glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina protest5 migranti-4
Vlada-Srbije-na-Fejbuku Kina-Vukosavljevic bogdan8 nove tehnologije rukomet-srbija1 novak99999999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Koha ditore”: Trepča pod javno-privatnim partnerstvom

izvor: agencije  foto:                                                                                                           11.06.2018.

TREPCA

PRIŠTINA- Prištinski list Koha ditore piše da je zakonom o Trepči predviđeno da formalno vlasništvo ostane u rukama kosovske vlade i radnika, pri čemu će vlada raspolagati sa 80 odsto sredstava, piše Koha, prenosi Unmik u svom pres klipingu.

Prema studiji izvodljivosti, koju Koha tvrdi da poseduje, predviđeno je da preduzeće posluje na osnovu javno-privatnog partnerstva, prema kome će kompanijama biti data sredstva za rad, dok će akcionari (vlada i radnici) doprineti samo sredstvima kao što su licence i ugovori.

U studiji izvodljivosti se, takođe, navodi da su mnoge jedinice rudarskog kompleksa neprofitabilne, te se predlaže da se neke od njih pripreme za likvidaciju.

Polovinom oktobra 2016. godine, kosovska skupština je usvojila Zakon o Trepči, prema kojem 80 odsto kapitala ovog kombinata pripada samoproglašenoj državi Kosovo, a 20 odsto zaposlenima u tom kombinatu, zbog čega je reagovala Vlada Srbije i poništila odluke Prištine.

Međunarodna uprava je 2008. saopštila da je za nju jedina struktura vlasništva Trepče ona prema kojoj je 25 odsto kombinata u društvenom vlasništvu, 66 odsto u rukama Fonda za razvoj Srbije, dva odsto ima EPS i po nešto više od dva odsto Jugobanka, Beobanka i Progres. Fond za razvoj Srbije većinski je vlasnik Trepče, ali u Kosovskoj agenciji za privatizaciju tvrdili su da je to preduzeće u restrukturiranju. Inače, privatizacija delova Trepče je često najavljivana.

Rudnik Trepča je severoistočno od Kosovske Mitrovice, u južnom delu Kopaonika. Eksploatacija rudnika u Trepči počela je u doba kralja Milutina, u 14. veku. Najezdom Turaka rudnik se gasi sve do završetka Prvog svetskog rata, kada su od 1924. do 1926. engleski istraživači otkrili da se u Starom Trgu nalazi najveće nalazište rude olova, cinka i srebra u Evropi.

Na osnovu tih istraživanja, u okviru akcionarskog društva iz Londona „Selection trust LTD”h, kojem je Rade Pašić, sin višestrukog ministra i predsednika tadašnje vlade Nikole, prodao isključivo pravo na istraživanje, formira se 9. decembra 1927. preduzeće „Trepcca Mines Limited”h. Svečanom otvaranju prisustvovali su kralj Aleksandar i knez Pavle 10. oktobra 1930. Iste godine počinje i proizvodnja u rudniku.

Od Kraljevine Jugoslavije engleski istraživači dobili su koncesije i izgradili rudnik, flotaciju i rudarska naselja, u koje su doveli najbolje rudare iz rudnika Severne i Južne Amerike. Trepča je ubrzo postala popularna u čitavoj Kraljevini Jugoslaviji, pa je hiljade mladića pohrlilo iz Like, Crne Gore, Hercegovine, Dalmacije, Bosne i svih krajeva na Kosovu kako bi dobili posao.

Koliko je Trepča bila važna za Treći rajh tokom Drugog svetskog rata, kazuju i pretpostavke po kojima je iz tog rudnika vađeno čak 40 odsto olova za potrebe Hitlerove ratne industrije.

Jedno od najvećih nalazišta olova i cinka u Evropi imalo je 1999. prihod od 200 miliona dolara, dok danas ima dug od oko 150 miliona evra. Trepča je jedina kompanija pod administracijom Unmika na Kosovu jer je Kosovska poverilačka agencija preuzela upravu, koja je po proglašenju nezavisnosti praktično poverena Kosovskoj agenciji za privatizaciju. Do 2006, celom Trepčom je rukovodio jedan Unmikov direktor. Potom je rukovođenje povereno lokalnom menadžmentu - Srbinu na severu, a Albancu na jugu. Trepča - sever i Trepča - jug funkcionišu kao dve odvojene firme, s dva žiro-računa i dva menadžmenta.

U vlasništvu Trepče je više od 30 rudnika, od kojih su svega četiri na teritoriji s većinskim srpskim stanovništvom. Kompanija Trepča - sever ima finansijski samoodrživu proizvodnju uz punu likvidnost i pravovremeno servisiranje finansijskih obaveza, a rudarska proizvodnja je u poslednjih 10 godina udvostručena.

Prema ranijim procenama Svetske banke, vrednost mineralnih rezervi na Kosovu je 13,5 milijardi evra, a udeo rudnika olova Trepče u njima je tri milijarde evra. Preostali kapacitet rude je navodno oko 29 miliona tona, od čega 999.000 tona čini olovo, 670.000 tona cink, a 2.200 tona zlato.

 

 

Haradinaj: Formiranje ZSO prema Ustavu i zakonima Kosova

“El konfidensijal“: Rahoj izgubio rat na Balkanu, neće prisustvovati samitu u Sofiji

Kosovo na korak do vizne liberalizacije?

Nema Zajednice srpskih opština bez članstva Kosova u UN?

Veselji objavio Platformu za dijalog sa Beogradom/Haradinaj pozdravio platformu

Energetika Kosova - ugalj, energetski nacionalizam i pristupanje EU

Srpska lista odustaje od jednostranog formiranja Zajednice opština

Vlada Kosova usvojila državnu platformu za okončanje dijaloga/U Zvečanu sastanak srpskih predstavnika o ZSO

NATO: Đurić 26. marta na Kosovo ušao ilegalno, Tači poslao policiju bez odobrenja Kfora

Brisel: Zajednica srpskih opština u okviru kosovskih zakona

Tri scenarija za veliko finale dijaloga Beograda i Prištine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button