glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-srbija av777 MEDOJEVIC (1)
borko9 Zagreb-2 hidro kusovac kosarka-srb napoli-zvezda

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Potvrdjena oslobadjajuća presuda Oriću za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici

izvor: agencije  foto:                                                                                              30.11.2018.

oric11 

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je danas oslobadjajuću presudu bošnjačkom ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku Armije BiH Sabahudinu Muhiću, koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca.

Orić i Muhić su po drugi put oslobodjeni optužbi za ubistvo Milutina Miloševića i Mitra Savića u selima Lolići i Kunjerac, javio je sarajevski portal Kliks.

Pre izricanja presude, ispred Suda BiH okupile su se stotine gradjana da bi iskazale podršku Oriću, a policija je bila rasporedjena sa dugim cevima.

Orićeve pristalice nosile su ratne zastave BiH i uzvikivale "Heroj, a ne ratni zločinac".

Ponovni postupak protiv Orića trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine.

Na sudjenju je ponovo saslušan zaštićeni svedok O-1, koji je promenio svoj iskaz u odnosu na izjavu datu 2014. godine.

Advokati su bazirali odbranu upravo na tom delu, tvrdeći da je zaštićeni svedok menjao iskaze u bitnim delovima svaki put kada je saslušan.

Sudjenje Oriću i Muhiću obnovljeno je pošto je Apelaciono veće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobodjeni optužbi za ratne zločine.

Sud je tada uvažio žalbu tužioca Miroslava Janjića u predmetu "Naser Orić" u vezi s neuskladjenošću javno objavljene i napisane presude.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske, po zahtevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice.

Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje.

Izručen je Sarajevu, posle čega mu je Sud BiH odredio mere zabrane, a branio se sa slobode.

Orićeva odbrana tražila je od Haškog tribunala obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom da mu je već sudjeno za te zločine, ali je Tribunal u Hagu odbio zahtev odbrane.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Orić: Proces protiv mene je bio montiran

Orić je izjavio je da je proces pred Sudom BiH, gde mu se sudilo za ratne zločine nad Srbima, bio montiran, što se, kako je kazao, na kraju i potvrdilo.

''Svedok O-1 je višestruko presudjivan za krivična dela i Tužilaštvo bazira sve optužnice u srednjem Podrinju protiv Bošnjaka na izjavama takve osobe. On se pokušao predstaviti kao borac Armije BiH, a na kraju je dokazano da to nije nikada bio'', kazao je Orić za agenciju Patria pošto ga je Sud BiH drugostepenom presudom oslobodio optužbi za ratne zločine nad Srbima.

Orić je zahvalio porodicama poginulih pripadnika Vojske RS koji su, kako je naveo, pred Sudom BiH svedočili u njegovu korist.

''Ovim putem želim da izrazim saučešće porodicama ubijenih i da im se zahvalim i čestitam što su smogli snage i na Sudu BiH kazali istinu da su njihovi najvoljeniji poginuli u borbama'', rekao je Orić.

Dodao je da će se u budućnosti posvetiti porodici i svakodnevnim obavezama.

"Mislim da je došlo vreme da se malo odmorim. Progon kojem sam izložen traje predugo", kazao je Orić.

Ratni komandant Armije BiH u Srebrenici je rekao da "napadi velikosrpskih snaga iz Srbije na njega i njegov narod traju od 1992. godine".

"Mi smo još uvek najisturenija tačka BiH prema Srbiji i nama je jasno da ćemo uvek biti prvi na udaru. Mi se nećemo nikad predati. Borićemo se dok smo živi, mi i naša pokoljenja, jer mi druge domovine nemamo", kazao je Orić.

Govedarica: Oslobadjajuća presuda Oriću dokaz da u BiH nema pravde za Srbe

Predsednik Srpske demokratske stranke u BiH Vukota Govedarica izjavio je da je današnja oslobadjajuća presuda Suda BiH bošnjačkom ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću konačan dokaz da u toj zemlji ne postoji pravda za Srbe.

"Ko će i kada odgovarati za srpske žrtve? Ko će odgovarati za poklane Srbe, silovane Srpkinje i pobijenu srpsku decu? Očigledno niko, jer je pravda u rukama politike, a ne u rukama prava", napisao je Govedarica u saopštenju.

Govedarica je naveo da je Oriću moralo da se sudi na osnovu onoga što je učinio, a ne na osnovu toga kom narodu pripada.

"Svaki drugi kriterijum je nova uvreda za srpske žrtve. Srpske žrtve zaslužuju i mir i pravdu, a to ne mogu da imaju dok su na slobodi oni koji su odgovorni za njihovu smrt", naveo je predsednik SDS.

PDP: Oslobadjajuća presuda Oriću potvrdila da za ubijene Srbe u BiH pravda nije dostižna

Presuda kojom je Apelaciono veće Suda BiH oslobodilo Nasera Orića i Sabahudina Muhića od optužbi za zločine protiv Srba ponovo dokazuje neprofesionalnost, politički rad i selektivni pristup pravdi u BiH, saopštila je Partija demokratskog progresa (PDP).

"Sramotno je što je prvenstveno Orić, čovek odgovoran za stradanje velikog broja Srba u Podrinju, ponovo oslobodjen, čime je poverenje u pravosudne institucije po ko zna koji put doživelo krah", naveo je PDP.

Ta stranka je ocenila da je oslobadjajućom presudom Oriću "potvrdjeno da za zločince nema kazne, a za ubijene i mučene Srbe pravda ovde nije dostižna".

 

 

BiH izborna matematika bez logike

Strah i prijetnje nacionalnih stranaka u BiH zbog gubitka vlasti

Migranti u prihvatnim centrima u BiH/Migranti zadovoljni prihvatnim centrom u Bihaću

Čović: Nema formiranja vlasti u BiH bez promene izbornog zakona

Mogu li hrvatske partije da sabotiraju formiranje vlasti u BiH

Može li biti blokirano formiranje nove vlasti u BiH?

U BiH i mrtvi na spisku za glasanje

Mogerini i Han: Nove vlasti BiH treba da odvedu zemlju dalje na putu ka EU/Šta su međunarodni posmatrači vidjeli na izborima

CIK BiH: Najviše glasova osvojili Dodik, Komšić i Džaferović

Strah u BiH od novih granica na Balkanu

'Armija' kandidata za izbore u BiH

Stotine novih izbjeglica i migranata ulaze u BiH

Sve više novinara u politici

Merkel: Nema promena granica na Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button