glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-pahor av1111 ustavni-sud-bih
Sergej-Trifunovic ministarstvo kulture ljubljana55 protest 166.-lista-Miroslavljevog-jevandjelja novak-djokovic00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

U odnosima Srbije i Hrvatske nema napretka po pitanju nestalih

izvor: agencije         foto:                                                                              28.01.2019

kitarovic66

ZAGREB- Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je veoma razočarana što u odnosima Srbije i Hrvatske nema napretka po pitanju nestalih i da misli da je namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića da rešava to pitanje bila iskrena i da ne zna šta ga sputava.

Upitana da li Hrvatska treba da uslovljava Srbiju daljim otvaranjem pregovora s EU rešavanjem otvorenih pitanja, uključujući pitanje nestalih, Grabar-Kitarović je za regionalnu televiziju N1 rekla da će ta pitanja svakako biti otvorena u okviru određenih pregovaračkih poglavlja, naročito 23 i 24.

„Jedna sam od osoba koja insistira na njihovom rešavanju mimo tog procesa, jer to su uostalom pitanja koja niko drugi neće rešiti za nas, nego Hrvatska i Srbija. Tu je potreban dijalog, a za dijalog je potrebno dvoje. Veoma sam razočarana što nema napretka po pitanju nestalih”, navela je Grabar-Kitarović.

Predsednica Hrvatske na pitanje da li ju je Vučić „preveslao” po tom pitanju pošto je obećavao veći napredak, odgovorila je da veruje da je njegova namera bila iskrena, prenosi Beta.

„Ne bih rekla da je preveslao, ne volim takve izraze, ali da se ništa nije dogodilo, nije se ništa dogodilo. Mislim da je njegova namera, kad je rekao da to želi da rešava bila iskrena, šta ga sputava u ovom trenutku ne znam, ali to svakako treba rešiti”, rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je da će se pitanje nestalih pojaviti „na ovaj ili onaj način” zato što strategija EU za proširenje predviđa i rešenje bilateralnih pitanja.

„Bilateralna pitanja između Hrvatske i Srbije, osim pitanja granice, jesu i pitanja nestalih i pitanja arhiva, sukcesije, univerzalne jurisdikcije. Što se pre krene u njihovo rešavanje, tim bolje, jer niko ne treba da se zavarava da će izbeći rešavanje tih pitanja. Uostalom, Hrvatska je i sama morala da ih reši i na tome ćemo istrajati”, navela je.

Ona je dodala da će poglavlja 23 i 24 „ostati veoma dugo otvorena” i da će „sigurno biti potrebne godine dok Srbija ne ispuni uslove”.

„Tu je i pitanje statusa manjina i tako dalje. Ja razumem da je samoj EU jedan od prioriteta rešavanje pitanja između Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Kosova. To jeste bitno za stabilnost celog prostora, ali ne treba zanemariti druga otvorena pitanja. Hrvatska mora istrajati u svojim nacionalnim interesima”, rekla je Grabar-Kitarović.

Grabar Kitarović: Kada dođe vreme, objaviću da li ću se kandidovati

Zagreb- Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će odluku o tome da li će se ponovo kandidovati za predsednicu države objaviti kada dođe vreme za to, i dodala da je o tome razgovarala s premijerom Andrejem Plenkovićem.

„Smatram da nije sazrelo vreme da se objavljuje ili ne objavljuje kandidatura. Ovaj moj mandat, dakle protekle četiri godine, bile su obeležene s tri različite vlade i tri različite predizborne kampanje. Mislim da smo previše vremena izgubili u predizbornim kampanjama. One su uvek neplodno vreme za državu”, rekla je Grabar Kitarovićeva za regionalnu televiziju N1.

Ona je rekla da je s Plenkovićem razgovarala o kandidaturi, ali da će na vreme objaviti da li će se kandidovati kao kandidatkinja vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Govoreći o neuspehu kupovine borbenih aviona od Izraela, Grabar Kitarovićeva je rekla da joj je žao što do toga nije došlo.

„To je odluka koja se odlagala 15 godina i zapravo cele ove afere ne bi ni bilo da neko nije pokušao da reši ovo pitanje i donese odluku. I to je ono što me pomalo, neću reći plaši, ali zabrinjava u hrvatskom društvu i u hrvatskoj politici, ta sporost u donošenju odluka, spori mehanizmi u donošenju odluka”, rekla je hrvatska predsednica.

Ona je ocenila da bi bilo dobro da se o kupovini borbenih aviona postigne „kakav-takav nacionalni konsenzus” i da se nada da će rasprava u Saboru uroditi upravo time, jer i opozicija nedvosmisleno podržava stav da Hrvatskoj treba nova borbena avijacija.

„Tu odluku treba doneti, nemamo više vremena za odlaganje, ali naravno ne treba ni srljati, treba sad videti gde smo pogrešili u celom ovom procesu i izbeći bilo kakve nesuglasice ili greške, a mislim da je to jedno od pitanja koje zahteva nacionalni konsenzus i nadam se da će rasprava u Saboru biti lišena bilo kakvih prepucavanja ili bilo kakvih svađa”, rekla je Grabar Kitarovićeva, prenosi Tanjug.

 

 

Židovska općina traži reakciju Hrvatske oko Jasenovca

Plenković: Nema pomirenja bez istine da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku

Od ulaska u EU do 2016. bar 102.000 ljudi otišlo iz Hrvatske

Strazbur odbio tužbe Srba prognanih iz Hrvatske!

Šaškor: Hrvatska stvara šengensku granicu bez vojske i žice

Trebaju li se političari bojati Todorićeve 'crne bilježnice'?

Gardijan i Dojče vele o nasilju nad migrantima u Hrvatskoj i BiH

Hrvatsko ministarstvo: Zlonamerne izjave srpskih zvaničnika/Jutarnji list: Grabar Kitarović ne dolazi u Srbiju

Hrvatska u Kninu proslavlja godišnjicu Oluje

Kitarović: Ne vidim da ćemo se sa Srbijom ikada složiti/Goldštajn: Tompson je danas meinstrim i strahota ove zemlje

I danas, 23 godine posle, Srbija tuguje, Hrvatska slavi/Linta: „Oluja” samo završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske/Štrbac: Za nas zločinci, za Hrvate – heroji

Vjerovnici izglasali nagodbu za Agrokor

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button