glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

protest222 av1111 ustavni-sud-bih
Sergej-Trifunovic ministarstvo kulture ljubljana55 protest 166.-lista-Miroslavljevog-jevandjelja novak-djokovic00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Pahor u poseti Srbiji: Uvereni smo u podršku Slovenije ukoliko dođe do nekog rešenja sa Albancima   

izvor: agencije  foto:                                                                             28.01.2019.

av-pahor 

Šef slovenačke države Borut Pahor nalazi se u zvaničnoj poseti Srbiji, a nakon svečanog dočeka, tet-a-tet sastanka sa predsednikom Vučićem i sastanka delegacija, on i njegov srpski kolega obratili su se medijima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje dve zemlje na političkom i ekonomskom planu, o rešavanu pitanja KiM i zahvalio mu na podršci evropskom putu Srbije.

Predsednik Srbije rekao da je na tom putu ključan odnos Beogada i Prištine i da je i o tome razgovrao sa Pahorom - o pronalaženju rešenja koje bi garantovalo sigurnost, budućnost i mir ako dojdemo do takve pozicije.

Ukazao je da je najveći broj eksperata iz Slovenije pružao pomoć Srbiji na evropskom putu.

" Želimo da se taj put ubrza. Naravno ima tu i mnogo toga i kako i zašto, a ključno je pitanje odnosa Beograda i Prištine”, rekao je on.

Izrazio je uverenje da će Slovenija, podržati moguće rešenje koje bi garantovalo sigurnu budućnost i mir, ako se do njega dođe, iako smo danas veoma daleko udaljeni posle anticivilizacijski uvedenih taksi na srpsku robu.

Istovremeno želimo da glas Slovenije bude još snažniji u Briselu i EU i uvereni smo da to može da doprinese daljem razumevanju i potreba građana Srbije. Sve što možemo mi da uradimo o jačanju ekonomskih i trgovinskih veza, kulturnih, ali i u oblasti obrazovanja i svih drugih sfera je Srbija spremna da učini u potpunosti. Hvala na podstreku koji pružate na našem evropskom putu i stablizaciji prilika u regionu”, kazao je on.

"Cenimo poziciju Slovenije u regionalnim ptianjima i njemu sam lično zahvalan za proces Brdo Brioni, jer takva iniciajtiva doprinosi0 stabilizaciji prilika u ovom regionu", rekao je Vučić.

Kaže da će predstojeći sastanak u okviru tog procesa biti održan u Tirani 8. i 9. maja, što će biti značajno za ceo region.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Slovenije Pahorom, istakao da je ovo treća poseta Srbiji njegovog gosta.

Predsednik Pahor bio je prvi put u zvaničoj poseti Beogradu 2009.godine, a zatim još jednom 2014.. Za tih deset godina, od prve posete, ono što je važno i to govori o dobroj dinamici razvoja i unapređenju odnosa Srbije i Slovenije, došli smo sa 571 miliona evra trgovinske razmene na 1,3 miliajrdu evra. To pokazuje da su naši donosi bolji", naglasio je on.

Vučić je podvukao da Srbija Sloveniju doživljava kao iskrenog prijatelja.

Prema njegovim rečima dve zemlje grade odnose međusobnog uvažavanja i prijateljstva, te je izrazio uverenje da odnosi mogu biti još bolji i unapređeni ovom posetom Pahora.

"Kada to kažem pre svega mislim na ekonomsku saradnju i prezadovoljan sam brojem privrednika koji su doputovali sa predsednikom Pahorom. Kad aje prvi put došao u posetu Beogradu u delegaciji bilo je svega 50-tak privrednika, a danas ih je više od 500 na ekonomskom forumu", objasnio je Vučić dodajući da to pokazuje koliko je sve značajniji broj slovenačkih investicija u Sbriji i srpskih u Sloveniji.

Preneo je da je sa Pahorom razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje kako na političkom, tako i ekonomskom nivou.

"Cenimo posebno ulogu Slovenije i predsednika Pahora u regionalnim pitanjima, na angažovanju u inicijativi Brdo-Brioni, jer smatramo da takva inciijativa doprinosi stabilizaciji prilika. Predstojeći susret u Tirani biće sigurno od velikog značaja za ceo region", kazao je Vučić zahvalivši se posebno na ličnom angažovanju slovenačkog kolege u okviru tog procesa.

Sve što možemo mi da uradimo o jačanju ekonomskih i trgovinskih veza, kulturnih, ali I u oblasti obrazovanja i svih drugih sfera je Srbija spremna da učini u potpunosti. Hvala na podstreku koji pružate na našem evropskom putu i stablizaciji prilika u regionu”, kazao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će Pahor i on moći dodatno da motivišu svoje građane da rade zajedno i bore se za bolju budućnost dve zemlje.

SVEČANI DOČEK ŠEFA SLOVENAČKE DRŽAVE BORUTA PAHORA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je u ponedeljak, ispred Palate Srbija, šefa slovenačke države Boruta Pahora, koji je doputovao u zvaničnu posetu Srbiji.

Nakon svečanog dočeka, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i himne Srbije i Slovenije, uslediće tet-a-tet sastanak Vučića i Pahora.

Zatim je planiran i sastanak delegacija Srbije i Slovenije, nakon čega su predviđene izjave za medije dvojice predsednika.

Nakon toga uslediće poslovni forum Srbija - Slovenija.

Pahor i Vučić razgovaraće o poboljšanju bilateralnih političkih odnosa i sveobuhvatne saradnje dve zemlje.

Tokom posete biće reči i o napretku Srbije u njenim nastojanjima da se pridruži EU, situaciji u regionu i drugim aktuelnim pitanjima vezanim za migracije, bezbednost i budućnost EU.

Pahor će se obratiti i na Posebnoj sednici Skupštine Srbije i sastati sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Slovenački predsednik će Srbiju posetiti u pratnji delegacije predstavnika poslovne zajednice, kao i ministra kulture Dejana Prešičeka, državnog sekretara Ministarstva kulture Jana Škoberna, državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Simone Leskovar i državnog sekretara Ministarstva ekonomije Eve Štavs Podlogar.

Drugog dana posete predsednik Slovenije položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Srbija je Sloveniji 10. najvažniji trgovinski partner, a bilateralna trgovina premašuje milijardu evra po godini.

Agencija STA navodi da je ovo prva zvanična poseta Pahora Srbiji posle njegovog ponovnog izbora u novembru 2017. godine, a pre toga je bio u Srbiji 2014. godine, što je bila prva poseta jednog slovenačkog predsednika.

 

 

Sergej Trifunović izabran za predsednika PSG

Vučić: Spreman i za ostavku i za izbore ako izgubim legitimitet

Poziv univerzitetima da se pridruže gradjanima na ulici

Protest u Nišu: Ustali smo protiv terora vlasti

Opozicija o zahtevima protesta: Pokazati zajedništvo

Vučić: Razgovori sa Prištinom moraju biti nastavljeni

Ana Brnabić: Dosta je

Čovečanstvo pred finansijskom i nervnom krizom

Lokalne samouprave sprovode projekte EU upravljanja imovinom

Forum u Davosu: Strategije za elite ili planetu

Podele u opoziciji oko mogućeg prevremenog izlaska na birališta

Ulazak Srbije u EU podržava više od polovine građana

Novi protesti u Beogradu, zahteva se Vučićeva ostavka/Više hiljada građana na protestu u Kragujevcu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button