glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu555 samit777 dayton road
izbori88 vujovic oric5 beldoks111 internet topic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Razgovori u Moskvi o Kosovu, ekonomiji i vojno-tehničkoj saradnji/Tas: Vučić prvi strani lider sa Putinom nakon inauguracije              

izvor: agencije  foto:                                                                               08.05.2018.

moskva 

 Razgovori u Moskvi o Kosovu, ekonomiji i vojno-tehničkoj saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od utorka će boraviti u dvodnevnoj poseti Moskvi gde će razgovarati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Vladimirovičem Putinom o brojnim temama, među kojima su pitanje Kosova i Metohije, vojno-tehnička saradnja dve zemlje i unapređenje ekonomske saradnje. Predsednik Aleksandar Vučić kaže da Srbija ima veliku čast što će njen predsednik biti prvi od stranih državnika koji će videti predsednika Rusije Vladimira Putina posle inauguracije.

Imaćemo priliku da sa Putinom u utorak uveče razgovaramo – i ono što me je iznenadilo Putin će za nas da priredi večeru posle sastanka i to uoči same Parade pobede. Mislim da ćemo na paradi biti prisutni samo premijer Izraela Benjamin Netanijahu i ja”, kaže Vučić. Ističe da je to ogromna čast za Srbiju, što govori o iskrenim i istinskim prijateljskim odnosima između Rusije i Srbije.

Vučić je naglasio da se Srbija pokazala kao korektan partner koji, kada je Rusiji teško, „ne zabija noža u leđa”. Naglasio je da je u dosadašnjoj istoriji Srbije, pa i Jugoslavije, upravo on imao najviše susreta sa jednim ruskim liderom – Vladimirom Putinom, što govori o dinamici dobrih odnosa dveju zemalja. „Pokazuje da i kad je Srbiji teško, Rusija je tu da joj pomogne, ali i Srbija je tu kad Rusiji treba pomoć. I bez obzira na to koliko je Srbija mala zemlja i u svetskim okvirima ne preterano jaka nikad nije zabijala nož u leđa prijatelju”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije naglašava da naša zemlja duguje Rusiji veliku zahvalnost, pre svega za to što smo zahvaljujući Rusiji 2015. godine izbegli žig genocidnog naroda.

To nikad neću zaboraviti Putinu, to sam rekao svima, čak i Angeli Merkel. Nikad neću zaboraviti to što su tada Putin, Sergej Lavrov i pokojni Vitalij Čurkin učinili za Srbiju”h, kazao je i dodao da su nam velika podrška povodom pitanja KiM, gde mi „ne možemo da budemo pobednici, ali imamo pravo da za svoj narod tražimo zaštitu, ali i da zaštitimo nacionalne i državne interese i da pri tome ne budemo poniženi”.

Mi ne bi trebalo da zaboravimo da su nam oni beskrajno mnogo pomagali, posebno 2015. godine u SB UN, ali i svih ovih godina po mnogim važnim pitanjima bili su na našoj strani i podržavali poziciju Srbije. Uvek su govorili onako kako Srbija misli i o svom teritorijalnom integritetu i odnosima sa Prištinom i mnogim drugim stvarima po pitanju poštovanja i očuvanja Dejtonskog sporazuma u BiH. Rusija je uvek bila uz nas”, rekao je Vučić.

Sutra će predsednik Vučić prisustvovati Paradi pobede. Kaže da je velika čast što će prisustvovati velikoj paradi povodom pobede u otadžbinskom ratu. Upozorava da postoji jedan trend u svetu da se pomalo prikrije istina o Drugom svetskom ratu. Predsednik Srbije ističe da će razgovarati sa Putinom i o unapređenju ekonomskih odnosa, pošto imamo, kako je rekao, bum trgovinske razmene i mnogo mogućnosti za unapređenje saradnje.

Uputiću zvanični poziv Vladimiru Putinu, a dobiće poziv i mnogi drugi svetski lideri da krajem ove godine... Videćemo da li ćemo zajednički dve velike srpske pobede iz Prvog i Drugog svetskog rata – ulazak srpske vojske u Novi Sad i oslobođenje Beograda da spojimo i napravimo jedan veliki događaj između 20. oktobra i 5. novembra”, istakao je Vučić.

