glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

moskva samit777 dayton road
izbori88 vujovic izbori999 beldoks111 karate lajovic3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić: Zamolio sam Putina da nam pomogne oko Kosova/Putin da kraja godine u Beogradu              

izvor: agencije  foto:                                                                               09.05.2018.

vucic-putin3 

 MOSKVA- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi da će Rusija nedvosmisleno i jasno izneti svoje stavove po pitanju Kosova i Metohije.

Bez Rusije, bez saglasnosti Moskve je nemoguće, što je veoma važno i što sam rekao Putinu, da se dobije bilo kakvo rešenje. Rusija će u tom smislu veoma pratiti sadržaje naših razgovora i svega što se zbiva i pravovremeno reagovati i na određen način koji ne znači direktne pregovore, jer ih vodimo pod okriljem EU. Ali na veoma aktivan i suštinski način učestvovaće u praćenju kompletnog procesa i odnosa Beograda i Prištine. Posebno uticaja međunarodnog faktora na to pitanje”, objasnio je on u izjavi novinarima srpskih medija koji su pratili njegovu posetu Moskvi.

Rekao je da je sa Putinom imao veoma dug, otvoren i iskren razgovor.

Predsednik Rusije je imao strpljenja da sasluša sve ono što sam imao potrebu da kažem, objasnim i iznesem kao stavove Srbije o nasem ključnom problemu, a to je KiM. Čini mi se da nikada duže nismo razgovarali o odnosima Beograda i Prištine i odnosima unutar međunarodne zajednice. Naši stavovi se u mnogome poklapaju”, konstatovao je on.

Izrazio je zahvalnost Ruskoj federaciji i predsedniku lično za podršku koju je pružao Srbiji i ukazao na to šta je to što će se događati u narednom periodu.

Ponovio sam nekoliko puta da je Srbija spremna na kompromis sa kosovskim Albancima, ali da nije i nikada neće biti spremna da prihvati sopstveno unižavanje i podoštavanje, potpuno rušenje međunarodnog prava. Mi ovde nismo istupali na način da bilo kome pretimo. Zamolili smo Putina da nam kao jedna od najvažnijih i najmoćnijih svetskih sila u UN i drugim organizacijama pomogne po pitanju rešavanja kosovsko-metohijskog problema”, rekao je Vučić.

Kazao je da znamo da je kompromis ono što želimo, ali je izrazio i svoju ličnu skepsu uz nadu da ćemo završiti stvari, zato što Albanci na suštinske kompromise nisu spremni, a da su još manje spremni oni koji su učestvovali u protivpravnom pružanju podrške takozvanoj nezavisnosti Kosova.

Mislim da smo se u tome dobro razumeli sa predsednikom Putinom”, rekao je Vučić.

Novinarima je preneo i da je s ruskim predsednikom razgovarao i o drugim značajnim temama i to u dugom, kako je rekao, jednom od najdužih razgovora, koje imao do sada s Putinom.

Teme su bile energetika, vojnotehnička saradnja, ekonomska razmena, poslovi koje Ruska železnica ima na izgradnji i rekonstrukciji naših pruga, dispečerskog centra.

Bukvalno smo sve teme dodirnuli, do toga da svi zajednički treba da učestvujemo u zaštiti vrednosti koje počivaju na antifašizmu, na svemu što smo uspeli pobeđujući u dva svetska rata. Da to ne bude stavljeno pod tepih i zaboravljeno, već da obnavljamo fascinantne rezultate hrabre i časne borbe naša dva naroda protiv najveće pošasti i zla 20-og veka”, naveo je Vučić.

Najavio je da će sutra zajedno sa izraelskim premijerom Benjaninom Netanjahuom biti jedini Putinov gost na Paradi pobede, kao i da će učestvovati na manifestaciji „Besmrtni puk”.

To pokazuje kolika je naša bliskost ne samo u prošlosti već i saradnji u budućnosti”, konstatovao je predsednik Srbije.

