glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

nato8 opozicija33 freedom barometar
Ruf-sastanak protiv islama INTELIGENCIJA Makavejev mladi djokovic-pehar

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

BH blok u opoziciji, neće u koaliciju sa SDA, HDZ i SNSD

izvor: agencije  foto:                                                                                              06.02.2019.

opozicija1 

SARAJEVO - Bosanskohercegovački blok, koji čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS), odlučio je danas da neće ulaziti u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ i SNSD, odnosno da će biti u opoziciji na nivou države i u Federacije BiH.

Nakon sastanka, lideri stranaka levice i levog centra Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović, rekli su novinarima da su zajednički doneli odluku da ostaju opozicija u naredne četiri godine.

Hrvatski portal Indeks podseća da je Stranka demokratske akcije (SDA) mesecima nudila ulazak u vlast na nivou države i Federacije BiH liderima SDP BiH, DF i NS.

Na sto smo stavili sve argumente. Ključ je poručiti javnosti da je Bosanskohercegovački blok ujedinjen. Doneli smo odluku da ostajemo opozicija na federalnom i državnom nivou”, rekao je predsednik SDP Nermin Nikšić, a prenosi bosanski portal Kliks.

Predsednik Demokratske fronte Željko Komšić, koji je član Predsedništva BiH, naglasio je da je zvaničan stav njegove partije da bude u opoziciji.

Ono što je najbitnije je da čuvamo Bosanskohercegovački blok i da u ovom sastavu, a možda i širem, u narednom periodu nastupimo na lokalnim izborima”, rekao je Komšić, prenosi Tanjug.

Predsednik Naše stranke Predrag Kojović rekao je da se istorija nekad piše „tako što kažete 'ne”.

Danas smo doneli odluku da to kažemo nacionalnim strankama i da kreiramo platformu, koja će biti prihvatljiva svim građanima”, rekao je Kojović.

SDA je ranije nudila, naročito SDP-u, ulazak u vlast kako bi na taj način stranke koje imaju sedište u Sarajevu lakše parirale politikama HDZ-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, stranaka koje neizostavno moraju biti deo vlasti na državnom nivou.

Hina napominje da je HDZ neizbežan partner i na nivou Federacije BiH.

Kliks.ba navodi da SDA, HDZ i SNSD, zajedno sa manjim strankama, bez Bosanskohercegovačkog bloka i SBB-a mogu da formiraju vlast na nivou države BiH i entiteta FBiH.

 

 

Federacija BiH pred masovnim buntom zbog budžetske blokade

Prelazi li se s riječi na djela nakon Brisela?

BiH obećava brze odgovore Evropskoj komisiji

Nova tužiteljka BiH, problemi stari

Političkim ucjenama do formiranja vlasti

CIK presekao čvor o popisu, formiranje vlasti još na čekanju

Dobijeno zeleno svjetlo za MAP, odluka na vlastima BiH

Potvrdjena oslobadjajuća presuda Oriću za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici

BiH izborna matematika bez logike

Strah i prijetnje nacionalnih stranaka u BiH zbog gubitka vlasti

Migranti u prihvatnim centrima u BiH/Migranti zadovoljni prihvatnim centrom u Bihaću

Čović: Nema formiranja vlasti u BiH bez promene izbornog zakona

Mogu li hrvatske partije da sabotiraju formiranje vlasti u BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button