glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel6 izbori 3 state department
Jankovic_1 ana11 sat granica kise hlor bogi

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Gardijan i Dojče vele o nasilju nad migrantima u Hrvatskoj i BiH

izvor: agencije         foto:                                                                               16.08.2018

migranti000

Nakon što je britanski "Gardijan" objavio reportažu u kojoj tvrdi da Hrvatska i BiH brutalno postupaju sa migrantima, nadležno hrvatsko ministarstvo to negira i tvrdi da nema nelegalnog vraćanja migranata u BiH.

Gardijan je, naime, objavio opširnu reportažu o migrantima u BiH i Hrvatskoj, a u fokus je stavljena brutalnost hrvatske policije prema izbeglicama, sa svedočenjima onih koji su smešteni u Velikoj Kladuši a koji govore o razbijenim mobilnim telefonima, krađi, nasilju i napadu pasa.

Migranti su novinarima Gardijana ispričali da tu čekaju rešenje svog statusa ili priliku za ulazak u Zapadnu Evropu.

Navodi se, međutim, da svi oni svedoče o nasilju koje, kako se navodi, nije moguće dokazati.

"Pre deset dana su nam uzeli sav novac koji smo imali. Više od 1.000 evra. Pocepali su mi pasoš i tukli su nas pendrekom. Rizikujemo život u brdima. Ne spavamo, možda ćemo umreti. U redu, policija nas uhvati i vrati nazad, to razumem. Ali zašto nas tuku? Zašto nas ponižavaju", zapitao je jedan Alžirac u izjavi za Gardijan.

Ističe se da je u BiH prošle godine ušlo manje od 1.000 migranata, a ove je godine ta brojna mnogo viša, najmanje 9.000 izbeglica.

Većina ih, kažu, dolazi iz Avganistana, Irana i Sirije, a na putu su između dve i tri godine.

Zagreb negira policijsko nasilje nad migrantima

"Nema policijskog nasilja i nelegalnog vraćanja migranata u BiH", tvrdi za Dojče vele hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Iz tog resora tvrde i da "u svim dosadašnjim slučajevima proveravanja primljenih informacija o fizičkom nasilju policajaca nad migrantima ili oduzimanja njihove imovine nije zabeležena upotreba sredstava prisile", da se poštuju osnovna prava i dostojanstvo migranata i da im se omogućava pristup sistemu međunarodne zaštite.

"Republika Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom ima aktivan i uspešan readmisioni sporazum na osnovu kojeg se u BiH vraćaju osobe koje su ilegalno ušle iz BiH", odgovarili su iz hrvatskog MUP-a na pitanje o (ne)zakonitim vraćanjima migranata.

Kažu da je u prošloj godini uhvaćeno 4.808 osoba u nezakonitom prelasku državne granice, a u prvih sedam meseci ove godine 3.172 osobe.

"Ožiljci i modrice govore nešto drugo"

Dojče vele, pak, dodaje da ožiljci i modrice koje ti migranti pokazuju govore nešto drugo, pa aktivisti traže da nadziru policiju.

Navode da su fotografije pretučenog Alžirca na društvenim mrežama prvo objavila humanitarna organizacija "No Name Kitchen".

Volonteri ove organizacije, navodi se, rade s izbeglicama u Šidu i Velikoj Kladuši obezbeđujući im hranu, pokrivače, odeću i tuševe.

Takođe, deo su mreže koja izveštava o nasilju policije nad migrantima na balkanskoj ruti.

Na internet stranici ove mreže od početka 2017. godine dokumentovano je oko 200 slučajeva policijskog nasilja na granicama između Srbije i Hrvatske, Srbije i Mađarske, te BiH i Hrvatske.

"Imamo jedan ili dva nova slučaja svakog dana. Nemamo ni kapaciteta da zabeležimo sve", kaže Mark Pratlusa, član ove organizacije, za Dojče vele.

Nasilje se, kako je dodao, dešava sistematski i to "možete videti svaki dan ako odete u izbeglički kamp i samo pitate".

"Juče smo bili na autobuskoj stanici, gde je nakon povratka iz Hrvatske spavalo 25 ljudi, od čega je njih 14 prebijeno, neki s polomljenim rebrima", tvrdi Pratlusa.

Migranti vraćeni na teritoriju BiH tvrde da se hrvatska policija ponaša brutalno, piše Dojče vele.

Jedna 47-godišnja Iranka s vidljivim povredama na licu, rukama i nogama, kaže da su policajci udarali nju i njenog 14-godišnjeg sina bez ikakvog razloga. Takođe su im oduzeli novac, telefone i laptop.

"Tokom protekle dve nedelje zabeležili smo 17 slučajeva nasilnog vraćanja žena iz Slovenije i Hrvatske nazad u Bosnu, od čega je gotovo polovina slučajeva uključivala i maloletnike", navodi se u izveštaju organizacije "Are You Syrious", preneo je Dojče vele.

 

 

Hrvatsko ministarstvo: Zlonamerne izjave srpskih zvaničnika/Jutarnji list: Grabar Kitarović ne dolazi u Srbiju

Hrvatska u Kninu proslavlja godišnjicu Oluje

Kitarović: Ne vidim da ćemo se sa Srbijom ikada složiti/Goldštajn: Tompson je danas meinstrim i strahota ove zemlje

I danas, 23 godine posle, Srbija tuguje, Hrvatska slavi/Linta: „Oluja” samo završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske/Štrbac: Za nas zločinci, za Hrvate – heroji

Vjerovnici izglasali nagodbu za Agrokor

Plenković: Ako krene vraćanje migranata, štitićemo se/Šarović: Migrante ne zanima ni RS ni Federacija BiH/Spaseno 210 migranata u Gibraltarskom moreuzu

Opozicija traži ostavku Plenkovića zbog afere „mejlovi”

Plenković prihvatio ostavku ministarke Martine Dalić

ECRI: U Hrvatskoj eskalira govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma

Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije/Jandroković: Hrvatska neće polemizirati sa Dačićem

Od "Bljeska" prošle 23 godine, još niko nije odgovarao

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button