Veliki simbolični značaj posete

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da poseta Vučića Moskvi ima veliki simbolički značaj zbog tajminga kada se dešava jer do posete dolazi između inauguracije i dana kada se obeležava pobeda u Drugom svetskom ratu. Kaže da je najvažnije da dvojica predsednika neće imati samo protokolarni, već i radni sastanak. „To je priznanje i Srbiji i njihovim međusobnim odnosima. Već sama stvar po sebi ima veliki simbolički značaj. Drugo pitanje je o čemu će se pričati – a to je o raznim problemima od Kosova i Metohije do vojno-tehničke saradnje. Biće iskorišćeno da se markiraju procesi koji će se odvijati u narednom periodu kada će se ministri i oni koji konkretno rešavaju ta pitanja sresti. Ali kada predsednici nešto markiraju onda se to po pravilu i realizuje”, ističe Anđelković.

 Tas: Vučić prvi strani lider sa Putinom nakon inauguracije

vucic-putin3

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prvi strani lider sa kojim će se sastati ruski predsednik Vladimir Putin nakon inauguracije, ističe ruska agencija "Tas" u najavnom tekstu o današnjem sastanku dvojice državnika.

Ruska agencija podseća da Vučić dolazi u Moskvu nakon dvodnevne posete Turskoj, gde je razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

U ponedeljak je najavljeno iz Kremlja, da će Putin i Vučić razgovarati o trenutnom stanju i perspektivama daljeg razvoja rusko-srpske saradnje, a jedna od tema biće i sprovođenje zajedničkih investicionih projekata i razmena mišljenja o trenutnim problemima u regionu.

Kako se navodi, Vučić i Putin redovno održavaju sastanke i telefonske razgovore, i podseća se da je Vučić u martu čestitao Putinu na njegovom ponovnom izboru za predsednika Rusije.

Nekoliko dana kasnije, oni su razgovarali telefonom o proterivanju ruskih diplomata iz zemalja EU, a kako navodi Tas, srpski predsednik je tada istakao da se Beograd neće pridružiti takvoj odluci evropskih zemalja.

Napominje se i da je prethodni sastanak Vučića i Putina bio u Kremlju u decembru prošle godine, a da su tada razgovarali o saradnji u oblasti trgovine, kulture i drugim oblastima, kao i o situaciji na Balkanu.

Tada su potpisani i brojni sporazumi u predsedničkoj palati, uključujući zajedničku deklaraciju o saradnji u ekonomiji, kao i memorandum o saradnji u oblasti turizma.

Pored toga, Rusija i Srbija su tada potpisale i amandmane na međuvladin sporazum o ukidanju zabrane ponovnog izvoza gasa iz Srbije i amandman na ugovor iz 2013. godine koji se odnosi na isporuke gasa Srbiji.

Tim povodom ruska kompanija "Gasprom" saopštila je da će, prema tom dokumentu, isporuka prirodnog gasa Srbiji biti povećana za 15 odsto u ovoj godini.

 

 

Premijeri Zapadnog Balkana na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji

Faktor plus: Na parlamentarne izbore izašlo bi 44 odsto gradjana, 56,9 odsto glasalo bi za SNS

Vlada Srbije: Dušan Vujović se povlači sa ministarske funkcije iz ličnih razloga

Vučić u Turskoj: Nikad bolji politički odnosi, i ekonomske ćemo podići

Počela nova runda pregovora sa MMF-om o programu saradnje

Institut Istok-Zapad: Vreme za akciju na Zapadnom Balkanu

Budžet EU bez plana za proširenje

Etihad napušta Er Srbiju?

Vučić: Država zabranila sve skupove u Hrtkovcima/Očekujem podršku Rusije u SB UN

Hrtkovci strepe od Šešelja

SE: Postupak za Srbiju zbog zastoja u borbi protiv korupcije

London menja format sednica Saveta bezbednosti o Kosovu?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button