glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

granica Skoplje1 migranti9
eps tito-kardelj digitalni-radnik FFS-1 novak555 spanovic00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Hrvatsko ministarstvo: Zlonamerne izjave srpskih zvaničnika/Jutarnji list: Grabar Kitarović ne dolazi u Srbiju

izvor: agencije         foto:                                                                               07.08.2018

zagreb9

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova oštro je reagovalo je na izjave srpskih zvaničnika u vezi sa akcijom "Oluja" i proslavom, ocenjujući ih kao "zlonamerne i potpuno neutemeljene".

Povod za reakciju iz Hrvatske bile su izjave predsednika Srbije, ali i ministra spoljnih poslova.

"Hitler je hteo svet bez Jevreja, Hrvatska i njena politika je htela Hrvatsku bez Srba", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na parastosu za žrtve "Oluje" u Bačkoj Palanci u subotu. Hrvatska i njena politika je htela zemlju bez Srba, jer su razarali hrvatsko nacionalno biće, ocenio je Vučić koji je podsetio na brojne zločine koji su se dogodili tokom vojne akcije hrvatske vojske. "Ako to nije namera, šta je? Ako to nije etničko čiščenje, šta je? Ako to nije zločin zbog krvi, nacije i vere, kako zločin izgleda? Ne znam, ali znam da danas slave, a da nikoga bar iz puke pristojnosti za taj zločin nisu kaznili i neće", rekao je Vučić.

Na ove reči predsednika Srbije prethodno je reagovao premijer Andrej Plenković: "Što se ove izjave tiče i poređenju koje se odnose na Holokaust - što je previše previše je".

One su, prema saznanju Jutarnjeg lista, uticale i na novu odluku hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da ne dođe u posetu Srbiji, kako je ranije najavljivala.

A odgovor je danas stigao i iz Ministarstva:

"Kad se već govori o upoređivanju s nacističkim režimom, radi se o zameni teza budući da je upravo režim srpskog predsednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata, tako što je pokušao da uspostavi tzv. veliku etnički čistu Srbiju na teritoriji jedne trećine Hrvatske, pa i cele Bosne i Hercegovine, te Crne Gore i Kosova". Pri čemu, kako je jasno utvrđeno pred merodavnim međunarodnim forumima i sudovima, u ostvarenju srpskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birali sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid".

U Ministarstvu su se osvrnuli i na izjavu ministra spoljnih polsova Ivice Dačića koji je rekao da "rat u Hrvatskoj nije nastao tako što je Srbija izvršila agresiju, već su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju, pa je usledio odgovor savezne vlade koju je vodio Ante Marković, dakle, Hrvat". Dačić je podvukao da je u Hrvatskoj 1991. godine živelo 580.000 Srba, koji su tu "bili vekovima".

"Teza da su "Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju", izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba preći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susede", stoji u saopštenju hrvatskog ministarstva u kom se navodi i da srpski zvaničnici gube osećaj za prostor i vreme u kom se nalaze i nastavljaju, kako kažu, klevetničku kampanju protiv Hrvatske.

Ministarstvo navodi da su "hrvatska vojska i policija vojno-policijskom akcijom "Oluja" oslobodile veći deo okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih delova hrvatskog Podunavlja te miru i slobodi u Republici Hrvatskoj".

"Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini je pravi put izgradnje dobrosusedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Republika Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku saradnje. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsko pomirenje", stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Jutarnji list: Grabar Kitarović ne dolazi u Srbiju

Zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "Hitler hteo svet bez Jevreja, a da je Hrvatska i njena politika htela Hrvatsku bez Srba", hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović neće otići u posetu Srbiji kako je to ranije najavljeno, saznaje hrvatski Jutarnji list.

"Nakon poslednjeg istupa Vučića nemoguće je čak i razmišljati o poboljšanju odnosa između naših država. Sledi duboko zahlađenje

odnosa sa Srbijom na neodređeno vreme, a to recimo znači da nema govora o poseti hrvatske predsednice Srbiji", izjavio je za Jutarnji list visoki državni zvaničnik.

Kako navodi sagovornik Jutarnjeg lista, neko vreme ne treba očekivati ni susrete viših vladinih zvaničnika Hrvatske i Srbije.

 

 

Hrvatska u Kninu proslavlja godišnjicu Oluje

Kitarović: Ne vidim da ćemo se sa Srbijom ikada složiti/Goldštajn: Tompson je danas meinstrim i strahota ove zemlje

I danas, 23 godine posle, Srbija tuguje, Hrvatska slavi/Linta: „Oluja” samo završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske/Štrbac: Za nas zločinci, za Hrvate – heroji

Vjerovnici izglasali nagodbu za Agrokor

Plenković: Ako krene vraćanje migranata, štitićemo se/Šarović: Migrante ne zanima ni RS ni Federacija BiH/Spaseno 210 migranata u Gibraltarskom moreuzu

Opozicija traži ostavku Plenkovića zbog afere „mejlovi”

Plenković prihvatio ostavku ministarke Martine Dalić

ECRI: U Hrvatskoj eskalira govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma

Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije/Jandroković: Hrvatska neće polemizirati sa Dačićem

Od "Bljeska" prošle 23 godine, još niko nije odgovarao

Hrvatski mediji: Zagreb povlači ambasadora iz Beograda/ Dačić: Sledi reciprocitet/Vlada Srbije: Ministar odbrane Hrvatske nije dobrodošao u Srbiju/Plenković: Hrvatska je otvorena za dijalog sa Srbijom, ali branimo svoje dostojanstvo

Hrvatski Sabor usvojio osporavanu Istanbulsku konvenciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button