glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Bundesrat parlament11 agrokor
pomoc-bolesnima radnici rusija sengen festival1 alternativa borjan

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Migranti u prihvatnim centrima u BiH/Migranti zadovoljni prihvatnim centrom u Bihaću

izvor: agencije  foto:                                                                                              28.10.2018.

migranti444 

Migranti u prihvatnim centrima u BiH

SARAJEVO– Migranti iz Đačkog centra Borići u Bihaću od jutros se premeštaju u privremeni centar za smeštaj migranata u nekadašnjoj fabrici „Bira” gde će ostati do daljeg, a migranti u Velikoj Kladuši na Graničnom prelazu Maljevac još su pod vedrim nebom.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) saopšteno je da će premeštanje ranjivih kategorija migranata i bezbednosnu situaciju u Bihaću, prenosi Klix.

Kako se navodi, u fabriku „Bira” koja je juče otvorena za smeštaj migranata stiglo je blizu 120 migranata, među kojima su većinom porodice, deca bez pratnje i druge ranjive kategorije koje su spavale u šatorima i drugim improvizovanim skloništima u parku Đačkog doma u Borićima.

Nekadašnja fabrika „Bira” ima 450 mesta, a za migrante su obezbeđeni gumeni šatori i kontejneri prilagođeni za zimske uslove, prenosi Tanjug.

Kada se radi o migrantima iz Velike Kladuše iIz IOM-aističu da migranti u Velikoj Kladuši u blizini GP Maljevac svakodnevno dobijaju tri obroka, i da je premeštanje iz Đačkog doma prioritet s obzirom na to da je u njemu i okolo njega boravilo više od 1.100 pojedinaca.

Agencija AP prenosi da su migranti koji se nalaze na graničnom prelazu BIH i Hrvatske započeli štrajk glađu jer ih Hrvatska ne pušta da uđu na njenu teritoriju.

U znak protesta pojedini migranti su trakama prekrili usta i oči, dok se mnogi vide kako šetaju između šatora i po putu.

Migranti zadovoljni prihvatnim centrom u Bihaću

migranti333

Migranti iz privremenog prihvatnog centra "Đački dom" u Bihaću od petka se premještaju u novootvoreni prihvatni centar BIRA.

Tokom dva dana u hale biše tvornice rashladnih aparata smješteno je 237 osoba, od čega 16 porodica sa djecom i 46 maloljetnika bez pratnje. Ostali su uglavnom samci.

Kapacitet je 450 mjesta pa će izmještanje biti nastavljeno i narednih dana.

"Cilj je rasteretiti 'Đački dom', odnosno osloboditi Boriće i prostor oko Doma gdje je formirano šatorsko naselje zbog velikog priliva migranata. Istovremeno, u 'Đačkom domu' se radi sanacija kako bi se uvjeti u ovom prostoru poboljšali. Sve što smo unutar hala postavili, gumeni šatori i kontejneri u kojima su smještene porodice, pokretno je i, ukoliko lokalne i kantonalne vlasti nađu lokaciju za privremeni migracioni centar, sve se to lako transportuje", kazao je novinarima, koji su u subotu imali priliku obići centar, koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Zapadni Balkan, Peter van der Auveraert.

Van der Auveraert je da otvaranje dva prihvatna centra za migrante, ovog i centra Ušivak u Hadžićima, u čemu je pomoć vlastima u BiH pružio IOM, predstavlja najvažniji događaj nakon otvaranja hotela "Sedra".

"Ovo neće samo obezbijediti odgovarajući privremeni smještaj i pomoć migrantima koji putuju preko teritorije BiH, već će doprinijeti i smanjenju pritiska na lokalno stanovništvo, naročito u Bihaću, te će poboljšati bezbjednosnu situaciju u pogođenim zajednicama", istakao je Auverert.

U prihvatni centar Fabrika BIRA smještene su prvo porodice sa djecom, maloljetnici bez pratnje i stariji maloljetnici, kao i druge ranjive kategorije, odnosno svi oni koji su spavali u šatorima i drugim improvizovanim skloništima u parku u blizini "Đačkog doma".

Odmah po dolasku vrši se ljekarski pregled i registracija. Obezbijeđena im je hrana, ćebad, higijenske i druge osnovne potrepštine, dok će im Crveni krst Bihaća osigurati tri obroka dnevno.

U planu je da se u hale postave kontejneri, odnosno uklone šatori kada se izvrši nabavka istih.

Većina migranata sa kojima su novinari razgovarali zadovoljni su uvjetima u BIRA-i i sretni, kako ističu, što se konačno mogu istuširati i leći u krevet. Međutim, navode da ne žele ovdje ostati, jer im je cilj neka od zemalja Evropske unije.

 

 

Čović: Nema formiranja vlasti u BiH bez promene izbornog zakona

Mogu li hrvatske partije da sabotiraju formiranje vlasti u BiH

Može li biti blokirano formiranje nove vlasti u BiH?

U BiH i mrtvi na spisku za glasanje

Mogerini i Han: Nove vlasti BiH treba da odvedu zemlju dalje na putu ka EU/Šta su međunarodni posmatrači vidjeli na izborima

CIK BiH: Najviše glasova osvojili Dodik, Komšić i Džaferović

Strah u BiH od novih granica na Balkanu

'Armija' kandidata za izbore u BiH

Stotine novih izbjeglica i migranata ulaze u BiH

Sve više novinara u politici

Merkel: Nema promena granica na Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button