glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dodik-4 brisel gre-mac
ministarstvo kulture Aleksandar Vucic vlada1 boza4 selekcija omic i singlton

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ejdus otvorio 47. "Dane komedije"     

izvor: novosti online  foto: vn                                                      21.03.2018

ejdus 

JAGODINA - Doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus, ovogodišnji dobitnik najviše nagrade festivala "Zlatnog ćurana" za životno delo, otvorio je večeras u Jagodini tradicionalni 47. festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dane komedije" koji će trajati do 27. marta.

Početak festivala su najavile fanfare i vatromet a prvu od sedam predstava na festivalu u zvaničnoj konkurenciji za nagrade izvelo je Atelje 212 "Urnebesnu tragediju" Dušana Kovačevića u režiji Marka Manojlovića.

Statuetu "Zlatnog ćurana" Ejdusu je uručio gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, a predstavnica Komercijalne banke novčani deo nagrade.

"Drago mi je i strećan sam što sam u društvu svih bardova glume Srbije koji su dobili ovu nagradu", rekao je Ejdus i poljubio "Zlatnog ćurana".

"Ovo mi je veoma značajno, možda najznačajnije priznanje koje dobijam od komedija koje spadaju u žanr koji je najzahtevniji i traži veliki rad", rekao je Ejdus.

Komediju smatram vrhuncem glumačkog umeća, istako je Ejdus i dodao da mu je "nagrada podstrek za dalji rad".

"Jesam u godinama kada treba da razmišljam o prestanku rada, ali mi to ne pada na pamet", rekao je Ejdus i festival proglasio otvorenim.

Sat vremena pre otvaranja festivala, u foajeu Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija "Vlastimir Đuza Stojiljković", posvećena ovom glumcu, koji je umro pre tri godine, a dobitnik je nagrade "Zlatni ćuran".

Otvaranju festivala i izložbe prisustovao je veliki broj predstavnika javnog, kuklturnog, privrednog i političkog života Jagodine, Pomoravskog okruga, ovog dela Srbije i Beograda.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" je teatrolog dr Ana Tasić a predstave će ocenjivati publika i stručni žiru u sastavu: pozorišni reditelj Nikola Zavišić, predsednik, urednica u redakciji kulture RTS Olivera Milošević i glumac Srđan Aleksić.

U sredu uveče, na repertoaru je predstava "Smrt čoveka na Balkanu" Miroslava Momčilovića koji je i režiser.

 

novosti.rs

Svi uspesi ali i razočaranja srpskog filma

Svetozar Cvetković: Površnost je naš koncept življenja

Braća Asad otvorila 19. „Gitar art festival”

Evropeana sadrži gotovo milion primeraka srpskog kulturnog nasleđa

Dokumentarac „Umetnost sećanja“, borba za vraćanje spomenika Jugoslavije sa ruba zaborava

Od 28. marta do 1. aprila 65. Martovski festival

Lordan Zafranović : Kapitalizam nas pojeo, nismo bili spremni

Umetnici nisu sluge režima

Rudiger Zuhsland: Nacisti su imali "fabriku snova"

Vesnik džeza i duha slobode

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button