glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel napad merkel000
izbori88 inicko besmrtni puk ferara66 djokovic_44444444 lajovic3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Predsednik Kipra o Kosovu i EU sa Vučićem               

izvor: agencije  foto:                                                                               10.05.2018.

vucic55555 

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis izjavio je danas da Kipar snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i ne priznaje nezavisnost Kosova.

Osnova za rešavanje pitanja Kosova je rezolucija 1244 UN, a kosovska nezavisnost je nezakonita sve dok je ta rezolucija na snazi, rekao je predsednik Kipra Nikos Anastasijadis tokom posete Srbiji i nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kiparski predsednik je rekao da je sa Vučićem razgovarao oevropskim integracijama Srbije, navodeći da Kipar snažno podržava priključenje Srbije Evropskoj uniji.

"Imajući u vidu postignuti napredak, nemam nikakvu sumnju da je budućnost Srbije u Evropi", kazao je on i dodao da je Kipar spreman da pomogne Beogradu i podeli iskustva stečena u procesu evropskih integracija.

Anastasijadis je izrazio nadu da će Evropski savet u junu izvršiti ozbiljnu evaluaciju napretka Srbije na putu ka EU i poslati Beogradu ohrabrujuću poruku.

Zahvalio Srbiji na podršci teritorijalnom integritetu Kipra i naporima da se pronadje održivo rešenje za rešavanje tog pitanja.

Predsednik Srbije je kazao da je Kipar jedna od članica EU koja najčvršće i najsnažnije štiti medjunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije.

"U medjunarodnim odnosima uvek imate interese kao glavnu vodilju ali u našim odnosima sa Kiprom prijateljstvo je potpuno iskreno. Uveren sam da ćemo uvek moći da računamo na pravdoljubivost i podršku našeg prijatelja Nikosa koji nas perfektno razume i zato se toliko uzdamo u njegovu i podršku Kipra", rekao je Vučić.

On je kazao da je sa kiparskim predsednikom razgovarao o Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije, regionalnim problemima, kao i o unapredjenju bilateralne saradnje u narednom periodu.

Najavio da će posetiti Kipar kao i da će tom prilikom pored Biznis foruma, biti verovatno održana i zajednička sednica vlada dve zemlje na kojoj i bilo reči o saradnji u turizmu ali i o većem učešću kiparskih gradjevinskih kompanija u infarstrukturnim projektima u Srbiji.

On je naveo da je Srbija veoma zainteresovana da kompromisno rešenje pitanja Kosova i izrazio nadu da će i Kipar svoje unutrašnje probleme rešiti mirnim putem na osnovu kompromisa.

"Zainteresovani smo za kompromis ali niko ne može jezikom ucena, pretnji i ultimatuma da razgovara sa nama. Mi ćemo nastaviti težak put ka EU, težak zbog poglavlja 35 koje postoji samo za Srbiju, koje nijedna druga zemlja nije imala ali se nadam da ćemo naći neko rešenje koje će biti dovoljno nezadovoljavajuće i za Beograd i za Prištinu", rekao je predsednik Srbije.

 

 

Holandski poslanici za strogo ispunjavanje kriterijuma na putu ka EU

Vučić: Zamolio sam Putina da nam pomogne oko Kosova/Putin da kraja godine u Beogradu

Razgovori u Moskvi o Kosovu, ekonomiji i vojno-tehničkoj saradnji/Tas: Vučić prvi strani lider sa Putinom nakon inauguracije

Premijeri Zapadnog Balkana na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji

Faktor plus: Na parlamentarne izbore izašlo bi 44 odsto gradjana, 56,9 odsto glasalo bi za SNS

Vlada Srbije: Dušan Vujović se povlači sa ministarske funkcije iz ličnih razloga

Vučić u Turskoj: Nikad bolji politički odnosi, i ekonomske ćemo podići

Počela nova runda pregovora sa MMF-om o programu saradnje

Institut Istok-Zapad: Vreme za akciju na Zapadnom Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button