanja izveštaja Dika Martija, nema napretka u procesu formiranja suda za zločine pripadnika OVK.

Kako je istakao, kosovska kriza može biti rešena samo u okvirima međunarodnog prava.

Ruski diplomata je istakao da Beograd ima konstruktivan pristup i da je Rusija zabrinuta zbog pritiska na Beograd da prizna nezavisnost Kosova.

On je istakao da ne sme da bude nikakvih ultimatuma.

Safronkov je podsetio da je Savet bezbednsoti oformio Unmik i samo to telo ima pravo da odlučuje o toj misiji kao i da jednostrana mišljenja nemaju pravnu snagu.

Predstavnik Kine rekao je da rezolucija 12 44 ostaje važna pravna osnova kad je reč o odnosima Beograda i Prištine i situaciji na Kosovu, a istovremeno je pozvao na iznalaženje rešenja koje bi bilo zadovoljavajuće za obe strane.

"Pozivamo dve strane da jačaju dijalog", rekao je predstavnik Kine.

On je istakao da SB UN treba da nastavi da posvećuje pažnju Kosovu i da Kina podržava Unmik pod rukovodstvom Zahira Tanina.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kritikovao je članice Saveta bezbednosti UN koje traže promenu formata u kojem se održavaju sednice o Kosovu, kao i njihova nastojanja da se smanje obim i budžet UNMIK-a i da se promeni mandat Misije UN na Kosovu.

On je istakao da nastojanja da se smanji UNMIK i njegov budžet, promeni njegov mandat, prorede sednice SB i slično ne doprinose stvaranju povoljne klime već samo unose dodatne nesuglasice kako među članicama SB, tako i između Beograda i Prištine.

Dačić je naveo da debate o tome da li SB treba da posveti ovoj temi tri sata svaka tri meseca (12 sati godišnje) nisu potrebne u ovom trenutku.

"Ono što je potrebno je da se sve što je dogovoreno sprovede bez dodatnih uslovljavanja i da se za sva nerešena pitanja pronađu rešenja isključivo putem dijaloga".

"SB ima dužnost i obavezu da pomogne u pronalaženju tog rešenja i normalizaciji prilika na KiM, koji su, ne smemo zaboraviti, važni i za stabilnost čitavog regiona", poručio je Dačić na sednici SB UN.

Švedska, Velika Britanija, Francuska, SAD, Poljska i Holandija ocenile su da je, skoro 20 godina po okončanju sukoba na Kosovu, vreme da se promeni format rasprave o kosovskoj krizi u sedištu UN.

Predstavnica SAD izjavila je da budžet UNMIK-a, od 38 miliona dolara, preterano veliki i da je reč o "rasipanju resursa".

Ona je pozvala i da se održavanje sednica SB UN o KiM proredi na šest meseci, a da UNMIK prestane sa radom jer je, kako je navela, ta misija skupa i "odavno je istekla", pa "rasipanje resursa i enegije nema smisla".

Istakla je da SAD podržavaju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama uključujući UN i tvrdi da Kosovo zadovoljava sve kriterijume za članstvo.

Predstavnica SAD pozvala sve zemlje članice UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine i podrže članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Inicijativu šest zapadnih članica podržala je kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku, koja je na sednici rekla da Priština traži okončanje Misije UN na Kosovu.

 

 

Srbija i Kosovo: Ekonomske i druge posledice eventualne razmene teritorija

Petorka nameće brzo rešenje na štetu Srbije

Vučić: Želimo kompromis sa Prištinom, a ne da ispunjavamo želje Albancima!

EBRD očekuje brži rast Srbije ali i dalje među najnižim u regionu

Predlog Kvinte: Kosovu UN, Srbiji EU?

Predsednik Kipra o Kosovu i EU sa Vučićem

Holandski poslanici za strogo ispunjavanje kriterijuma na putu ka EU

Vučić: Zamolio sam Putina da nam pomogne oko Kosova/Putin da kraja godine u Beogradu

Razgovori u Moskvi o Kosovu, ekonomiji i vojno-tehničkoj saradnji/Tas: Vučić prvi strani lider sa Putinom nakon inauguracije

Premijeri Zapadnog Balkana na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji

Faktor plus: Na parlamentarne izbore izašlo bi 44 odsto gradjana, 56,9 odsto glasalo bi za SNS

Vlada Srbije: Dušan Vujović se povlači sa ministarske funkcije iz ličnih razloga

Vučić u Turskoj: Nikad bolji politički odnosi, i ekonomske ćemo podići

Počela nova runda pregovora sa MMF-om o programu saradnje

Institut Istok-Zapad: Vreme za akciju na Zapadnom Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button