glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sbun1 se Madjarski carinik
banja luka zaliv77 srbi.hr boris1 moraca novak3333333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kosovo na korak do vizne liberalizacije?

izvor: rse  foto:                                                                                                           03.05.2018.

eu888

Za ukidanje viznog režima sa Evropskom unijom, Kosovo mora da ispuni još jedan uslov, a to je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, odnosno, da pokaže rezultate te borbe među visokim zvaničnicima.

Gde je Kosovo u tom pogledu, razmotriće delegacija EU koja će 3. i 4. maja posetiti Kosovo i prikupiti podatke o sprovedbi ovog poslednjeg kriterijuma.

Ministarka evropskih integracija Durata Hodža izjavila je za Radio Slobodna Evropa da su institucije u zemlji uradile sve pripreme za predstavljanje rada kosovskih institucija koje se bave vladavinom zakona, te naglašava da je Kosovo postiglo dovoljno napretka u ispunjavanju ovog kriterijuma.

Ona naglašava da Kosovo zaslužuje pozitivnu ocenu za postignute napore.

"Svaki napor protiv organizovanog kriminala i korupcije treba da se oceni i pozdravi. Naš jedini put ka integraciji jeste nulta tolerancija prema kriminalu i korupciji na svim nivoima. Verujemo da će se rad i napredak naših institucija pozitivno oceniti", kazala je.

Hodža je izrazila optimizam da će se ukidanje vizne liberalizacije za građane Kosova desiti ove godine.

Međunarodni predstavnici neprestano pozivaju odgovorne institucije na Kosovu da poduzmu konkretne korake u borbi protiv korupcije, što je jedan od uslova na putu evropskih integracija.

Visoki stepen korupcije i organizovanog kriminala su potencirani u svim Izveštajima o napretku evropske komisije kao jedan od najvećih problema za razvoj Kosova.

Betim Musljiu, direktor kosovskog Instituta za pravosuđe koja nadgleda sudske predmete povezane sa korupcijom kaže da do sada nije bilo konačnih presuda koje dokazuju da postoji korupcija na visokim pozicijama, što se kažnjava efektivnim zatvorom.

"Mi kao Institut smo isticali nedostatak rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ovaj put misija će biti na istoj poziciji jer neće biti konkretnih rezultata, bez obzira što je u propratnim mehanizmima isticano da u pojedinim slučajevima treba da ima konkretnih dokaza. Do sada nije bilo konačnih presuda koje bi dokazale da postoji korupcija visokog profila", navodi on.

Musljiu međutim veruje da i pored toga, na liberalizaciju viza se treba gledati kao na građansko pravo slobodnog kretanja, te da se rezultati u konkretnim slučajevima u borbi protiv korupcije mogu očekivati naknadno.

Za razliku od drugih država, Kosovo je imalo više uslova za ukidanje viznog režima. Nakon ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, borba protiv korupcije medju visokim zvaničnicima je ostao poslednji uslov.

Ukoliko EU oceni da je bilo napretka u toj oblasti, onda institucije EU i zemlje članice odlučuju o ukidanju viznog režima građanima Kosova.

Kosovo je jedina zemlja na Balkanu za koju vizni režim i dalje važi.

slobodnaevropa.org

 

Nema Zajednice srpskih opština bez članstva Kosova u UN?

Veselji objavio Platformu za dijalog sa Beogradom/Haradinaj pozdravio platformu

Energetika Kosova - ugalj, energetski nacionalizam i pristupanje EU

Srpska lista odustaje od jednostranog formiranja Zajednice opština

Vlada Kosova usvojila državnu platformu za okončanje dijaloga/U Zvečanu sastanak srpskih predstavnika o ZSO

NATO: Đurić 26. marta na Kosovo ušao ilegalno, Tači poslao policiju bez odobrenja Kfora

Brisel: Zajednica srpskih opština u okviru kosovskih zakona

Tri scenarija za veliko finale dijaloga Beograda i Prištine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button