glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

protest66 PASOS_ bl
radnici88 milo00 cg-opozicija kovacevic sfrj1 teo99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Strazbur odbio tužbe Srba prognanih iz Hrvatske!

izvor: agencije         foto:                                                                              26.12.2018

strazbur

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je desetak tužbi, koje su Srbi podneli protiv Hrvatske, zbog nemogućnosti ostvarivanja prava stečenih u toj državi.

Predsednik Udruženja radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća potvrdio je  da su Srbi izbegli iz Hrvatske poniženi i diskriminisani, da njihove tužbe protiv Hrvatske neprihvatljivim proglašava "sudija-pojedinac", i da se u obrazloženju navodi da na ovakvu odluku stranke nemaju pravo žalbe.

- Mi Srbi gubimo sve pravne bitke. I u Hrvatskoj i u Strazburu. Srbi su proterani i opljačkani od strane Hrvatske i već više od 20 godina nemaju nikakva prava pred sudovima u Hrvatskoj - ističe Puzigaća.

Ipak, najavljuje da će Udruženje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podneti krivične prijave protiv "sudija-pojedinaca" koji su doneli ovakvu odluku.

- Izbegli Srbi iz Hrvatske razočarani su ovakvom odlukom Suda u Strazburu, jer proizilazi da ovaj sud ne želi da zaštiti ljudska prava Srba u Hrvatskoj i njihova stečena prava u toj zemlji kao što su radna, penzijska, imovinska, stanarska i druga prava - zaključio je Puzigaća.

On navodi da im Hrvatska duguje 190 miliona evra, na osnovu neisplaćenih penzija, ali i da Hrvatska duguje proteranim Srbima oko dve milijarde evra, na osnovu šteta na 50.000 srpskih kuća i stanova koji su mimo zakona u ratu oteti, zapaljeni i potuno uništeni.

- U Hrvatskoj je bilo i 15.000 predratnih penzionera kojima je isplata njihovog prihoda od stečenog prava jednostrano obustavljena u vremenu od prosečno 70 meseci i što im nikada nije isplaćena - kaže Puzigaća i dodaje da je preko 200.000 Srba proteranih iz Hrvatske, imalo pravo na prihod u postupku privatizacije po osnovu tekućeg i minulog rada, ali je Hrvatska sve odbila, donošenjem niza skandaloznih zakona.

Dalje kaže i da je čak za 50.000 srpskih porodica proteranih iz Hrvatske na nezakonito i na diskriminacijski način zabranjeno pravo na posed stana, tzv. stanarsko pravo, od strane Hrvatske.

- Preko 40.000 srpskih porodica ostalo je bez imovine, jer su miniranjem i paljenjem njihove kuće i okućnice trajno uništene. Oko 15.000 srpskih porodica iz Hrvatske, kojima kuće nisu srušene i zapaljene, ostale su bez imovine jer je njihova imovina date na privremeno besplatno korištenje licima lojalnim novoj ratnoj vlasti u Hrvatskoj - pojašnjava Puzigaća.

Udruženje radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske, sa državljanstvom BiH, predalo je u oktobru ove godine Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu 10 tužbi protiv Hrvatske zbog nemogućnosti ostvarivanja stečenih prava Srba u toj zemlji.

GUBITAK PRAVA

Hrvatska je godinama unazad preko Ustavnog suda i drugih institucija nametnula na desetine zakona, kaže Puzigaća, kojim su ozakonili pljačku srpske imovine i zabranili povrat imovine proteranim Srbima.

- Svaki Srbin koji uđe u proces vraćanja imovine u Hrvatskoj i traži svoja prava u startu je izgubio pred pravosuđem Hrvatske - ističe Puzigaća.

novosti.rs

 

 

Šaškor: Hrvatska stvara šengensku granicu bez vojske i žice

Trebaju li se političari bojati Todorićeve 'crne bilježnice'?

Gardijan i Dojče vele o nasilju nad migrantima u Hrvatskoj i BiH

Hrvatsko ministarstvo: Zlonamerne izjave srpskih zvaničnika/Jutarnji list: Grabar Kitarović ne dolazi u Srbiju

Hrvatska u Kninu proslavlja godišnjicu Oluje

Kitarović: Ne vidim da ćemo se sa Srbijom ikada složiti/Goldštajn: Tompson je danas meinstrim i strahota ove zemlje

I danas, 23 godine posle, Srbija tuguje, Hrvatska slavi/Linta: „Oluja” samo završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske/Štrbac: Za nas zločinci, za Hrvate – heroji

Vjerovnici izglasali nagodbu za Agrokor

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button