glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

mapa Aleksandar Vucic migranti666
mile333 ana11 sat sff3 it sektor3 dejvis_logo

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik: Srbi treba da iznesu jasan politički i nacionalni program           

izvor: agencije  foto:                                                                                  18.08..2018.

mile555 

Banjaluka– Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je vreme da Srbi izađu sa jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtevima, koji bi mogli da budu njihov cilj u ovom veku, za razliku od prethodnog, koji je, kaže, za nas bio katastrofalan vek. „Međunarodne okolnosti su se promenile”, kaže Dodik u intervjuu Tanjugu. On napominje da ne misli na promene američkog ili nekog drugog međunarodnog stava, mada se i tu, kako kaže, nešto menja, već na činjenicu da, recimo, u proteklih 20 godina Dejtonski sporazum nije poštovan, da su umanjena prava RS, da je položaj naših sunarodnika u okolnim zemljama težak i, konačno, da je Srbima sada već dosta svih poniženja. „Vreme krajem devedesetih godina i loš period srpskog naroda su prošli. Moramo da se izdignemo iznad toga i da kažemo: 'Da, ovde smo stali, dovde smo došli, šta je to što želimo da uradimo da nama bude bolje?'”, kaže predsednik Srpske i dodaje: „A ne ovako pocepani na srpski nacionalni i državni korpus, zaokupljen stalno nekim rešenjima, da li Kosovo, da li RS, da li ‘evamo, da li tamo, bez jasnoga putokaza kuda idemo...”.

Ali, ističe Dodik, prvo – razgraničenje. „Zato što svi narodi oko Srba, a Srbi su im donosilac slobode kroz istoriju, pokušavaju da svoju nacionalnu i državnu gradnju isključivo obavljaju na antisrpskoj politici. Od Hrvatske do, evo, Bošnjaka ovde u Bosni, do Albanaca na Kosovu, pa i Crnogoraca u CG, pa i Makedonaca, koji osporavaju pravo našoj crkvi tamo da egzistira, i mnogo čega drugog”, objašnjava on. A, ako je već tako, kaže, onda je najbolje da se razgraničimo.

To ne znači da ćemo mi napraviti bodljikave žice na našim ogradama. Ne, mi samo hoćemo da afirmišemo naše interese. Znači, Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u CG”, tumači Dodik pojam razgraničenja kako ga on vidi.

Predsednik Srpske kaže da zato podržava ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali dodaje da se on istovremeno zalaže i za razgraničenje u BiH i da Republika Srpska treba da nastavi da se bori za svoj pun državni kapacitet. Činjenicu da je ideja o razgraničenju, koju je, kao lični stav, izneo predsednik Vučić, u Srbiji naišla na žestok otpor opozicije, Dodik objašnjava konstatacijom da je jedna od boljki srpskog naroda u celini da urušava svaki svoj autoritet. Institucionalni i lični. On dodaje da je jedan deo koncepta međunarodne zajednice da vlada dugoročno ovim prostorom to da urušava lidere i institucije.

Čim se vi dignete sa snagom u svom narodu, više od onog što stranci misle da je dozvoljeno, oni će krenuti da vas urušavaju. I da time urušavaju institucije. Prema tome, ta priča je potrebna i mi se moramo okupiti oko tog nekog autoriteta. Često ste mislili da je to u okviru SPC, ali vidimo da neki osporavaju i patrijarha. Osporavaju sve što dolazi kao istinski proces traženja i pozicioniranja nacije i naroda”, navodi Dodik.

On se, u tom kontekstu i uz konstataciju da gaji veliko poštovanje prema Crkvi kao „ključnom elementu srpskog identiteta”, osvrnuo na, po njemu veoma ozbiljan, napad na Aleksandra Vučića, koji je, zbog ideje predsednika Srbije o razgraničenju sa Albancima, upućen iz Dečana. „Nemam nameru da držim nikom predavanja, i naravno da imam i saosećanje i empatiju, kako god bi to trebalo da se nazove, prema našim ljudima koji ostaju ili su negde daleko izvan granica Srbije. Ali, da sada jedna patetična priča o četiri monahinje treba da bude isključivi faktor srpske nacionalne državne politike, to govori da je Srbija demokratsko društvo u kome je sloboda mišljenja daleko više izražena nego što mnogi žele da priznaju samoj Srbiji”, kaže Dodik.

Srbija će, uveren je, uspeti da zaštiti svoje interese ukoliko se Vučić održi kao državnik, a ne samo kao političar, a državnik, ističe, „mora da donosi odluke koje će se možda u tom trenutku proglasiti neshvatljivim ili nekako drugačije, ali koje će biti donete isključivo u korist srpkog državnog i nacionalnog interesa”.

Na pitanje kako vidi stav kancelarke Angele Merkel da nema promene granica na Balkanu i da li se on odnosio na Republiku Srpsku ili na Kosovo, ili na oboje, Dodik kaže, da prvo valja reći da je Nemačka „šampion u menjanju granica” i da je upravo ona „detonirala promenu granica u bivšoj Jugoslaviji”.

 

 

Dodik: Za dva meseca Komisija za pisanje novog izveštaja o Srebrenici

State Department o Srebrenici: Skupština RS ide pogrešnim smjerom

Skupština RS o Srebrenici, opozicija tvrdi predizborni marketing

Inicijativa Bošnjaka za promenu imena Republici Srpskoj

Starešine vojske RS ogorčene: Zanemareni smo, živimo i po magacinima!

Zakon o ćirilici podelio RS

Trumpovi lobisti za Dodikovu izbornu utakmicu

Vučić: Jačati političke odnose i ekonomsku saradnju sa BiH

Predsednik RS Milorad Dodik tvrdi da je sporni dokument nastao pod pritiskom

Mektić optužio vrh Srpske za umešanost u ubistvo mladića iz Banjaluke

BiH neće trajno zbrinjavanje migranata

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button