glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Bolton-i-Dacic mmf5 srebrenica1
mladi mladi888 Skup-u-PKS sale-kosarka milankovic dejan-savic1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Skupština RS podržala Dodikov veto na stopiranje gradnje Pelješkog mosta            

izvor: agencije  foto:                                                                                 19.07..2019.

skupstinars3 

Skupština Republike Srpske podržala je kasno sinoć veto na odluku Predsedništva BiH kojom se pokušalo zaustavljanje izgradnje Pelješkog mosta.

Posle celodnevne sednice, odluku predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika koji je uložio veto na odluku preostale dvojice članova Predsedništva BiH podržalo je 60, od ukupno 83 poslanika.

Kako prenosi Hina, time je trajno blokirano stupanje na snagu odluke kojom se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju Pelješkog mosta dok se ne postigne dogovor o medjudržavnoj granici Hrvatske i BiH na moru kod Neumskog zaliva.

Vladajuća većina predvodjena Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) istovremeno je usvojila zaključak kojim traži od svih predstavnika Republike Srpske u telima vlasti BiH da insistiraju na rešavanju svih otvorenih pitanja u odnosima s Hrvatskom poput odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i utvrdjivanja granica na reci Uni, kao i da od Hrvatske traže garancije da će novi most na Savi kod Gradiške biti završen u predvidjenom roku.

Skupština RS takodje traži od srpskih političara u BiH da odbiju parcijalno rešavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom odnosno da insistiraju da se granična pitanja sa susednim državama reše "u paketu".

Glasanju je prethodila višesatna rasprava u kojoj Dodik i poslanici opozicije nisu birali reči razmenjujući uvrede i optužujući jedni druge za izdaju nacionalnih interesa i kriminal.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović kazao je Dodiku kako je on "rezervni hrvatski član Predsedništva BiH" dok ga je poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković ironično pozdravio s "Bok predsjedniče, kaj se dela".

Dodik je u više navrata vikao s govornice, optuživao opozicione poslanike da lažu i da mu podmeću, navodi Hina.

"Idi ti u neku stvar", poručio je Dodik Stanivukoviću s govornice, a kada su mu iz opozicije rekli da se zalaže za interese Hrvatske dok predsednica Kolinda Grabar-Kitarović osporava upotrebu ćirilice u Vukovaru, uzvratio je kako ga "ne zanima Kolinda ni šta je ona izjavila".

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović snažno je podržala Dodikov veto na pokretanje spora zbog Pelješkog mosta, ali je pojasnila da je vlastima u Banjaluci to samo instrument kojim žele da spreče da neko sutra blokira ono što je njima bitno.

"Baš me briga za Pelješki most, ja samo ne želim da neko sutra blokira naše projekte", kazala je Cvijanović tokom rasprave, prenela je Hina.

 

 

Holandski vrhovni sud podržao delimičnu odgovornost Holandjana za Srebrenicu

Vojna neutralnost najbolja opcija za sve u BiH

Priština će neuspešno predsedavati SEECP, hvala Erdoganu

U Bratuncu skup povodom 27 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju

U RS se neće otvarati centri za migrante

"Srbi od Bosne nikada nisu imali ništa"

EU traži istragu, Bakir i dalje ćuti o prisluškivanju

Banjaluka pred novim protestima zbog policijske represije

MUP RS-a odustao od uspostave rezervnog sastava policije

RS preti tužbom Federaciji zbog duga od podele poreza

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button