glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

balkan migranti777 erdogan7
sednica inicko noc-muzeja-7 ekologija TESLA3 dusan00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

EBRD očekuje brži rast Srbije ali i dalje među najnižim u regionu               

izvor: agencije  foto:                                                                               11.05.2018.

ebrd 

Ekonomski rast Srbije ubrzaće na 2,9% u 2018. i na 3,5% u 2019. a glavni rizik za rast biće eventualno usporavanje ili zastoj fiskalnih i strukturnih reformi, ocenili su analitičari Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Na Zapadnom Balkanu u 2018. veći rast od Srbije imaće Crna Gora i BiH, obe po 3,3%, Kosovo (3,7%) i Albanija (3,8%), a manji samo Makedonija, od 2,5%.

Jači ekonomski rast Srbije biće rezultat niske osnove i rasta potrošnje i investicionih aktivnosti koji će nadoknaditi uticaj većeg uvoza, navodi se u ekonomskim perspektivama regiona u kojem je EBRD angažovan predstavljenim na godišnjoj skupštini EBRD u Jordanu.

Regionu Jugoistočne Evrope, u kome je Srbija, EBRD prognozira prosečan rast od 3,6% u 2018. i 3,5% u 2019. pri čemu se najveći rast u tekućoj godini očekuje u Rumuniji, od 4,6%, a najmanji u Grčkoj, od 2,2%.

U delu izveštaja o Srbiji EBRD navodi da je nakon rasta od 2,8 odsto u 2016. srpska ekonomija u 2017. imala rast od samo 1,9%, prvenstveno zbog nešto slabijeg izvoza i brzog rasta uvoza.

Na strani proizvodnje, usporavanju rasta u 2017. doprineli su suša, koja je ozbiljno naštetila poljoprivredi, i problemi u rudarstvu i proizvodnji struje.

Istovremeno su fiskalne performanse bile bolje od predviđenih.

Poslednjih godina Srbija je sa budžetskog deficita od 6,6% bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2014. prešla u suficit od 1,2% BDP u 2017. dok se javni dug spustio ispod 65% BDP na kraju 2017.

Uprkos relativno visokom prilivu direktnih stranih investicija (6,6% BDP u 2017.), ukupne investicije su ostale ispod 20 odsto BDP, što je niži nivo od potrebnog za značajnu konvergenciju sa EU standardima.

Za region u kojem je EBRD anagažovan - centralna Evropa, baltičke države, jugoistočna Evropa, istočna Evropa i Kavkaz, Turska, Rusija, zemlje centralne Azije, južnog i istočnog Mediterana, predviđa se usporavanje prosečnog rasta na 3,3% u 2018. i 3,2% u 2019. godini sa 3,8% u 2017.

 

 

Predlog Kvinte: Kosovu UN, Srbiji EU?

Predsednik Kipra o Kosovu i EU sa Vučićem

Holandski poslanici za strogo ispunjavanje kriterijuma na putu ka EU

Vučić: Zamolio sam Putina da nam pomogne oko Kosova/Putin da kraja godine u Beogradu

Razgovori u Moskvi o Kosovu, ekonomiji i vojno-tehničkoj saradnji/Tas: Vučić prvi strani lider sa Putinom nakon inauguracije

Premijeri Zapadnog Balkana na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji

Faktor plus: Na parlamentarne izbore izašlo bi 44 odsto gradjana, 56,9 odsto glasalo bi za SNS

Vlada Srbije: Dušan Vujović se povlači sa ministarske funkcije iz ličnih razloga

Vučić u Turskoj: Nikad bolji politički odnosi, i ekonomske ćemo podići

Počela nova runda pregovora sa MMF-om o programu saradnje

Institut Istok-Zapad: Vreme za akciju na Zapadnom Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button