Putinu je, dodao je, preneo poziv da poseti Srbiju i da može reći da je on poziv prihvatio, te da samo treba dogovoriti datum.

Putin stiže u Srbiju, prihvatio je poziv i dolazi pre kraja godine. Pokazaćemo tada mnogo toga što smo uspeli da uradimo u međuvremenu, i naše ekonomske rezultate, ali i napredniju ozbiljniju i snažniju armiju nego što je bila poslednji put kada je bio u našoj zemlji”, zaključio je.

Putin da kraja godine u Beogradu

MOSKVA- Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je na početku susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je zadovoljan što će moći da razmotre čitavu lepezu pitanja u odnosima između dve zemlje, a predsednik Vučić je, uz opasku da u međunarodnim odnosima ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ukazao da srpski narod nikada neće zaboraviti mnogo puta iskazanu podršku Rusije.

Veoma mi je drago što ste u Moskvi i to povodom koji je veoma značajan i za Rusiju i za Srbiju, povodom završetka Drugog svetskog rata ili Velikog otadžbinskog rata kako ga mi zovemo”, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, u istorijskom sećanju dva naroda bezuslovno su sačuvane slavne stranice istorije Srbije i Rusije, koje su se zajednički borile protiv zajedničkog neprijatelja.

Ove godine se obeležava i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije. Robna razmena između naših zemalja prošle godine je porasla 23 odsto i veoma sam zadovoljan što večeras možemo, pre sutrašnjih svečanosti, da u neformalnoj atmosferi razgovaramo o čitavom kompleksu naših odnosa”, zaključio je Putin.

Predsednik Vučić je rekao da se Srbija pokazala kao veoma pouzdan partner Ruske Federacije i da u trenucima koji nisu uvek bili laki za Rusiju nikada nije išla protiv interesa Rusije i ruskog naroda.

Vučić je zahvalio na toplom prijemu i čestitao Putinu na izvanrednoj pobedi na predsedničkih izborima, te poželeo mnogo uspeha u radu.

U ime građana Srbije zahvalio bih se na podršci koju uvek ste pružali Srbiji u teškim trenucima. Kao što znate, u međunarodnim odnosima ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ali srpski narod nikada neće zaboraviti vašu podršku ni 2015. kada ste najstradalniji narod na Balkanu spasili od žiga genocidnog naroda, stavljajući veto na britansku rezoluciju, ali i mnogo puta pomažući nam da sačuvamo teritorijalni integritet i suverenitet”, istakao je on.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je obim trgovinske razmene samo u prva tri meseca ove godine uvećan za 10 odsto u odnosu na dobru 2017. godinu.

Srbija će čuvati svoju nezavisnost, vojnu neutralnost i neće postati član NATO, niti bilo kog drugog vojnog saveza”, naglasio je on.

Izrazio je nadu da će dve zemlje imati priliku da uvećaju i poboljšaju saradnju u svim oblastima u narednom periodu.

Vučić i Putin su potom razgovore nastavili iza zatvorenih vrata, u četiri oka, a nastaviće ih tokom radne večere.

Predsednik Srbije će s Putinom sutra prisustvovati Vojnoj paradi povodom proslave Pobede nad fašizmom

Predsednik Srbije će sa svojim ruskim kolegom, posle Parade, položiti venac na spomenik Neznanom junaku, a potom i cvet na spomen ploče gradova heroja.

Takođe predsednik Srbije prisustvovaće i prijemu u Velikom kremljanskom dvorcu.

 Vučić: Zamoliću Putina da predoči stav o KiM u svim institucijama

MOSKVA– Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će zamoliti predsednika Rusije Vladimira Putina da politički stav Rusije po pitanju Kosova i Metohije u svim međunarodnim organizacijama i institucijama.

O Kosovu ćemo razgovarati, jer smatram da uz to što Rusija podržava stavove Srbije, da kako su svi krenuli maksimalno da se angažuju po tom pitanju, da bi bilo važno da i Rusija izađe sa svojim stavom i zamoliću predsednika Putina da, ne samo u direktnoj podršci koju pruža Srbiji, nedvosmisleno izađe sa svojim političkim stavom kroz sve druge organe i institucije i međunarodne organizacije”, rekao je Vučić za Pink televiziju, na pitanje sa kakvom porukom se danas sastaje sa Putinom.

