glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

han u bg ostavka zaev-han1
radnici djilas1 migranti1111 car palic77 vaterpolisti 999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nišvil obeležava četvrt veka dobre svirke: Na 20 bina hiljadu umetnika    

izvor: agencije foto:                                                                                                  28.07.2019.

nisvil44444

Predstavljen program ovogodišnjeg 25. internacionalnog džez festivala "Nišvil", a stižu Bob Geldof, Mejsio Parker, Dejvid Marej, Malina Moje, Kristijan Skot…

Internacionalni niški džez festival "Nišvil", koji ove godine slavi četvrt veka postojanja, tokom deset dana na 20 bina ugostiće hiljadu umetnika. Mejsio Parker, Dejvid Marej, Malina Moje, Kristijan Skot, Džo Mersa Marli, Kris Poter, Seun Kuti, Keni Verner kvartet i Bob Geldof najzvučnija su imena koja će nastupiti na glavnoj bini od 8. do 11. avgusta.

- Izdvojio bih koncert sa otvaranja, koji je za Ginisovu knjigu rekorda. Pet big bendova sviraće istovremeno iste kompozicije, a jedna od udarnih je Nisville jubilation, koju je komponovao Duško Gojković. Na klaviru će svirati i Lari Vučković iz San Franciska, ovogodišnji dobitnik nagrade "Nišvila" za životno delo. Specijalni gosti biće i gitarista Sandro Zerafa i poznati italijanski saksofonista Enco Favata. Uz bendove iz Niša, Buenos Ajresa, Čakoveca i Blagoevgrada, nastupiće i internacionalni tridesetočlani orkestar sastavljen od srpskih, italijanskih i albanskih muzičara. U velikom finalu, big bendovima će dirigovati i proslavljeni trubač Stjepko Gut, a svi zajedno će izvesti njegovu kompoziciju "Nišvil" - najavio je direktor manifestacije Ivan Blagojević.

Bogati prateći program čine "Striporama", čija zvezda je italijanski strip-crtač Đuzepe Mateoni, Džez teatar festival, bioskop pod vedrim nebom, i još mnogo toga. U progamu "Nišvil muvi samit" biće prikazano više od sto filmova, a srpsku premijeru imaće ostvarenje "Pavaroti", u režiji Rona Hauarda.

- Taj događaj će upotpuniti živi nastup tri tenora iz Bugarske. Oslanjajući se na čuvenu tenorsku trojku - Pavaroti, Kareras i Domingo, publici će klasične arije otpevati Alekander Baranov, Veselin Vačev i Boris Lukov - kazao je Blagojević.

Ovogodišnja džez manifestacija, kako je istakao Blagojević, obiluje brojem i kvalitetom učesnika, ali oskudeva u novčanim sredstvima.

- Možda će ovo biti labudova pesma festivala, ali nikada nismo bili u težoj finansijskoj situaciji. Nama je potreban skoro duplo veći budžet od sadašnjeg, koji iznosi 59 miliona dinara. Komercijalne smotre imaju bolju finansijsku podršku, i da nije bilo sredstava Grada Niša, teško da bismo uopšte imali mogućnosti za održavanje festivala. Pohvalio bih Ministarstvo kulture i informisanja, koje je povećalo izdvajanja, ali sve to je još veoma daleko od podrške jednom od 10 najznačajnijih evropskih festivala, kako je londonski "Gardijan" ocenio "Nišvil" - zaključio je Blagojević.

POZORIŠNI PROGRAM

Tokom međunarodnog "Nišvil džez teatra" biće izvedeno 17 predstava iz osam zemalja. Festival će 2. avgusta otvoriti premijera komada "Kako vam drago" Nikite Milivojevića, koja je nastala u koprodukciji "Nišvila" i kruševačkog i niškog narodnog pozorišta. Premijeru će do 11. avgusta imati i britansko pozorište sa predstavom "Ćerke", u režiji Džil Grinhalg, kao i komad "Kiri i Klodel", u režiji Ivana Jovića.

 

 

Završen 26. Festival evropskog filma Palić

Grlić: Ne znam da li me strah ili veselje tera da snimam

Počeo praznik filma na Paliću

Moć dokumentarca: Šta nas očekuje na Festivalu evropskog filma Palić

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" predstavljen u Zagrebu

Zatvaranje Exita uz kišu, ali i žurke do ranih jutarnjih sati

Kjur otvara 19. Egzit festival

Neki od najboljih filmova evropske produkcije na festivalu u Subotici

Zašto Lola Đukić nije režirao "Zonu sumraka"

Miljenu Kljakoviću Kreki nagrada „Aleksandar Lifka“

Preminula Borka Pavićević

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button