Rusija je uvek pružala nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu Srbije i ne samo to, već i podršku nezavisnom odlučivanju i suštinskoj nezavisnosti Srbije, kao i vojnoj neutralnosti, i nema sumnje da ću ponoviti stav i činjenicu da Srbija ni na koji način neće da se priključuje NATO ili drugim vojnim blokovima”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić doputovao je danas u Moskvu, a kasnije popodne će imati sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Sutra će Vučić prisustvovati vojnoj paradi povodom Dana pobede.

Dvodnevna poseta dolazi na poziv ruskog predsednika, a Vučić će biti prvi strani državnik koji će se sastati sa Putinom na početku novog, četvrtog mandata na čelu Rusije, a nakon njegove inauguracije, održane u ponedeljak.

Vučić je dobio poziv ruskog predsednika da zajedno s njim učestvuje u šetnji „Besmrtni puk”, prenosi javni servis.

Vučić: Opremaćemo našu vojsku snažnije

Predsednik Vučić najavljuje da će sa predsednikom Rusije razgovarati i o nabavci vojne opreme, a da će do kraja godine javnosti biti predstavljeno sve što je u toj oblasti urađeno u poslednjih nekoliko godina.

Zainteresovani smo i opremaćemo našu vojsku snažnije”, rekao je Vučić za TV Pink, na pitanje da li će sa Putinom razgovarati i o nabavci vojne opreme.

On je naglasio da kod nabavke vojne opreme važi ona narodna „koliko para toliko muzike”, ali da je zahvalan Rusiji što je Srbija migove i njihov remont dobila pod značajno povoljniijim uslovima nego što su dobile neke zemlje u regionu.

On nije želeo da govori o kakvoj je opremi reč, već da će to biti predstavljeno javnosti kada oprema stigne u Srbiju.

Verujem da ćemo pre kraja godine pokazati šta smo uradili u nekoliko poslednjih godina”, rekao je predsednik.

Dodaje da će za predstavljanje šta je urađeno u opremanju Vojske Srbije biti određen jedan od mnogih važnih datuma u istoriji Srbije, a da to mogu biti pobeda u Prvom svetskom ratu, odslobođenje više naših gradova u Drugom svetskom ratu, ulazak srpske vojske u Novi Sad i prisajedinjenje Vojvodine...

Imamo dosta važnih datuma. Pokušaćemo da pronađemo jedan zajednički gde bi mogli to da proslavimo, obeležimo i pokažemo da polako ali sigurno Srbija postaje i bezbednije mesto i sigurnije mesto, ali i bolje mesto za život njenih građana. Na takvu proslavu pozvaćemo i predsednika Putina”, zaključio je Vučić.

 

 

Razgovori u Moskvi o Kosovu, ekonomiji i vojno-tehničkoj saradnji/Tas: Vučić prvi strani lider sa Putinom nakon inauguracije

Premijeri Zapadnog Balkana na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji

Faktor plus: Na parlamentarne izbore izašlo bi 44 odsto gradjana, 56,9 odsto glasalo bi za SNS

Vlada Srbije: Dušan Vujović se povlači sa ministarske funkcije iz ličnih razloga

Vučić u Turskoj: Nikad bolji politički odnosi, i ekonomske ćemo podići

Počela nova runda pregovora sa MMF-om o programu saradnje

Institut Istok-Zapad: Vreme za akciju na Zapadnom Balkanu

Budžet EU bez plana za proširenje

Etihad napušta Er Srbiju?

Vučić: Država zabranila sve skupove u Hrtkovcima/Očekujem podršku Rusije u SB UN

Hrtkovci strepe od Šešelja

SE: Postupak za Srbiju zbog zastoja u borbi protiv korupcije

London menja format sednica Saveta bezbednosti o Kosovu?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button